Mokslininkai teigia, kad šuns uoslė yra maždaug tūkstantį kartų geresnė negu žmonių. Įsivaizduokite – išvirę sriubą mes užuodžiame tik jos kvapą, o šuo, kai kurių tyrėjų nuomone, pajunta kiekvieno ingrediento kvapą. Būtent dėl savo uoslės šunys tapo pareigūnų pagalbininkais.

Daugiau nei ketvirtį amžiaus policijos kinologu dirbęs Jurijus Aleksandrovas prieš kelerius metus išėjo į pensiją, tačiau užsiimti tik žvejyba ar kitu ramiu hobiu neketino. Jis įkūrė organizaciją „K9 paieška“, vienijančią dingusių žmonių ieškančius savanorius. Čia be atlygio, vedami tik noro padėti visuomenei, susibūrė savanoriai, turintys šunis ir be jų. Savanoriai nuolat treniruoja augintinius ieškoti žmonių ir patys mokosi paieškos taktikos, naudodami specialius prietaisus ir priemones. Organizacija veiklą pradėjo 2021 metų liepą ir jau dalyvavo daugiau nei dvidešimtyje paieškos operacijų, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Svarbu suprasti, kokiu principu dirba šuo. Visų pirma mes judėdami ar tiesiog stovėdami per prakaito liaukas skleidžiame kvapą, o nuo kūno byra ląstelės, kitaip – molekulės, kurios taip pat turi tik tam konkrečiam žmogui būdingą kvapą. Vienos ląstelės nubyrėjusios pasklinda ore, kitos nusėda ant žemės, – pasakoja Jurijus. – Reikia pabrėžti, kad kvapą paliekame visur ir visada: jis sklinda iš burnos kalbant, nuo drabužių ar odos. Tad kvapo gavęs pauostyti šuo be vargo jį išskirs iš kitų ir, sekdamas tais nematomais pėdsakais, gali surasti atitinkamą žmogų. Žinoma, yra ribotas laikas, kiek kvapas gali išlikti. Kartais tai gali būti daugiau nei para, esant prastesnėms sąlygoms – tik kelios valandos. Todėl daug priklauso nuo oro sąlygų ir kitų veiksnių.“

Jurijus Aleksandrovas

Savanoriškos paieškos grupės gyvuoja ir kaimyninėse šalyse

„Taip mes, padedami unikalios šunų uoslės, galime susekti dingusį žmogų“, – pasakoja Jurijus Aleksandrovas. Anot vyro, tokių paieškos grupių jau senokai yra Estijoje bei Latvijoje, taip pat kitose šalyse, kur šunų pagalba itin vertinama ir skatinama, tad jis tikisi, kad ilgainiui prie jų grupės prisijungs dar daugiau savanorių, turinčių paieškai dresuotus šunis ir be jų.

„Ne taip seniai, vėlų vakarą sulaukėme skambučio iš policijos tyrėjų, prašė padėti ieškant tą dieną iš globos namų dingusio neįgalaus asmens. Greitai susiruošėme ir nuvykome į įvykio vietą. Kadangi jau buvo tamsu, darbo turėjo ne tik pėdsekiai šunys, bet ir dronas su termovizoriumi.

Jurijus Aleksandrovas

Pirmasis iš pėdsekių startavo šuo Trojus ir nusekė dingusio žmogaus kvapo pėdsaku. Jis parodė, kad pėdsakai baigiasi už kelių kilometrų nuo dingimo vietos esančioje autobusų stotyje. Greitai ši informacija pasitvirtino: žmogus išvyko visuomeniniu transportu ir buvo rastas kitame mieste sveikas ir gyvas. Būtina pabrėžti, kad esame savanoriška ir neatlygintinai veikianti organizacija, mūsų pagalbos gali prašyti ir fiziniai asmenys, ir policija. Bendradarbiaujame su visais. Pareigūnai dirba su savo kinologais, todėl deriname veiksmus, kad nepakenktume jų atliekamam tyrimui, tačiau žinome, jog jie vertina pagalbą. Net esame su Policijos departamentu sudarę bendradarbiavimo sutartį“, – pasakoja buvęs policijos pareigūnas.

Jurijus Aleksandrovas

Sulaukę pagalbos prašymo, savanoriai vyksta į įvykio vietą savo automobiliais. Kartais paieška trunka ir kelias paras, tada visa savanorių komanda, kurių dauguma yra dirbantys žmonės, atideda visus asmeninius reikalus ar darbus ir pasineria į šią veiklą. Į pagalbos šauksmą reaguojama nedelsiant ir nesitikint jokios padėkos – svarbiausia, pasak Jurijaus, surasti dingusį žmogų.

Jurijus Aleksandrovas

Šunų galimybės – beveik neribotos

Specialiai apmokyti šunys gali aptikti sprogmenis, vėžio ląsteles, įvairių vaistų, dujų nuotėkio, kitokių specifinių medžiagų kvapus. Ir būtent dėl šių savo unikalių savybių , šunys plačiai naudojami visame pasaulyje.

„Lietuvoje kol kas esame pirmoji tokia organizacija, todėl kai kuriais atvejais negalime tam tikrų veiksmų atlikti taip gerai, kaip norėtume – mums trūksta įrangos, žmonių... Neseniai mes, patys savanoriai, iš asmeninių lėšų ir gerų žmonių paramos įsigijom droną su termovizoriumi, kuris labai pagelbės ieškant dingusių žmonių sudėtingose vietovėse. Svajojame apie daug ką ir nuolat ieškome privačių rėmėjų ar įmonių, kurios suprastų mūsų savanorystės naudą ir pagelbėtų finansiškai, – sako Jurijus ir priduria, kad dažniausiai po sėkmingų paieškų operacijų žmonės klausia, kaip gali atsidėkoti. – Mes nurodome organizacijos sąskaitą, į kurią galima pervesti paramą. Bet ir negaudami paramos nejaučiame apmaudo, nes nuoširdus „ačiū“ ar žinojimas, kad pastangos buvo įvertintos, mums yra didžiulis stimulas, verčiantis nesustoti šiame nelengvame kelyje“.

Jei norite paremti šią organizaciją, lėšas galite pervesti

VŠĮ „K9 paieška“

LT817300010164117360

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją