aA
Vynas yra labai populiarus, sofistikuotas gėrimas, kuriuo daugybė žmonių mėgaujasi kasdien. Jei kada nors susidomėsite vynu, greitai pastebėsite, kokia sudėtinga ir įdomi kultūra supa šį gėrimą – čia tiek daug tradicijų ir taisyklių! Pavyzdžiui, ar žinojote, kodėl baltas vynas pilstomas į skaidraus, o raudonas – į žalio stiklo butelius?
© Shutterstock nuotr.

Kadaise vynas buvo laikomas statinėse ir pilstomas į didelius ąsočius, kuriuos žmonės kaip mat ištuštindavo. Ąsočiai virto moliniais buteliais, o vėliau vis dažniau naudotas stiklas. Vyno butelių tradicijos susiformavo prieš kelis šimtus metų. Netgi butelio forma pakito nedaug (ar kada susimąstėte kam skirtas tas gilus įdubimas butelio dugne?), nors šiais laikais vyndariai dažnai stengiasi išsiskirti unikalaus dizaino buteliais.

Taigi, tie skaidraus ir žalio stiklo buteliai iš esmės naudojami dėl to, kad tai – tradicija. Žmonėms tai tinka, nes lengva pastebėti, koks vynas yra kokiame butelyje. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad skirtingo stiklo pasirinkimas neturėjo jokių praktinių priežasčių.

Iš tiesų, baltas vynas yra išgeriamas gana jaunas. Jis įprastai laikomas šaldytuvuose. Visa tai reiškia, kad jis retai patenka į saulės šviesą, kuri stipriai kenkia vyno kokybei. Tuo tarpu raudonas vynas saugomas žymiai ilgiau. Nors jis turėtų būti rūsyje, per savo ilgą amžių jis kartais gali patekti ir į saulės apšviestą vietą. Dar daugiau – UV spinduliai raudonam vynui kenkia žymiai labiau, nes jame yra taninų ir kitų medžiagų, kurias saulės šviesa išskaido. Spalvotas stiklas geriau apsaugo gėrimą nuo žalingos saulės spinduliuotės poveikio.

Baltas vynas taip pat yra švaresnis. Tuo tarpu raudoname vyne visada yra nuosėdų. Įprastai jos nekenkia gero vyno kokybei, tačiau jos neatrodo gražiai. Žalias stiklas jas tarsi paslepia.

Taigi, nors šiais laikais žalio (arba rudo) stiklo buteliai naudojami dėl to, kad tai yra tradicija, tokį pasirinkimą nulemia ir praktinės priežastys – siekis apsaugoti vyną nuo žalingos UV spinduliuotės ir užmaskuoti akiai nepatrauklias nuosėdas.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(12 žmonių įvertino)
4.2500

Top naujienos

Po pragaro Pravieniškėse – šokiruojanti kalinio išpažintis: jie ten kone meldėsi, kad neišgyvenčiau (152)

Pasižiūrėję į Vytautą ir išgirdę jo balsu sunkiai tariamus žodžius nė neįtartumėte, kad...

Ekspertas perspėja dėl naujos aneksijos pavojaus: Putinas čia be vargo susitvarkytų (101)

Buvęs Vladimiro Putino patarėjas Andrejus Illarionovas perspėja dėl naujos aneksijos, kurią...

Įvertino Nausėdos pasiūlymus ir drąsiai rėžė: skurdo su 10 eurų neišgelbėsime (92)

Lietuvos verslo konfederacijos mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas sako, kad...

Vakarų šalys negali atsistebėti lietuvių sėkme: kaip mums pavyko pranokti patiems save (17)

Vis daugiau valstybių spaudžiamos visuomenės įvesti pakuočių užstato sistemą . Apie tokią...

Saulius Siparis apie naują mylimąją: mes beveik vienmečiai, draugystėmis su mergaitėmis aš netikiu (7)

„Mes esame praktiškai bendraamžiai. Vyrų santykiai su jaunomis mergaitėmis man atrodo visiškas...

Profesorius Stukas paaiškino, kodėl būtina valgyti pusryčius: ryte dažnai daroma klaida situaciją tik pablogina (50)

Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Rimanto Stuko , sunku patikėti, bet...

Ką pasakytų Greta Thunberg Indijoje? Čia yra 150 mln. vairuotojų ir tik 8000 nori elektrinių automobilių (109)

Šią vasarą „ Hyundai Motor Co.“ pristatė pirmąjį Indijos elektrinį visureigį...