Prieš penkerius metus buvusios kolegės ir draugės metė savo gerai apmokamus darbus ir ėmėsi įgyvendinti vieną naktį kilusios idėjos. Šiandien jų įmonė yra viena žinomiausių natūralios lietuviškos kosmetikos gamintojų šalyje ir kol kas vienintelė natūralios lietuviškos kosmetikos įmonė, gavusi griežčiausios Europoje natūralią ir ekologišką produkciją prižiūrinčios organizacijos „Soil Association COSMOS Natural“ sertifikatą, kuris, pasak Lenos ir Jovitos, vainikavo jų penkmečio darbą.

Prabėgusių metų natūralios kosmetikos gamintojos sako nespėjusios pajusti. Daug nuveikta, bet pabaigos nematyti, nes idėjos veja viena kitą. Štai ir dabar darbą pomėgiu vadinančios jaunos moterys ne tik rengia naują produktų liniją, bet ir organizuoja savo gimtadienio šventę, kuri liepos 8-ąją vyks ant pievos prie Baltojo tilto. Ta pačia mažojo jubiliejaus proga liepą Kaune atidarys ir savo grožio namus. Apie visa tai, įgyvendintus tikslus, tvirtą draugystę, požiūrį į gyvenimą ir neišsenkančius planus kalbėjomės su pačiomis natūralios kosmetikos įmonės įkūrėjomis.

– Kokiais planais gyvenate šiuo metu?

Jovita: Ruošiamės savo penkerių metų gimtadienio fiestai! Liepos 8-ąją planuojame didelę šventę ant pievos prie Baltojo tilto. Šoksim, sportuosim, žaisim, gražinsimės, degustuosim. Apie ją dar pranešime, bet šią datą jau galite pasižymėti (šypsosi).

Lena: Ta pačia gimtadienio proga liepos pradžioje Kaune atidarysime savo grožio namą. Dėl tikslaus pavadinimo – grožio namu ar namais jį vadinsime – dar nenusprendėme. Jame įkursime parduotuvę-grožio saloną. Čia klientės ras platesnį mūsų produkcijos asortimentą nei bet kurioje kitoje salelėje. Taip pat dirbs vizažistė, kuri, naudodama mūsų kosmetiką, darys makiažą, ves mokymus, bus galima užsisakyti net penkių dienų kursus.

O ilgainiui planuojame įdarbinti kirpėją ir teikti įvairias paslaugas – nuo aliejinių kaukių plaukams iki šukuosenų modeliavimo, kirpimo. Esmė, kad visa naudojama produkcija bus tik natūrali, ekologiška. Jei viskas klostysis gerai, planuojame įrengti ir mažą SPA, kuriame visi masažai, procedūros būtų atliekami naudojant mūsų produkciją.

Jovita: Ir, be viso to, dirbame ties nauja produkcija: plėsime dekoratyvinės kosmetikos asortimentą – jau esamą papildys akių šešėliai, lūpdažiai, vaškas antakių, akių, lūpų linijoms pabrėžti, galbūt ir tušas, taip pat ruošiame naują veido ir kūno kremų bei šveitiklių su vaisių rūgštimi, veido kaukių, prausiklių, dezodorantų seriją. Visos šios naujovės klientus turėtų pasiekti rudenį.

– Kai pradėjote verslą, kėlėte sau tikslus. Kaip sekėsi įgyvendinti tuos, kurie buvo skirti pirmajam penkmečiui?

Lena: Pagrindinė idėja buvo skleisti mintį apie natūralią kosmetiką, kad žmonės atkreiptų dėmesį, ką naudoja, ką vartoja, imtų gyventi sveikiau. Niekada neturėjome piniginių tikslų – uždirbti milijoną ir panašiai. Jau tai, kad galime išlaikyti save ir turėti gana nemažą komandą, visiems laiku mokėti atlyginimus, yra labai gerai. Tikslą plėstis ir tapti visiems prieinamiems, manau, pasiekėme.

Šiandien mūsų produkcija parduodama ne tik didžiuosiuose, bet ir mažuosiuose Lietuvos miestuose. Vykdome eksportą į Latviją, Lenkiją, Vokietiją ir Italiją. Po truputį žengiame ir į kitų šalių rinkas. Kitąmet planuojame dalyvauti tarptautinėse ekologiškų produktų parodose Anglijoje ir Vokietijoje. Praėjo penkeri metai, mes nesustojame, apskritai kartais atrodo, kad viskas dar tik prasideda.

– Kaip per tą laiką pasikeitė kiekvienos Jūsų gyvenimas?

Lena: Prieš pradėdama savo verslą buvau finansų analitikė, dirbau samdomą darbą, turėjau gerą atlyginimą, normalų laisvalaikį ir pan. Dabar visas laikas skirtas savai įmonei: kūryba, komanda, planai, produktai. Dabar daug daugiau galiu kurti pati, ne tik produktus, bet ir procesus įmonėje, strategiją ir kitus dalykus. Sugalvoji ką nors, o po savaitės jau imiesi įgyvendinti. Viską sprendžiam pačios – tas jausmas labai geras.

Jovita: Jaučiuosi daug geriau. Prieš tai dirbau buhaltere, visai nuo to darbo nepabėgau, bet dabar galiu atsidėti kūrybai. Esu baigusi dailės mokyklą, tačiau dešimt metų nieko nedariau su menu. Dabar vėl piešiu, kuriu, improvizuoju, jaučiu, kaip realizuoju save.

– O vyrai, ar jie nuo pat pradžių palaikė Jūsų idėją?

Abi: Taip.

Lena: Ir dabar palaiko, ir labai padeda.

Jovita: Manau, kad mano vyras, kaip ir aš, gali kur kas labiau save realizuoti, nei galėjo prieš penkerius metus (Jovitos vyras Žanas dirba kartu, yra įmonės technikos direktorius – red. past.). Dabar, kai įmonė išsiplėtė, atsirado ir įvairiausių darbų: statybos, tvarkymo, restauracijos ir pan. Dažnai su Lena įsivaizduojame, kad šis verslas yra tik mūsų (juokiasi), bet iš tiesų jis yra mūsų šeimų.

Lena: Žanas mums padeda su visa technika ir poezija – kuria eilėraščius mūsų produktams, o mano vyras Andrius daug metų sukasi verslo pasaulyje, jo sukaupta patirtis mums labai naudinga – eksporto, bendravimo su klientais ir kitais klausimais.

– Daugeliui moterų toks modelis: jauna mama, maži vaikai, naujas verslas, atrodo kaip misija neįmanoma. Kaip sugebėjote viską suderinti?

Lena: Mes niekada nesiekėme didelio asmeninio pelno, dėl to turime didelę komandą. Visada svarbiausia buvo gyvenimo kokybė, šeima, vaikai, pomėgiai, kūryba, o ne pinigai. Kai pinigai nukrenta į antrą planą, atsiranda vietos žmonėms, kurie mums daug padeda.

Jovita: Vaikus gimdėme pakaitomis, viena kitą pavadavome (šypsosi). Man labai daug padėjo vyras, ir dabar dalijamės vaikų priežiūra. Turėjome tarpusavy su Lena suderinti ne tik vaikų auginimą, bet ir šeimos atostogas. Bet viskas pavyko. Pavyksta ir dabar. Niekada daug nemiegojom, nežiūrėjom serialų, nes tam nebuvo laiko. Nors ir keliaujame, atostogaujame, nuolat dirbame – tiek per atostogas, tiek savaitgaliais. Mums tai yra įdomu. Net negaliu to vadinti darbu – nuo pat pradžių tai buvo pomėgis.

Žinai, kad kiek padarysi, tiek ir turėsi. Kartais man atrodo, kad daugelis žmonių švaisto laiką veltui. Aišku, kitas dalykas yra atrasti mėgstamą veiklą, kad norėtum į ją pasinerti visa galva ir širdim. Mes tokią turime ir dėl to esame labai laimingos. Mano draugai labiausiai pavydi laisvės, kad galiu išvažiuoti dviem mėnesiams žiemą į Tailandą ir gyventi bei dirbti iš ten.

– Prieš tai buvote kolegės, dabar jau penkerius metus esate bendrasavininkės. Daug laiko leidžiate kartu, kaip pavyksta išlaikyti gerus santykius?

Lena: Kartą Jovita mano vyrui sakė, kad aš esu ne jos geriausia draugė, o jos kūno dalis (juokiasi). Niekad ant jos nepykstu, ji kartais papyksta ant manęs.

Jovita: Na, išsimiegu ir vėl viskas būna gerai (juokiasi). Jei susiginčijame, tai dažniausiai kaltas nuovargis. Nėra tokio dalyko kaip stresas ir kad dėl jo vyktų kokie nors pykčiai. Mes ir anksčiau niekad nesipykdavome.

Lena: Nėra dėl ko. Esam pasidalijusios sritis, kuri už ką atsakinga. Man apskritai yra labai lengva gyventi, esu toks žmogus – paprasčiausiai neimu į galvą.

Jovita: Esame gana skirtingos, dėl to yra labai gerai.

Lena: Dažniausiai žmonės gyvenime susipyksta dėl pinigų. Mums jie nėra aktualiausias dalykas.

Jovita: Ir mes į šį darbą žiūrime kaip į mėgstamą veiklą, tai negali dabar imti ir susipykti su draugu dėl to, kad jis nori daryti ką nors kitaip, nei tau atrodo.

– Lena, užsiminėte, kad Jums labai lengva gyventi. Tai sutinkate, kad viskas priklauso nuo požiūrio? Kokia Jūsų gyvenimo filosofija?

Lena: Manau, kad neverta gadintis nervų dėl dalykų, kurių negali pakeisti, ir dėl menkniekių. Jei kas nors ko nors iš tavęs nori, kartais daug paprasčiau yra tiesiog tai duoti, nei nervintis. Krenta vaza, sudužo, na ir kas, sušluoji, išmeti, reikės, nusipirksi kitą. Kartais vyras sako, kad per lengvai žiūriu į tokius dalykus, nesaugau daiktų ir pan. Bet tai yra buitis, smulkmenos.

Jovita: Mes nemėgstam skųstis. Kai būna įtampa, išsimiegi, viskas praeina.

– Kad ir kaip mylėtum savo darbą, veiklą, ateina laikas, kai pavargstame. Kaip atsipalaiduojate?

Abi: Keičiam aplinką.

Lena: Žiemą slidinėju, vasarą šokinėju su parašiutu. Išvykusi atostogų dirbu tik vakarais, per dieną smegenys pailsi. Ir visada iš kelionių parsivežu daugybę naujų idėjų, produktyvumas gerokai išauga.

Jovita: Pritariu. Išlendi iš tos rutinos, pailsi, paskaitai knygą, mėgstu užsiimti joga ar pasikapstyti savo darže, su šeima dažnai važiuojame į mišką – mums patinka poilsis gamtoje.

– Koks yra didžiausias įvertinimas?

Jovita: Kai klientai parašo ir padėkoja. Arba kai darbuotojai padėkoja, džiaugiasi tuo, kas vyksta. Tada iš tiesų labai smagu. Nes kai aplink sukasi keturiasdešimt žmonių ir jiems čia yra faina, tai ko daugiau bereikia.

Lena: Kai sutinki klientą, o jis džiaugiasi, kad mūsų kosmetika padėjo jam susitvarkyti odos problemas, arba išgirsti, kad moterys pačios namie pradėjo gamintis kaukes, labiau savimi rūpintis.

Jovita: Ir tokių nuolatinių klientų yra daug. Tada supranti, kad tai yra rezultatas, kad dėl to verta dar labiau stengtis.

– Ar buvo akimirkų, kai norėjosi viską mesti?

Lena: Pačioj pradžioj, kai dar buvo neaišku, kas čia bus, vykdavo ta nuotaikų ir užsidegimo kaita, bet gerai, kad kai vienai rankos svirdavo, kita motyvuodavo. Taip ir išsilaikėm. Dabar tokių dalykų jau nebėra.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)