Kam reikėjo šlapimo?

Šiuolaikinė chemijos pramonė kasmet pagamina milijonus tonų amoniako. Sunku išvardyti visas pramonės šakas, kuriose naudojama ši medžiaga, pradedant trąšų gamyba ir baigiant sprogmenų bei polimerinių medžiagų gamyba. Viduramžiais amoniako poreikis buvo daug kuklesnis, tačiau jis vis tiek egzistavo. Šlapimas yra karbamido tirpalas, kuris, veikiant specialioms bakterijoms (urobakterijoms), be technologinių sudėtingumų ir įmantrios įrangos virsta amoniaku. Todėl seniau amoniakas buvo išgaunamas iš šlapimo, o šios žaliavos tiekėjai buvo šlapimo surinkėjai – labai reikalingos profesijos žmonės.

Jau Senovės Romos laikais egzistavo šlapimo surinkėjo profesija.

Tiesa ta, kad tokiais tolimais laikais šlapimas buvo produktas, kuris buvo naudojamas daugybėje žmogaus gyvenimo sričių: jį naudojo dažytojai, skalbėjos, medikai ir net kariuomenė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)