Paaiškėjo, kad moterys knygas skaito dažniau nei vyrai. Labiausiai skaitytojai mėgsta romantinę literatūrą – 44 proc., šiek tiek mažiau detektyvus – 32 proc. Toliau rikiuojasi praktinio pobūdžio knygos – 29 proc., profesinės– 29 proc. ir savišvietos literatūra – 28 proc.

Bent kartą per savaitę knygas skaito trečdalis Lietuvos žmonių. 16 proc. gyventojų per metus įveikia daugiau kaip 15 knygų, kas penktas – nuo 6 iki 15, o 21 proc. perskaito 3–5 knygas.

Mėgstantiesiems romantinę literatūrą atgaiva dvasiai – ispanų rašytojo Chuano Karloso Arkės (Juan Carlos Arce) romanas „Klajoklė Gojos dvasia“, kurio veiksmas vyksta 1890-aisiais romantiškajame Paryžiuje.

Amžių sandūra, aukso amžius, kai inžinierius Eifelis stato savo bokštą, tapsiantį miesto simboliu; kai Monmartre Renuaras, Dega, Tulūzas-Lotrekas bando spalvomis perteikti tekančios saulės įspūdį, o dar po kelerių metų Van Gogas ir Gogenas ginčijasi dėl meno prasmės ir jų laukiančios šlovės.

Impresionistai ir postimpresionistai, vieni – jau pripažinti, už uodegos nutvėrę savo laimės paukštę, kiti – romantiškai skurstantys dirbtuvėse, diskutuoja ir kuria, meną sutapatindami su gyvenimu. Į tapybos ir bohemos pasaulio verpetą įsisuka medicinos studijuoti atvykęs ispanas Emilijas Archibajus, besiblaškantis tarp meilės ir meno. O tuo metu jo dėdė, ispanų konsulas Pereira, pats bergždžiai svajojęs atsidėti tapybai, bando įgyvendinti viso savo gyvenimo tikslą – į tėvynę pervežti ir su derama pagarba perlaidoti ispanų genijaus tapytojo Gojos palaikus…

Jausmingas, paslaptingas romanas, kupinas bohemiškos romantikos ir ispaniškos dvasios, apmąstymų apie meną ir menininkus, yra išleistas lietuviškai.