Jau penktąjį kartą lietuvių kalba išleista šio visame pasaulyje garsaus klasiko Žiulio Verno knyga – „Penkiolikos metų kapitonas“. Tai nepaprasta istorija, pasakojanti, kad amžius nėra kriterijus drąsai, išminčiai ar dideliems darbams. Istorija apie draugystę ir nuotykius, kurie laikys prikaustę iki pat paskutinio puslapio. Šis pasakojimas įsuks į kvapą gniaužiančią kelionę, kupiną netikėtų atradimų, pažinčių ir patyrimų.

Nedidelė keliautojų grupelė laivu leidžiasi medžioti banginių, tačiau viskas pakrypsta netikėta linkme. Užuot pasiekę Amerikos krantus, jie išvysta nežinomą žemę ir laivas sudūžta. Kelionė pareikalauja drąsos, ištvermės ir pasiaukojimo. Patyrę klastą ir išdavystę, patekę į patį vergų prekybos sūkurį, jie išgyvena dramatiškus įvykius, pakeisiančius jų likimą.

Žiulio Verno knyga „Penkiolikos metų kapitonas“, įtraukta į privalomų perskaityti mokyklinių knygų sąrašą, užburs ne vieną skaitytoją, o kartu primins apie amžinąsias vertybes, kuriomis žavisi ištisos kartos.

Žiulis Vernas gimė Nante, Prancūzijoje. Vaikystę praleido namuose, buvo vyriausias iš penkių vaikų. Rašytojo tėvas buvo advokatas, kilęs iš Provanso teisininkų šeimos. Pratęsdamas šeimos tradiciją, Ž. Vernas studijavo teisę, o jo dėdė pristatė būsimą rašytoją literatūriniuose susibūrimuose.

Netrukus Vernas susipažino su tokiais rašytojus kaip Aleksandras Diuma ir Viktoras Hugo. Nepaisant to, kad didžiąją laiko dalį Vernas rašė knygas, advokato diplomą jis vis tiek gavo. Jo knygose aprašomos keliones kosmosu, oru ir po vandeniu dar prieš išrandant navigacinę techniką, jis tarsi numatė povandeninių laivų, lėktuvų ir dangoraižių atsiradimą, jau nekalbant apie išsilaipinimą į mėnulį.

Nors dauguma žmonių mano, kad Ž. Vernas buvo puikus mokslininkas ir nenuilstantis keliautojas – tiesa visai kitokia. Savo tyrinėjimus jis sukaupė skaitydamas knygas ir žurnalus arba diskutuodamas apie naujausius atradimus su nusimanančiais specialistais ir kolegomis.

Žiulis Vernas yra antrasis visų laikų daugiausiai verčiamas autorius, nusileidžiantis tik Agatai Kristi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)