Vizualinės atminties tyrimai parodė, kad vyrai geriau įsimena automobilių nuotraukas, o moterys geriau atpažįsta paukščius ir kitus natūralios gamtos objektus.

Tyrime dalyvavo 227 dalyviai (75 vyrai ir 82 moterys), jų vidutinis amžius – 23 metai. Šis tyrimas buvo panašus į Kembridžo universitete atliktą veidų įsiminimo testą, tik šiuo atveju reikėjo atpažinti ne veidus, o tam tikrų kategorijų grupių objektų pavyzdžius: medžių lapus, pelėdas, drugelius, paukščius, grybus, automobilius, lėktuvus ir motociklus.

Dalyviams buvo parodytas tam tikras nuotraukų skaičius, paskui buvo rodoma per tam tikrą laiko tarpą po tris nuotraukas. Tik vieną iš šių nuotraukų dalyviai buvo matę anksčiau ir jie turėjo ją atpažinti.

Tyrimas parodė, kad moterys žymiai geriau atpažįsta gyvus objektus, o vyrai – automobilius.

Po to pusei dalyvių parodžius veidus, tie dalyviai, kurie geriau įsiminė automobilius, geriau atpažino ir veidus, o moterys, kurios geriau atpažino gyvas būtybes, taip pat geriau atpažino ir žmones.

Vanderbilto universiteto psichologė Isabel Gauthier pabrėžė, kad tokie rezultatai priklauso nuo kultūrinių skirtumų.

Šie rezultatai nėra galutiniai, tačiau galima padaryti išvadą, kad dauguma turi įgimtą savybę geriau atpažinti tuos objektus, kurie jiems yra artimesni. Beveik kiekvienas žmogus pakankamai gerai atpažįsta veidus, nes tai yra jų socialinių ryšių pasekmė. Taip pat daugelis geriau atpažįsta daiktus, susijusius su jų pomėgiais, darbu. Taip pat kultūriniais skirtumais galima paaiškinti skirtumus tarp vyrų ir moterų.

Ankstesnis tyrimas parodė, kad vyrai ir moterys skirtingai suvokia pasaulį. Vyrai dėmesingesni smulkioms detalėms, labiau kreipia dėmesį į judančius objektus. Moterys labiau reaguoja į besikeičiančias spalvas.

Psichologai teigia, kad netgi pokalbio metu vyrai ir moterys skirtingai fokusuoja dėmesį – vyrai labiau kreipia dėmesį į kalbančiojo burną, judesiai juos blaško, o moterys - į akis, jas labiau blaško kiti žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)