Viena žymiausių šalies ginekologių Naomi Crouch BBC kanalui teigė, jog į šeimos gydytojus kreipiasi vis jaunesnės paauglės, prašančios siuntimo labioplastikai.

Pastaraisiais metais jaunos mergaitės vis dažniau išsako nepasitenkinimą lyties organais ir nori, kad joms būtų atlikta plastinė jų korekcija. Jaunosios pacientės įsitikinusios, kad jų mažosios lytinės lūpos turi būti nematomos kaip lėlės Barbės.

Tik pilnametėms

Labioplastika – mažųjų ir didžiųjų lytinių lūpų formos korekcijos operacija. Pagal Britanijos sveikatos apsaugos tarnybos (angl. NHS) rekomendacijas ji negali būti atliekama jaunesnėms nei 18 metų mergaitėms. Tačiau 2015-2016 m. valstybė apmokėjo daugiau kaip 200 tokių operacijų jaunesnėms nei 18 m. mergaitėms, 150 jų nebuvo nė penkiolikos.

Vaikų ir paauglių ginekologijos asociacijai vadovaujanti N. Crouch teigia, jog per visą karjerą dar nesutiko mergaitės ar merginos, kuriai ši korekcija būtų išties reikalinga.

„Merginos dažnai sako: „Aš tiesiog nekenčiu, kaip jos atrodo, norėčiau jas nupjauti“. Jeigu jaunos mergaitės taip galvoja apie kurią nors kūno dalį, ypač intymiąją, tai yra labai blogai“, – įsitikinusi specialistė.

Švietimo trūkumas

Kaip teigia 30 metų darbo patirties turinti šeimos gydytoja Paquita de Zulueta, pastaraisiais metais jaunos mergaitės vis dažniau išsako nepasitenkinimą lyties organais.

„Vizito pas mane ateina vienuolikos–trylikos metų mergaitės dėl to, kad jų lyties organai „netaisyklingos“ formos arba „netinkamo“ dydžio. Paauglėms tai kelia siaubą, – sako gydytoja. – Jaunosios pacientės įsitikinusios, kad jų mažosios lytinės lūpos turi būti nematomos kaip lėlės Barbės. Tačiau realiame gyvenime lyties organai gali būti įvairios formos ir tai visiškai normalu.“

P. de Zulueta mano, kad tokiems nerealistiniams įsitikinimams susiformuoti įtakos turi per ankstyvas susidūrimas su pornografija internete ir socialiniuose tinkluose.

„Kol kas dar labai trūksta lytinio švietimo. Beje, šias žinias paaugliams reikia suteikti kuo anksčiau. Aiškinti, jog visi mes skirtingi: kaip nėra vienodų veidų, taip ir lyties organai gali atrodyti skirtingai ir tai normalu“, – teigia šeimos gydytoja.

Sutirština spalvas

NHS Anglijos padalinys informavo, kad per pastaruosius kelerius metus specialistų konsiliumai labioplastiką rekomendavo tik toms pacientėms, kurios jautė fizinį skausmą arba stiprius emocinius išgyvenimus.

Tačiau P. de Zulueta pastebi, jog kai kurios mergaitės žino, kad norint gauti siuntimą operacijai reikia šiek tiek „sutirštinti spalvas“, pasakojant apie fizinius simptomus.

„Savaime aišku, kad jos greičiau gaus siuntimą, jeigu pasakys, kad lytiniai organai, pavyzdžiui, trukdo joms užsiimti sportu“, – teigia gydytoja.

N. Crouch įsitikinusi, kad lyties organų korekcija gali būti skiriama tik toms merginoms, kurioms diagnozuojami lytinių organų medicininiai defektai.

„Man sunku patikėti, kad 150 mergaičių buvo diagnozuoti tokie defektai, jog reikėjo operacijų“, – nemokamų plastinių operacijų statistiką komentavo specialistė.

N. Crouch netgi sulygino labioplastiką su moterų apipjaustymu: „Mūsų šalyje įstatymas draudžia apipjaustyti moteris. Tačiau šiuolaikinė vakarų mada – mažos, neišsikišusios lytinė lūpos?.. Man tai vienas ir tas pats.“

Kita nuomonė

Didžioji dalis labiopalstikų D. Britanijoje atliekama vyresnėms nei 18 metų merginoms privačiose klinikose. Ši plastinės chirurgijos sritis vis dažniau sulaukia kritikos, nes procedūra tampa rutinine.
Su tokia nuomone nesutinka plastikos chirurgas Miles Berry teigdamas, kad labioplastika gali iš esmės pakeisti moters gyvenimą.

„Tai gali visiškai pakeisti žmogų, padėti jam labiau pasitikėti savimi. Pas mane lankėsi šešiolikos–dvidešimt vienerių metų merginos, niekada neturėjusios vaikino, nes joms nejauku dėl jų lytinių organų defektų“, – prisipažino chirurgas.