Hermio ir Afroditės vaikas

Žodis hermafroditas kilo iš graikų mitologinės legendos. Hermafroditas buvo grožio deivės Afroditės ir gyvulininkystės dievo Hermio sūnus, kuris šiuo vardu buvo pavadintas abiejų tėvų garbei. Kurį laiką, ant švento Idos kalno Frygijoje, jį augino nimfos, tačiau paaugęs jis iškeliavo ieškoti nuotykių į Likijos ir Karijos karalystes.

Kirijos miškuose dievaitis sutiko nimfą Salmakidę, kuri jį iškart įsimylėjo, tačiau gražuolis ją atstūmė. Supykusi nimfa patykojo jo už krūmo prie upokšnio ir užpuolė. Prievarta bučiuodama Hermafroditą, ji meldė dievų, kad jie abu niekada neišsiskirtų: nuo tada Salmakidė ir Hermafroditas susijungė į vieną kūną ir buvo neišskiriami amžiams. Dvilytis prakeikė upokšnį, kad tie, kurie jame išsimaudys, irgi taptų dviejų lyčių atstovais.

Kitokie nei visi

Kiekvieno žmogaus diploidinį chromosomų rinkinį sudaro 23 chromosomų poros. Ir moterų, ir vyrų chrmomosomų junginiai, išskyrus paskutinį, kuris nulemia žmogaus lytį, yra vienodi. Paskutinė vyrų chromosomų pora yra sudaryta iš XY junginio, o moterų – iš XX. Dažnai lyties organai netinkamai išsivysto todėl, kad ankstyvojoje stadijoje jie nereaguoja į lytinius hormonus, nulemiančius moteriškųjų arba vyriškųjų lyties organų vystymąsi.

Dažniausiai hermafroditai turi išorinius vyriškus ir vidinius moteriškus lytinius organus arba priešingai. Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai toks individas gimsta su dvejais išoriniais lytiniais organais (pvz., vyriškomis genitalijomis ir moteriška krūtine).

Nustatyti žmogaus lytį galima jau po šešių nėštumo savaičių, todėl tokiu atveju tėvai jau iš anksto gali apgalvoti, kokios lyties vaiką jie nori auginti. Seniau hermafrodito lyties klausimą spręsdavo gydytojai: jei berniukas gimdavo su itin mažu peniu ir dviem per didelėmis sėklidėmis, operacijos metu vaikui būdavo pašalinamas penis ir suformuojama vagina.

Dažniausiai pasireiškiantis išsigimimas mergaitėms būna, kai klitoris yra toks didelis, jog primena varpą, o lytinių lūpų nėra arba jos yra labai mažos. Po papildomos hormonų dozės tokį individą galima paversti priešingos lyties atstovu, tačiau jis liks nevaisingas: vyrai negamins spermos, o moterys – aktyvių kiaušinėlių.

Žmonės, nežinantys kas jie yra

Šiuo metu vienas iš šimto naujagimių turi tarpinę lytį ir yra net trisdešimt šeši atvejai, kai žmogus dėl sutrikusios dauginimosi sistemos yra priskiriamas prie hermafroditų. Vis dėlto lyties formavimo operacijų atliekama vis mažiau. Psichologai teigia, jog lengviau yra paveikti vaiko mąstymą nei keisti jo kūną.

Be to, tokias operacijas atliekant dar nesugebantiems savarankiškai mąstyti naujagimiams, yra pažeidžiamos jų teisės. Dažniausiai po lyties operacijų paūgėjęs vaikas vis vien jaučiasi įkalintas ne savame kūne, todėl jį pradeda kamuoti įvairūs psichologiniai sutrikimai.

Lytiniai hormonai priklauso steroidinių hormonų grupei: moteriški – estrogenai, o vyriški – testosteronai. Jie gaminami ne tik lytinėse liaukose, bet ir antinksčiuose. Pagrindinis hormonų apykaitos valdymo centras yra smegenys, kadangi hormonų apykaitą reguliuoja smegenų pamatinėje dalyje esanti endokrininė liauka hipofizė. Dėl šios priežasties psichologai geba nustatyti, kuo vaikas jausis užaugęs ir dažniausiai tokie spėjimai pasitvirtina.

Dvilyčiai gamtoje

Gamtoje taip pat vyksta panašių procesų, tik dar dažniau. Pavyzdžiui, visi sliekai turi mozaikines chromosomas, todėl jie atlieka ir patinėlio, ir patelės funkcijas. Regeneracijos būdu vykstantis apvaisinimas būdingas ir kitiems bestuburiams, pvz., moliuskams ar įvairių rūšių kirmėlėms. Kitų gyvūnų grupėse dauginimasis įprastai vyksta kryžminiu būdu, tačiau pasitaiko ir išimčių: jeigu antinksčiai sintetina per daug hormono, gimsta hermafroditas.

Kai kurie gyvūnai gimsta vienos lyties, tačiau po kurio laiko ją pakeičia. Yra ir tokių, kurie savo egzistavimo laikotarpiu gali keisti lytį daugelį kartų. Protandritais yra vadinami tie organizmai, kurie iš vyriško organizmo virsta moteriškuoju. Kai kurie jūros gyvūnai keičia lytį tiesiog prisitaikydami prie situacijos: dingus pagrindinei patelei, reproduktyvus patinas keičia lytį į patelės, o didžiausias iš nereproduktyvių patinų tampa reproduktyvus.

Protoginistai yra tie, kurie gimsta patele, bet vėliau pakeičia lytį į patino. Kai kurių rūšių atstovai tik paugėję virsta patinais, o kitų (pvz., lūpažuvės) tiesiog nepriklausomai nuo lyties tampa superpatinu.

Įdomūs faktai:

Ontogenezės metu žuvys keičia lytį;
Kaspinuočių vieni nareliai gali apvaisinti kitus tos pačios kaspinuočio strobilės narelius;
Lytis keičiama nekintant chromosomų kiekiui ar chromosomų rinkiniams;
Vyrai niekada neturi per daug testosterono;
Moterys, turinčios per daug estrogeno, gali tapti nevaisingomis;
Bet koks vyrų hormonų apykaitos sutrikimas gydomas testosteronu;
Kuo daugiau testosterono vyro organizme, tuo vyras yra agresyvesnis;
Kryžminis apvaisinimas vyksta tada, kai du individai apsikeičia lytinėmis ląstelėmis;