Kardinali reforma

Galios moterimi dažnai vadina A. Merkel sugebėjo pasiekti pačią politikos viršūnę pasaulyje, kuriame vis dar dominuoja vyrai. Populiarumu lenkdama bet kurį politiką Vokietijoje, kitose Europos šalyse ji yra ypač gerbiama. Tiesa, moteris neretai yra kritikuojama dėl radikalių sprendimų. Kanclerės biografas Gerd Langguth kartą pripažino, jog A. Merkel yra gerbiama, tačiau ne mylima. „Manau, tądien kai ji nustos būti kanclerė, ją išstums ir iš partijos lyderio kedės“, – sakė G. Langguth.

Tvirtą charakterį A. Merkel parodė nuo pat atėjimo į valdžią pradžios, kai išdrįso reformuoti iš esmės be didesnių pokyčių daugiau nei 120 metų egzistavusią sveikatos apsaugos sistemą. Nesutikdama su pernelyg dideliu privačių ligonių kasų vaidmeniu sveikatos apsaugos sistemoje, ji iškėlė Federalinio sveikatos fondo įkūrimo idėją. Projektas sukėlė daug prieštaravimų visuomenėje, buvo baimintasi, jog ši naujovė reikš privačių sveikatos draudimo fondų pabaigą. Gydytojai protestavo prieš valstybės įtakos sveikatos apsaugos sistemoje didėjimą.

Pakartojusi sėkmę rinkimuose prieš kelerius metus Vokietijos kanclerė į šalies medicinos paslaugų tiekimo sistemą įvedė ne ką mažiau kontraversiškų naujovių: šį kartą nuspręsta leisti apmokestinti papildomomis išmokomis tuos, kurių draudimo lėšos nepadengia išlaidų jų gydymui. A. Merkel, garsėdama ryžtingais politiniais sprendimais, pabrėžė, jog toks žingsnis yra būtinas norint mažinti šalies ligonių kasose susidariusį deficitą. Šiuo metu Vokietijos sveikatos apsaugos sistema vadinama viena brangiausių, tačiau ir viena geriausių pasaulyje.

Moka pralinksminti

A. Merkel pasižymi geru humoro jausmu, kurį, pasak jos pačios, paveldėjo iš motinos. Jos biografė Margaret Heckel sako: „Ne viešoje erdvėje ji geba būti labai šmaikšti, sutelkti aplink save ir pralinksminti pilną kambarį žmonių.“

Moters humoro jausmas pasireiškia net ir itin rimtose situacijose. Prieš porą metų spaudos konferencijoje paklausta, ar pasitiki tuometiniu Italijos premjeru Silvio Berluskoni, ji nieko neatsakė tik pakėlė akis į lubas, o tada atsigręžusi į Prancūzijos prezidentą Nikola Sarkozy ironiškai nusišypsojo. Italijos premjeras atsistatydino praėjus šešioms dienoms.

Geležinę ramybę A. Merkel dar kartą pademonstravo prieš metus vykusiame susitikime su vadovaujamos Krikščionių demokratų partijos šalininkais. Tą kartą renginyje dirbęs padavėjas išpylė moteriai ant nugaros penkias stiklines alaus, tačiau ji nepasimetė – nusišypsojusi, nusivalė kaklą ir nuėjo sakyti kalbos, nė žodžiu nesupeikusi ją aplaisčiusio jauno vyro.

Už uždarų durų

Asmeninį gyvenimą linkusi slėpti A. Merkel kartą sakė: „Aš - ne feministė, bet esu įdomus atvejis, kai kalbama apie galimus moters vaidmenis.“

Išskirtiniais gabumais tiek mokykloje, tiek studijų metu pasižymėjusi fizikė A. Merkel pirmąsias vestuves atšoko būdama dvidešimt trejų. Jos išrinktasis - taip pat fizikas Ulrichas Merkelis. „Angela patraukė mano dėmesį, nes buvo labai draugiška, atvira ir natūrali mergina“, – pasakojo U.Merkelis 2004 m. Vokietijos žurnalui „Focus“.

Po kelerių išsiskyrusi A. Merkel pasakojo: „Mes susituokėme, nes visi tada tuokėsi. Dabar tai skamba kvailai, bet santuokos nevertinau rimtai. Po trejų metų buvome jau išsiskyrę. Suklydau.“

Angela pasiliko pirmojo vyro pavardę, nors po kurio laiko ištekėjo už chemiko Joachimo Sauerio (64 m.), su kuriuo gyvena iki šiol. Vokietijos kanclerė, nepaisant pareigų ir užimtos dienotvarkės, yra rūpestinga žmona. Daugelio nuostabai, ryto ji nepradeda kurdama dar vieną euro zonos gelbėjimo planą. Pirmiausia visos jos dėmesys tenka sutuoktiniui. „Gaminu jam pusryčius, privalau pasirūpinti, kad neišeitų iš namų alkanas“, - atvirauja politikė. Be to, ji prisipažįsta kepanti pyragus, kai tik tam turi laiko, o kiekvieną penktadienį vyrui sudarinėjanti būtinų pirkinių sąrašą.

Sutuoktiniai kasmet kartu važiuoja į Vagnerio muzikos festivalį Beirute bei atostogauja Tirolyje. J. Sauer vedęs vieną ryškiausių politikos moterų sulaukė mokslininkui neįprasto visuomenės dėmesio ir nusprendė laikyti atokiau nuo žmonos veiklos. 2005 m. rinkimuose, kurių metu A. Merkel pirmą kartą tapo svarbiausia Vokietijos moterimi, chemikas neatsakinėjo į jokius žiniasklaidos klausimus, net susijusius su jo darbu. Sutuoktinis nedalyvavo ir žmonos inauguracijos ceremonijoje. A. Merkel vyro apsisprendimą paaiškina tuo, jog jis daug dirbantis mokslininkas, negalintis dalyvauti jos politinėje veikloje.

Nustebino iškirptė

A. Merkel nekreipia pernelyg daug dėmesio į madą, naujausias aprangos tendencijas. Dėl dažniausios aprangos - vienspalvių ir klasikinių kostiumėlių - ji vadinama „negailestingai dalykiška“. Tačiau Angela sugeba nustebinti aplinkinius pasirodydama visuomenėje visiškai kitokiu amplua. Prieš kelerius metus Oslo operoje pasirodžiusi vilkėdama suknelę su gilia iškirpte politikė neliko nepastebėta ir neapkalbėta.

Pasitikėjimą savimi demonstruojanti vokietė išvykdama atostogauti su vyru taip pat neslepia savo apvalumų ir ramiai ilsisi baseine ar deginasi apsirengusi maudymosi kostiumėlį.

Tarp kitko

Angela Dorothea Merkel (buv. Kasner) gimė 1954 liepos 17 d. Politikė neturi savo vaikų, tačiau antrasis jos vyras turi du sūnus iš ankstesnės santuokos.

Ji puikiai kalba vokiečių, anglų ir rusų kalbomis.

Į „didžiąją“ politiką moteris įžengė 1989 m. A. Merkel gyveno Rytų Berlyne, bet sužinojusi apie Berlyno sienos griuvimą ji nepuolė džiaugtis su visais, o ramiai nuėjo į sauną.