Prekybos centrų istorija

Prekybos centrai neretai laikomi fenomenaliu reiškiniu – į juos renkasi žmonės, kurie dažnai netgi neketina apsipirkti, tiesiog nori pabendrauti su draugais ir taip praleisti laiką. Žvelgiant per istorijos prizmę, tokiu reiškiniu nereikėtų stebėtis. Nuo senų laikų žmonės centrinėse miesto aikštėse periodiškai rengdavo turgaus dienas. Žinoma, svarbiausia būdavo parduoti prekes ir užsidirbti, tačiau bendravimas taip pat likdavo ne paskutinėje vietoje.

Būtent turgaus prekyvietės vadinamos šiuolaikinių prekybos centrų pirmtakėmis. Vis dėlto pirmieji modernūs prekybos centrai pradėti statyti tik 1920 m. Dideli centrai sulaukdavo nemažai lankytojų, o naudojimasis automobiliais taip pat sparčiai augo, todėl netrukus atsirado spūstys, dėl ko nuspręsta prekybos centrus įrengti miestų pakraščiuose.

Dauguma ekspertų sutaria, kad 1931 m. iškilęs „Highland Park Village“ Dalase, Teksaso valstijoje, JAV, yra pirmas planuotai pastatytas prekybos centras pasaulyje.

Didžiausias prekybos centras – vaiduoklis

Didžiausiu prekybos centru tituluojamas Pietų Kinijoje, Donguane, esantis prekybos centras. Tiesa, jis ne visai įprastas – jau kelerius metus stovi tuščias. Entuziastingai Donguane pradėto statyti prekybos centro beveik visos idėjos buvo įgyvendintos: jame būtų galima išvysti netgi Venecijos kanalo imitaciją, plaukiančią gondolą ar atkurtą Triumfo arką.

Tačiau 2005 m., kai prekybos centras buvo baigtas, neatsirado nuomininkų, kurie norėtų įsikurti prekybos centre, ir laukta sėkmė neaplankė. Todėl maždaug 6,46 mln. m2 pastatas iki šiol stovi nenaudojamas: 2 350 vietų parduotuvėms bei kitos erdvės pramogoms vis dar neužpildytos.

Pietų Kinijos prekybos centro nesėkmė nustebino netgi rinkodaros specialistus, kurie tikina, kad kinai dievina apsipirkinėjimą, ypač užsienio prekių ženklus. Spėjama, kad projektas tiesiog nebuvo tinkamai įgyvendintas.

Prekybos centrų lyderiai – kinai

Nors didžiausias pasaulyje prekybos centras neeksploatuojamas, tačiau ir antras pagal dydį įsikūręs ne kur kitur, o Kinijoje. 6 mln. m2 užimančiame prekybos centre galima rasti apie 1 000 skirtingų parduotuvių, restoranų erdvę, kurios plotą sudaro dvi futbolo aikštelės, bei ledo čiuožyklą.

Prekybos centras buvo projektuojamas orientuojantis į vidutines pajamas gaunančius kinus. Savininkai tikėjosi sulaukti apie 50 000 klientų per dieną, tačiau „Golden Resources“ mole apsiperka tik maždaug 20 žmonių per valandą. Pagrindinė priežastis, lemianti nedžiuginantį pardavimą, – netinkamai parinkta lokacija, t. y. prekybos centras įsikūręs gana toli nuo miesto centro.

Nedaug atsiliekantis Tailandas

Tailando sostinėje, Bankoke, pastatytas prekybos centras laikomas trečiu pagal dydį. 1990 m. iškilusio 8 aukštų pastato „CentralWorld“ plotas siekia 4,62 mln. m2.

Šiuo metu prekybos centre veikia tik apie 500 parduotuvių, tačiau nemaža dalis pastato skirta įvairių biurų patalpoms ir viešbučiui. Miesto centre įsikūręs prekybos centras 2010 m. nukentėjo nuo gaisro, kurį sukėlė prieš Vyriausybę nusiteikę protestuotojai. Tačiau po kelių mėnesių rekonstrukcijos jis vėl atvėrė duris klientams.

Kaip ir Kinijoje esantys prekybos centrai, taip ir „CentralWorld“ nepateisina savininkų lūkesčių dėl gaunamų lėšų. Kelis kartus renovuojant pastatą tikėtasi sulaukti apie 150 000 klientų per dieną ir susikrauti maždaug 230 mlrd. JAV dolerių (apie 620 mlrd. litų) pelną. Tačiau šalyje nuolat vyraujantys politiniai neramumai neleidžia įgyvendinti lūkesčių.

Tarp pirmaujančių ir Filipinai

„SM Mall of Asia“ – ketvirtas pagal dydį prekybos centras, kurio plotas siekia 4,2 mln. m2. 2006 m. atidarytas molas apjungia keturis pastatus. Kad pirkėjai galėtų patogiai pasiekti visas prekybos centro parduotuves ir kitas pramogų vietas, nutiesta tramvajaus linija, vienu metu transportuojanti apie 20 žmonių.

Filipinų prekybos centras gali pasigirti ir vienu didžiausių pasaulyje 3D ekranu – „Imax“ kino teatre įrengtas ekranas kasdien pritraukia nemažai modernaus kino mėgėjų. „SM Mall of Asia“ lankytojai taip pat gali čiuožinėti olimpinio dydžio ledo čiuožykloje, kurioje rengiami dailiojo čiuožimo konkursai arba žaidžiamas ledo rutulys.

Filipiniečiai prekybos centre gali aplankyti ir 780 parduotuvių bei pavalgyti 300 restoranų. Teigiama, kad per dieną prekybos centrą aplanko apie 200 000 žmonių.

Jungtinių Arabų Emyratų pasididžiavimas

Didžiausiame JAE mieste Dubajuje įsikūręs ir vienas didžiausių pasaulio prekybos centrų – „Dubai Mall“. 3,77 mln. m2 užimantis prekybos centras priklauso „Burj Khalifa“ kompleksui. Pastarasis išsiskiria tuo, kad yra aukščiausias dangoraižis pasaulyje. Tačiau tai ne vienintelis rekordas, kuriuo gali pasigirti Dubajaus prekybos centras.
Dangoraižis "Burj Khalifa"

JAE gyventojams ir svečiams prekybos centre siūloma aplankyti 1 200 parduotuvių, 120 restoranų ir kavinių. Viduje įrengtas didžiausias pasaulyje akvariumas, kuris įtrauktas į „Gineso“ rekordų knygą (akvariumo plotis siekia 32 m, o aukštis – apie 8 m). Negana to, pirkėjai akvariume gali pamatyti maždaug 30 000 jūros gyvūnų.

Per savaitę prekybos centrą aplanko apie 750 000 žmonių. Jie ne tik apsiperka, tačiau gali išbandyti 22 kino sales, pačiuožinėti olimpinio dydžio ledo arenoje arba apsigyventi 5 žvaigždučių viešbutyje. Nepamiršti ir mažiausieji – vaikus nudžiuginti turėtų „Segos“ žaidimų centras.

Įdomybės

Ilgą laiką – nuo 1986 m. iki 2004 m. – didžiausiu prekybos centru buvo laikomas Kanadoje esantis „West Edmonton“ molas, kurio plotas siekia 3,77 mln. m2. Deja, pradėti statyti naujieji prekybos centrai šį titulą iš jo atėmė.

Vien JAV pastatyta maždaug 50 000 prekybos centrų.

Didžiausias prekybos centras JAE kartais vadinamas „auksiniu“. Šis vardas jam „prilipo“ dėl 220 juvelyrinių parduotuvių.

Prekybos centrų architektai turi gerai apgalvoti, kaip projektuoti pastatą, kad jo lankytojai būtų patenkinti ir išleistų daugiau pinigų. Pavyzdžiui, strategiškai parankiose vietose montuojami eskalatoriai, stengiamasi kuo mažiau įrengti nereikalingų sėdėjimo vietų, nes sėdintys pirkėjai nieko neperka ir pan.

Vidutiniškai žmonės prekybos centre praleidžia 80 min. ir išleidžia apie 75 JAV dolerius (apie 230 Lt) kiekvieno apsilankymo metu.