Privalo laikytis savo „garbės kodekso“

FTB duomenimis, dabar italų, amerikiečių mafijų klanai ir toliau verbuoja naujus žmones, tačiau stengiasi veikti tyliai, mažiau smurtauti ir sutelkti dėmesį į vadinamuosius „baltųjų apykaklių“ nusikaltimus, įskaitant internetą. Mafijos klanai susišluoja į kišenes nuo 50 iki 90 milijardų JAV dolerių per metus.

Buvę Gambino mafijos šeimos „kariai“ Johnas Alite ir Luisas Ferrante, davę interviu žurnalui „Vice“, pareiškė, kad mafijos klanams tai yra atokvėpis, galimybė pasislėpti. Tos pačios nuomonės laikosi ir kultinės knygos „Five Families“, parašytos 2016 metais, autorius, rašytojas ir buvęs „The New York Times“ žurnalistas Selwynas Raabas. Jis daug rašė apie Amerikos mafiją, pabrėžęs, kad rugsėjo 11-osios tragedija „išgelbėjo“ gangsterius nuo visiško sunaikinimo. Mafija pasinaudojo šiuo laikotarpiu, norėdama atsigauti po patirtų didelių nuostolių.

Mafija – tai vienos iš Italijos nusikalstamo pasaulio organizacijų pavadinimas, neturintis tikslių analogų pasaulyje. „Mafija“ yra išskirtinai Sicilijos sąvoka. Kituose Italijos regionuose panašios organizacijos turėjo ir tebeturi skirtingus pavadinimus: „Ndrangheta“ Kalabrijoje, „Sacra Corona Unita“ Apulijoje, „Camorra“ Neapolyje, rašo history.com.

Pagal vieną versiją, 1282 metais Velykų pirmadienį, sicilietę merginą išprievartavo prancūzų kareivis. Tai atsitiko jos vestuvių dieną. Nuotakos mama išlėkė į gatvę su širdį veriančiu šūksniu: „Ma fi...a! Ma fi...a!“. („Mia figlia! Mano dukra!“). Kitą dieną šalyje kilo sukilimas. Per vieną vakarą riaušininkai nužudė tūkstančius prancūzų. Šios riaušės įėjo į istoriją pavadinimu „Sicilijos Vėlinės“. Jos signalas buvo varpų skambėjimas, kviečiantis parapijiečius į vakaro mišias. O sukilimo šūkio santrumpa tapo „Morte alla Francia Italia Anelia!“ („Mirtis Prancūzijai! Gyvuok Italija!“).

Pagal kitą versiją, žodis „mafija“ buvo vartojamas kalbant apie Palermo kovotojus prieš valdžią.

Siciliečiai susibūrė į grupes, norėdami apsisaugoti ir vykdyti savo teisingumą. Sicilijoje terminas „mafijozas“ arba mafijos narys iš pradžių neturėjo kriminalinės reikšmės ir buvo vartojamas kalbant apie asmenį, kuriam valdžia pateikė kokių nors įtarimų, rašo wikipedia.com.

Sicilijos mafijos nariai savo ištakas sieja net su viduramžių šventojo Pranciškaus di Paolo sekėjų sekta, įkurta 1185 metais. XVIII amžiuje slaptos draugijos nariai gyveno Palerme, požeminiuose urvuose, melsdavosi dienomis, o naktimis veržėsi ginti engiamus vargšus.

Mafijos nariai privalo laikytis savo „garbės kodekso“. Tai reiškia, kad bet koks išpuolis prieš vieną iš mafijos narių yra išpuolis prieš visą mafiją. Teisingumą vykdo mafija. Tai yra tik ji teisia, tik ji priima nuosprendį ir tik ji nuosprendį vykdo. Jei kas nors išduoda mafijos narių vardus, jį gali nužudyti bet kas ir bet kada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)