Rašyti apie šį žmogų tikrai nelengva – jis buvo tokia spalvinga asmenybė, kad jo gyvenimo nuotykiai vargiai tilptų į kelias knygas. Peteris Freuchenas buvo „kietas“ vyras: jis buvo arktinių vietovių tyrinėtojas, nukeliavęs daugiau nei 1500 kilometrų pėsčiomis per Grenlandiją, vėliau pats sau be jokios anestezijos amputavo kojų pirštus, deja, paskui teko amputuoti ir visą koją. Jis vaidino filme, kuris buvo įvertintas Oskaru, išsisuko nuo nacių jam skirtos mirties bausmės, laimėjo 64 000 dolerių vertės intelektinį žaidimą, o kartą užgriuvus sniego lavinai, išsigelbėjo sušalusiomis išmatomis.

Mediciną iškeitė į nuotykius

Tėvas norėjo, kad Peteris taptų gydytoju. Vaikinas net buvo pradėjęs studijuoti mediciną, tačiau neilgai trukus metė šį užsiėmimą. Kodėl? Dėl nuotykių, savaime aišku, kurių ieškojimai jį nuvedė į atokiausius ir šalčiausius Žemės kampelius.

Nemenką savo gyvenimo dalį P. Freuchenas praleido Grenlandijoje, tyrinėdamas šios ledinės salos geografiją bei gamtą ir besigilindamas į tenykščių inuitų buitį ir papročius. Netgi pirmoji tyrinėtojo žmona buvo inuitė, vardu Navarana Mequpaluk. Su ja P. Freuchenas susipažino per vieną iš ekspedicijų. Navarana jam pagimdė du vaikus – berniuką, vardu Mequsaq Avataq Igimaqssusuktoranguapaluk, ir mergaitę, vardu Pipaluk Jette Tukuminguaq Kasaluk Palika Hager. Judviejų santuoka truko 10 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją