Toks nesąmoningas pasyvumas pasireiškia penkiais pagrindiniais elgesio būdais: bejėgiškumu, prievarta, hiper adaptacija, pseudo aktyvumu, nieko neveikimu.

Bejėgiškumas – „užguitas“ žmogus, tas kuris yra praradęs pasitikėjimą savimi ir savo jėgomis, savo galimybėmis ir gebėjimais. Šis pasyvumo būdas pasireiškia agresijos priepuoliais, nukreiptais į save.

Prievarta – savo problemų neigimas ir ignoravimas, nukreipiant savo „dėmesį“ į tuos kitus žmones, „kurie atsakingi už visas nelaimes“, dažnai naudojant netgi fizinę prievartą ar smurtą.

Hiper adaptacija – kitų žmonių norų išaukštinimas, atsisakant savo gyvenimo, savo norų ir troškimų. Gali būti užmaskuota po neadekvačiu noru rūpintis kitais, arba savo gyvenimo paaukojimu vardan kito žmogaus ar idėjos.

Pseudo aktyvumas – iš esmės, tai aktyvaus gyvenimo imitacija. Pavyzdžiui, sporto fanatai, naktinių klubų lankytojai, tie kurie barsto savo gabumus ir gebėjimus užsiimdami abejotina veikla ir vesdami gyvenimo būdą, kuris tik imituoja visavertį gyvenimą.

Nieko neveikimas – problemų ignoravimas, išankstinė nuostata ir susitaikymas su pralaimėjimu, kad įmanoma gyvenime kažką pakeisti. Atsisakymas ieškoti problemų sprendimo būdų.

Jeigu savo elgesyje atpažinote bent vieną iš išvardintų būdų, kuriuo vadovaujatės gyvenime, reaguodami į iškilusias situacijas, yra pagrindo manyti, kad asmeninis gyvenimo scenarijus reikalauja būti patobulintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)