Kenas McElroy‘us terorizuoja miestelį

K. McElroy‘us per visą savo gyvenimą užsitarnavo nekokią reputaciją. Dauguma kuklaus Skidmoro miestelio gyventojų stengėsi jo neužkabinti, nes jis lengvai galėjo išsitraukti šautuvą, kurį visur su savimi nešiojosi, ir šauti į jam atsikalbinėti drįstantį žmogų. Jis terorizavo visus miestelio gyventojus, jo visi bijojo. Jei jam ko prireikdavo, jis nieko neatsiklausdavo, o tiesiog pasiimdavo. K. McElroy‘us buvo tikras ramios ūkininkų bendruomenės siaubas.

K. McElroy‘aus vaikystė

Kenas McElroy‘us gimė 1934 m. 16 vaikų šeimoje. Jis buvo priešpaskutinis vaikas. Jo tėvai Tony ir Mabel buvo kuklūs pusininkai, ir sunkiai sugebėjo išmaitinti šitiek atžalų. Vis dėlto ko gero kaip visi tėvai jie stengėsi duoti vaikams tiek, kiek tik sugebėjo. Vaikystėje Kenui nutiko nelaimingas atsitikimas, kuris, matyt, ir nulėmė tolesnį jo charakterį bei gyvenimo būdą. Važiuodamas šieno prikrautu vežimu, Kenas iš jo iškrito ir susimušė galvą. Žaizda buvo tokia gili, kad jam į galvą teko įsiūti metalinę plokštelę. Tuo metu niekas nė neįtarė, kaip viskas pasisuks.

K. McElroy‘u buvo beraštis, jis metė mokyklą aštuntoje klasėje, o tai tik dar labiau apsunkino jo padėtį.

Nusikaltimai

Kriminalinę karjerą K. McElroy’us pradėjo nuo smulkių nusikaltimų – smulkių vagysčių, gyvulių vagysčių, ir su laiku jo daromi nusikaltimai vis sunkėjo. Jis be saiko vartojo alkoholį, turėjo daug moterų, ir vis mažiau paisė įstatymų.

smurtas

„K. McElroy’us vogė gyvulius, užpuldinėjo moteris, naikino žmonių turtą ir jiems grasindavo. Jis buvo daug kartų teisiamas už sunkius nusikaltimus – jo advokato skaičiavimais, kasmet bent už tris nusikaltimus, bet niekada nebuvo nuteistas“, A. G. Sululzberger, „The New York Times“.

Mergišius vedė nepilnametę

Pagarsėjęs mergišius susilaukė daugiau nei 10 vaikų su daugeliu moterų. Dauguma šių moterų pačios dar buvo vaikai, o 1971 m. miestelio siaubūnas sutiko mergaitę vardu Trena McCloud, kuriai tuo metu tebuvo 12 metų. Ji buvo jauniausia iš jo aukų – ir paskutinė. Vos po dvejų metų ji ėmė lauktis jo vaiko. Trenai apsilankius pas gydytoją, paaiškėjo, kad prieš ją smurtaujama.

Kadangi ji dar buvo nepilnametė, Kenui McElroy‘ui grėsė kaltinimai tvirkinimu. Vis dėlto jis buvo informuotas apie įstatymų spragą: jei jie bus oficialiai susituokę, Trena negalės prieš jį liudyti. Siekdamas išvengti kalėjimo, K. McElroy‘us išsiskyrė su trečiąja žmona ir vedė Treną, kuri apsigyveno su juo ir jo buvusia žmona.

Trena grįžta pas tėvus

Miestelio gyventojai su Trena elgėsi praktiškai taip pat, kaip su bet kuria kita moterimi su McElroy‘aus pavarde. Vis dėlto vos pagimdžiusi ji mėgino pabėgti ir su naujagimiu sūnumi grįžo pas savo tėvus. Tačiau K. McElroy‘us ją rado ir privertė sugrįžti pas jį. Vis dėlto taip paprastai viskas nesibaigė. Jis sugrįžo į McCloudų namus, nušovė jų šunį ir padegė namą. Šeimos namai sudegė.

Žmogus virš įstatymo

Visas Skidmoro miestelis gyveno nuolatinėje baimėje – viskas, ką K. McElroy‘us darė, buvo tiesioginis įstatymų pažeidimas, tačiau niekas nieko nesiėmė ir nesakė. Kad ir kokie buvo jo nusikaltimai – žmogžudystė, apiplėšimas, išžaginimas – niekas nedrįso jam pasipriešinti.

Vis dėlto K. McElroy‘us periodiškai atsidurdavo teisme. Dažniausiai jo advokatu buvo paskiriamas Richardas McFadinas, kuris atskleidė, kad K. McElroy‘ui atstovauti tekdavo apie tris-keturis kartus per metus.

Agresyvusis miestelio siaubūnas atrodė esantis praktiškai nepaliečiamas. Miestelio gyventojams tai galiausiai įgriso ir jie nusprendė patys sutvarkyti šį reikalą.

Bowencampai

K. McElroy‘aus gyvenimas ėmė riedėti į nuokalnę, kai vietinės parduotuvės savininkas apkaltino vieną iš K. McElroy‘aus dukterų prekių vagyste. 70-etis krautuvininkas Ernestas „Bo“ Bowenkampas buvo vedęs Loisą Bowenkamp, kuri pabandė viską užglaistyti, pripažindama, kad tai tebuvo nesusipratimas. K. McElroy‘ui šito neužteko, ir jis ėmė sutuoktinius bauginti. Jis prievarta įsodino juos į savo pikapą šalia parduotuvės ir ten ėmė grasinti jiems ginklu, kuris netyčia iššovė į orą. Loisa taip išsigando, kad nedrįso nakvoti namuose – nakvodavo vis pas kitus kaimynus.

1980 m. liepos mėn. Bo prie savo parduotuvės laukė atvykstančio oro kondicionierių inžinieriaus, tačiau pasirodė ginkluotas Kenas McElroy‘us ir peršovė Bo kaklą. Krautuvininkui per stebuklą pavyko išgyventi, tačiau miestelio gyventojai pagaliau pamatė problemos mastą. Nesuvaldomasis piktadarys K. McElroy‘us šįkart peržengė visas ribas. K. McElroy‘us buvo suimtas, jam pateikti kaltinimai ir jis pripažintas kaltu, tačiau teismas jį paleido, kol buvo laukiama apeliacijos.

Miestelis sušaukia susirinkimą

Vis dėlto K. McElroy‘us nepasinaudojo proga, kad sukurptų bent kažkokį gynybos planą – jis ir vėl ėmėsi senųjų darbelių. Jis siekė atkeršyti Bowenkampams ir visiems kitiems, kurie juos užtarė.
Miestelio gyventojai suprato, kad patys privalo imtis priemonių. Visų pirma jie pasirašė peticiją ir įteikė ją valstijos gubernatoriui, generaliniam prokurorui ir net įstatymų leidėjams. Kai niekas vis vien nesiėmė jokių priemonių, gyventojams beliko vienintelė išeitis. Teliko surengti Linčo teismą – ir kuo greičiau. K. McElroy‘us atvyko į miestą prie „D&G“ užeigos, ginkluotas M1 šautuvu su pritaisytu durtuvu.

Tuo metu dauguma miestelio gyventojų surengė susirinkimą. Nėra tiksliai žinoma, ką jie aptarinėjo – greičiausiai, sprendė, kaip atsikratyti miestelio siaubūnu. Jie siekė apsaugoti tuos gyventojus, kurie matė, kaip K. McElroy‘us bandė nužudyti Bo.

Pasibaigus susirinkimui gyventojai nuėjo iki užeigos, šalia kurios pikape sėdėjo ginkluotas K. McElroy‘us su Trena. Po kelių sekundžių K. McElroy‘us buvo negyvas.

Nors šalia užeigos buvo susirinkę 46 potencialūs liudininkai, visi, išskyrus Treną, sakė nematę, kas šaudė. Greitosios pagalbos automobilis taip ir neatvyko.

Teisingumas prie D&G užeigos

Nors visi K. McElroy‘aus nekentė, jo žūtis vis vien buvo tiriama. Į nusikaltimo vietą atvykę policijos pareigūnai rado 22 kalibro „Magnum“ ir 8 mm „Mauser“ tūtas.

Balistinės ekspertizės metu paaiškėjo, kad šaudė du žmonės. Vienas stovėjo tiesiai už pikapo, o kitas šaudė iš priekio. Trena buvo vienintelė liudininkė, kuri sutiko pasakyti viską, ką žinojo apie nusikaltimą. Ji pareiškė, kad vienas iš šaudžiusių buvo vyras vardu Delas Clementas, tačiau nesugebėjo pateikti svarių įrodymų.

Kaltinimai nebuvo niekam pateikti, o nusikaltimas nurašytas kaip „padarytas nežinomo asmens ar asmenų“. Pagaliau, praėjus 30 metų, miestelis išsilaisvino nuo Keno McElroy‘aus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)