Karas padarė stipresnį

Luka gimė Kroatijoje, tuometinėje Jugoslavijos sudėtyje. Vos prasidėjus Kroatijos nepriklausomybės karui Lukos šeima neteko namų. Juos padegė serbų kariai. Tuomet buvo nušautas ir sportininko senelis. Šie įvykiai privertė ieškoti prieglobsčio. Jį šeima rado Zadaro mieste, apsistojusi pigiame viešbutyje. Ten ir prasidėjo Lukos, kaip futbolininko, karjera. Jis kasdien nuo ryto iki vakaro automobilių stovėjimo aikštelėje spardė kamuolį. Netrukus pasklido kalbos apie vietoje nenustygstantį berniuką, kasdien šlifuojantį kamuolio valdymo techniką.

„Kalbos apie Luka sklido. Man pasidarė smalsu. Jis buvo labai liesas ir pagal amžių žemas, tačiau jau tuomet buvo galima įžvelgti, kad savyje turi kažką nepaprasto. Būtent kamuolio kontrolė buvo veiksnys, vertęs juo žavėtis jau tada“, – pasakoja tuometinis klubo „Zadar“ prezidentas J.Bajlo.

Vis dėlto Lukos, kaip sportininko, karjera nebuvo lengva. Dėl lieso kūno sudėjimo dešimtmetis nepraėjo jaunučių atrankos akademijoje „Hajduk Split“. Po nepavykusios atrankos Luka buvo net metęs futbolą, tačiau J.Bajlo jį įkalbėjo grįžti ir priėmė į klubo „Zadar“ akademiją.

„Daug žmonių sakė man, kad nesu pakankamai geras futbolui – per mažas ir per silpnas. Bet jūs turite suprasti kroatų tautos likimą. Po karo mes tapome daug stipresni ir labiau užsispyrę. Mus sunku palaužti“, – tvirtina L.Modričius.

Užsilikusios traumos

„Vaikystėje futbolas man buvo galimybė pabėgti nuo karo ir užsimiršti. Karo prisiminti niekas nenori, o pasakymai, kad vaikas viską pamiršta greičiau, laužtas iš piršto. Man, vaiku, buvo sunku suprasti kas vyksta. Spardydamas kamuolį tiesiog bandžiau persikelti į kitą pasaulį, kur nėra karo. Už tai, kad žaidžiu futbolą, esu dėkingas tėvui, kuris iš paskutiniųjų stengėsi užtikrinti man galimybę mokytis futbolo akademijoje. Tam reikėjo nemažai pinigų, kurių mūsų šeima neturėjo. Mano tėvas po karo įsidarbino kariuomenėje orlaivių techniku. Septynerius metus gyvenome pigiame viešbutyje. Nelengva, bet šios patirtys mane užgrūdino“, – sako L.Mordičius.

Luka Modričius

Dabartinis Madrido „Real“ saugas gyveno itin skurdžiomis sąlygomis. Neseniai vaizdo medžiagų archyvuose buvo surastas dokumentinis filmas, kuriame yra įamžintas būtent L.Modričius. 1990 m. sukurtame filme rodomas vilkų gyvenimas gamtoje, o futbolininkas į siužetą pateko atsitiktinai. Kaip prisimena dokumentinio filmo autorius, L.Modričiaus tėvas buvo jo pažįstamas, tačiau apie tai, kad jo filme yra būtent TAS Luka, jis sužinojo tik prieš kelerius metus. „Aš filmavau draugą ir jo sūnų, kurie ganė ožkas.

Netrukus dėl karo buvo sunaikinti jų namai, tad jų daugiau nemačiau. Tik prieš kelerius metus sužinojau, kad tas berniukas buvo būtent Luka Modričius. Luka yra unikalus pavyzdys – jis užaugo aplinkoje, kurioje buvo apsuptas vilkų. Ateities kartos turėtų žiūrėti į jį su didžiule pagarba“, – teigė filmo autorius.

Prieš dvejus metus Luka per Europos čempionato atrankos rungtynes tarp Kroatijos ir Italijos rinktinių patyrė traumą ir iškrito iš rikiuotės daugiau nei mėnesiui. Šiemet futbolininkas tikina savęs negailėjęs, laimei, rimtų traumų išvengti pavyko.