Vienu iš tokių žmonių buvo Ella Harper, dar vadinta „mergaite – kupranugariu“. Ella Harper gimė turėdama retą sveikatos sutrikimą – įgimtą sąnarių hiperekstenzinį nestabilumą (lot. genu recurvatum), dėl kurio jos keliai buvo išlenkti atgal, panašiai kaip kupranugario. Ji vaikščiojo keturiomis, remdamasi ne tik kojomis, bet ir rankomis. Gyvenimas cirke ją išgarsino, tačiau tai nėra visa istorija, rašo historicmysteries.com.

Ankstyvasis Ellos Harper gyvenimas

Ella Evans Harper gimė 1870 m. sausio 5 d., Tenesio valstijos Hendersonvilio mieste, Williamo Harperio ir Minervos Ann Childress šeimoje. Jos tėvas buvo ūkininkas ir populiarus to meto Samnerio apygardos gyvulių augintojas.

Mergaitė taip pat turėjo brolį dvynį Everettą. Tačiau jis mirė, kai jam buvo vos 3 mėnesiai. Vėliau Ellos tėvai susilaukė dar trijų vaikų – Sallie, Willio ir Jessie.

Gyvenimas cirke

Remiantis istoriniais įrašais, Ella Harper savo karjerą cirke pradėjo 1882 m. spalį, kai jai buvo vos 12 metų. Iš pradžių ji pasirodydavo Sent Luise ir Naujajame Orleane bei jų apylinkėse, bet vėliau pamažu pradėjo keliauti po įvairias valstijas.

Ji gana greitai ėmė traukti žmonių dėmesį. Publika domėjosi Ella Harper, vedama smalsumo dėl jos būklės.

Netrukus neįprasta merginos išvaizda nulėmė didesnius jos gyvenimo pokyčius. Ją pamatė šoumenas W. H. Harrisas ir 1886 metais pakvietė ją į savo cirką „Nickel Plate Circus“. Šių pasirodymų metu Ellą lydėdavo kupranugaris, todėl žiūrovai galėdavo palyginti jos kojas su gyvūno galūnėmis.

Cirko žiūrovai negalėdavo atsistebėti jos išvaizda. Nuo tada jai buvo suteikta „mergaitės – kupranugario“ pravardė, ir ji buvo laikoma pusiau žmogumi, pusiau kupranugariu.

Keista mergina traukte traukė naujus gerbėjus. Žmonės plūsdavo į jos pasirodymus. Ji taip pat ėmė rodytis įvairiuose reklaminiuose plakatuose. Prieš kiekvieną Ellos Harper pasirodymą žiūrovams buvo dalijamos skrajutės, kuriose buvo aiškinama jos būklė.

Ella Harper

Šiose skrajutėse buvo rašoma, kad ji vadinama „mergaite – kupranugariu“, nes jos kelių sąnariai yra išsukti atgal, kaip pas gyvūnus, o vaikščioti jai patogiausia remiantis kojomis ir rankomis, kaip pavaizduota paveikslėlyje. Skrajutėse buvo rašoma, kad pastaruosius ketverius metus ji daug gastroliavo, bet 1886 metais ketina palikti cirką, nes nori tęsti studijas, todėl žiūrovai raginami ją pamatyti, kol dar turi galimybę.

Ella Harper sugebėdavo uždirbti 200 JAV dolerių per savaitę ir taip gaudavo lėšų savo išsilavinimui. Šių dienų pinigais tokia suma atitiktų 5 tūkst. JAV dolerių per savaitę – net ir šiais laikais tai yra didelė suma, o tuo metu tai reiškė tikrus turtus.

1886 m. pabaigoje šešiolikmetė Ella Harper iš tikrųjų nusprendė mesti karjerą cirke, kad galėtų studijuoti. Yra žinoma, kad pasitraukusi iš viešumos, ji gyveno labai uždarai. Ilgus metus apie Ellą Harper nieo nebuvo girdėti. Visuomenei atrodė, kad ji prasmego tarsi į vandenį.

Po cirko

1900 metų surašymo duomenimis, Ella Harper grįžo į Samnerio apygardą Tenesyje ir ten gyveno kartu su savo motina ir viena iš dukterėčių. Jos tėvas, kilus gaisrui, mirė 1890 metais, o po penkerių metų iš šio pasaulio iškeliavo ir jos brolis Villie.

Samnerio apygardoje Ella Harper įsimylėjo mokytoją ir vienos fotografijos studijos buhalterį Robertą Savely. Civilinės metrikacijos duomenimis, 1905 metais, būdama trisdešimt penkerių, Ella ištekėjo už Roberto.

Ella Harper

Praėjus metams po santuokos, porai gimė mergaitė. Tėvai ją pavadino Mabel Savely. Tačiau šeimą ištiko tragedija – jie neteko savo dukrytės, kai jai buvo vos šeši mėnesiai.

Po kelerių metų Ella Harper ir jos vyras Robertas persikėlė gyventi į Deividsono apygardą, esančią netoli Samnerio apygardos. Kartu su jais apsigyveno ir Ellos motina. Netekusi pirmagimės, Ella Harper daugiau nebepastojo, todėl 1918 metais pora nusprendė įsivaikinti mergaitę iš vietinės prieglaudos. Ją pavadino Jewel Savely. Tačiau ji, būdama trijų mėnesių, taip pat mirė.

Ellos Harper mirtis

1920 metais Ella Harper su vyru persikėlė gyventi į Nešvilį, Tenesio valstijoje. Remiantis įrašais, Ella mirė 1921 metų gruodžio 19 dieną, 8.15 val. ryto. Ji sirgo storosios žarnos vėžiu ir mirė savo namuose. Jai buvo penkiasdešimt vieneri.

Ella Harper buvo palaidota Spring Hillo kapinėse Nešvilyje. Spring Hillo kapinės įsikūrusios netoli Nešvilio nacionalinių kapinių ir yra vienos didžiausių šioje vietovėje.

Kai kurių šaltinių duomenimis, Ella Harper buvo palaidota šalia savo vaikų. Jos kapas yra Harperių šeimos kapavietėje Spring Hillo kapinių senojoje – istorinėje – dalyje. Ellos motina Minerva mirė 1924 metais.

Ellai pavyko uždirbti nemažai pinigų ir pabėgti iš cirko. Ji surado laimę su mylimu vyru, nors ją ir temdė liūdesys dėl vaikų mirčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją