Dažniausiai mes sužinome tik tuos praeities įvykius, kurie laikomi reikšmingiausiais. Tačiau egzistuoja daugybė įdomių ir dėmesio vertų istorijų, kurių nerasite nė viename istorijos vadovėlyje. Štai kai kurių įdomesnių istorinių faktų sąrašas, rašo thevintagenews.com.

Kim Jong Ilas buvo talentingas kompozitorius

Mirė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-ilas (Kim Čen Iras)

Šiaurės Korėjos diktatorius buvo įdomi asmenybė. Be to, kad puikiai žaidė golfą, mėgo konjaką ir dievindavo kiną, Kim Jong Ilas dar ir kurdavo muziką.

Liūdnai pagarsėjęs despotas yra sukūręs šešias operas. Garsiausia iš jų – „Kraujo jūra“ – buvo atlikta daugiau kaip 1500 kartų ir buvo pavadinta amžinu klasikinės muzikos perlu. Žinoma, ją taip išliaupsino Šiaurės Korėjos naujienų tarnyba. Kai kurias kompozicijas Kimas kūrė kartu su savo tėvu Kim Il Sungu.

Josifas Stalinas pirmasis pradėjo manipuliuoti nuotraukomis


Sovietų Sąjungos diktatorius garsėjo žiniasklaidos kontrole ir nuolat stengdavosi parodyti, kad yra didis lyderis ir tobulas žmogus. J. Stalinas buvo nustatęs griežtas taisykles, kaip ir kur jį galima fotografuoti, nes taip troško nuslėpti kai kurias savo kūno anomalijas.

J. Stalinas, pagarsėjęs daugybės žmonių nužudymu, nurodydavo fotografams retušuoti nuotraukas, jei jose atsidurdavo su mirusiu ar dingusiu žmogumi – jis reikalaudavo, kad tas asmuo būtų pašalintas iš fotografijos. Taip jis davė pradžią praktikai, kuri šiais laikais vadinama nuotraukų redagavimu.

Winstonas Churchillis stengėsi riboti surūkomų cigarų kiekį

Winstonas Churchillis

Seras Winstonas Churchillis, garsusis Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas, buvo žmogus, mokėjęs mėgautis gyvenimu. Jis neatsisakydavo geriausio maisto ir svaigiųjų gėrimų, prieinamų tais laikais, ir mėgdavo rūkyti cigarus – šiandien jo vardu netgi pavadinta viena cigarų rūšis.

Jo mėgstamiausi cigarai būdavo Kuboje pagaminti „Romeo y Juliet“. Jis traukdavo dūmą visur ir visada. W. Churchillis netgi turėdavo specialiai jam sukurtą šalmą, kuris leisdavo jam rūkyti skrendant lėktuvu. Tačiau ministras pirmininkas rūpindavosi savo sveikata ir stengdavosi surūkyti ne daugiau kaip 15 cigarų per dieną!

Du nusikaltėliai privertė išrasti identifikaciją pagal pirštų atspaudus

Pirštų atspaudai

Willas Westas buvo nusikaltėlis, kuris 1903 metais buvo suimtas ir nuteistas kalėti Kanzaso Livenworto kalėjime. Kai tik jis buvo pasiųstas į kalėjimą, vadovybė susigriebė, kad tame pačiame kalėjime bausmę atlieka dar vienas kalinys, vardu Williamas Westas.

Sutapo ne tik jų vardai ir pavardės: abu kaliniai buvo labai panašūs, nors nebuvo giminaičiai ir net niekada nebuvo susitikę. Kalėjimo vadovybei tai sukėlė keblumų atskiriant kalinius, ir ji būgštavo, kad panaši situacija gali pasikartoti ir kituose kalėjimuose. Jausdama, kad jai reikia tikslesnės atpažinimo sistemos negu tuo metu naudota Bertillono sistema, ji kalinių identifikavimui pradėjo naudoti pirštų atspaudus.

Albertui Einsteinui Izraelyje buvo pasiūlytas prezidento postas

Albertas Einsteinas

Albertas Einsteinas tikrai yra viena žavingiausių istorinių asmenybių. Įžymiausias pasaulio mokslininkas ir Nobelio taikos premijos laureatas išgarsėjo palyginus jaunas, kai tik paskelbė savo studiją apie reliatyvumo teoriją.

A.Einsteinas buvo žydas ir likus trims metams iki jo mirties 1955 metais, jam buvo pasiūlyta tapti Izraelio prezidentu.

Mokslininkas šio pasiūlymo atsisakė. Nors A. Einsteinas tvirtino, kad yra pagerbtas ir jam gaila atsisakyti, jis buvo įsitikinęs, kad nėra pats geriausias kandidatas į šį postą. Jis teigė, kad jam trūksta gabumų sprendžiant žmonių reikalus ir atliekant oficialias pareigas.

Trumpiausias visų laikų karas

Zanzibaro karas

1896 metų rugpjūtį mirus Zanzibaro sultonui Hamadui bin Thuwainiui, Didžiosios Britanijos valdžia buvo nepatenkinta jo įpėdiniu Khalidu bin Barghashu.

Britai pareikalavo paskirti kitą sultoną ir iškėlė Khalidui ultimatumą, kad jis ir jo pajėgos paliktų rūmus. Tačiau sultonas atsisakė ir užsibarikadavo karališkuosiuose rūmuose. Britai surengė rūmų šturmą.

Zanzibaro armiją sudarė maždaug 2800 karių, o britai turėjo 1050 kareivių. Tačiau juos rėmė du kanonieriniai laivai ir trys kreiseriai.

Puolimo metu žuvo 500 Zanzibaro karių, o britų pusėje buvo sužeistas tik vienas karys. Sultonas Khalidas sugebėjo pasprukti į Vokietijai priklausiusią Rytų Afriką, kur jis pasiprašė prieglobsčio. Zanzibaro ir anglų karas truko vos 38 minutes ir tapo pačiu trumpiausiu karu, kuris kada nors įvyko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt