Tačiau ilgus metus audringai nugyvenusio vyro organizmas neatlaikė – prieš keletą dienų muzikantas mirė taip ir neįgyvendinęs svajonės sugrįžti į didžiąją sceną.

Kovojo iki galo

Dar visai neseniai L. Reedas skelbė grįšiąs į sceną ir dainuosiąs gerbėjams. Deja... Vyro gyvybė užgeso. Manoma, kad L. Reedo organizmas tiesiog nepajėgė atsigauti po kepenų persodinimo.

Operacija, po kurios dainininkas teigė esąs sveikesnis ir stipresnis nei beta kada, buvo atlikta pavasario pabaigoje. Tačiau taip, matyt, atrodė tik pačiam L. Reedui. Muzikanto gydytojas Charlesas Milleris teigė, kad Lou kovojo iki pat galo: „Mirties dieną jis dar mankštinosi, atliko pratimus nenorėdamas pasiduoti, stengdamasis įrodyti esąs stiprus.“

Pasklidus žiniai apie žinomo vyro mirtį, viešojoje erdvėje pasipylė užuojautos kupinos žinutės. Kartu su L. Reedu grupėje „Velvet Underground“ grojęs Mo Tucker socialiniame tinklapyje parašė, jog „Lou buvo kilnus, kupinas minčių ir įkvepiantis žmogus“.

Po kepenų persodinimo L. Reedas ilgą laiką praleido ligoninėje, o reabilitacijos metu neslėpė nusivylimo dėl užtrukusio gydymo. „Kaip gali viskas gyvenime pasikeisti taip staiga? Atrodo, dar neseniai buvau jaunas ir kupinas jėgų vyras, kuriam atsigauti po ligos pavykdavo labai greitai. Tuo tarpu dabar tam prireiks ne vieno mėnesio“, - vasarą sakė muzikantas.

Po kepenų persodinimo jis kartą ne juokais išgąsdino medikus, kurie paryčiais buvo iškviesti į jo namus. L. Reedas pasijuto blogai, baimintasi, jog taip įvyko, nes jo organizmas paprasčiausiai atmeta naująjį organą. Atlikėjas skubiai išgabentas į ligoninę. Laimei, po išsamesnių tyrimų paaiškėjo, kad blogos savijautos priežastis – ne kepenys, o dehidratacija, todėl netrukus jis buvo išleistas namo.
Lou Reed

Gyveno audringai

L. Reedo žmona Laurie Anderson dar visai neseniai buvo nusiteikusi optimistiškai ir negailėjo gerų žodžių Mayo klinikai Klivlende, kur jos vyrui buvo atlikta operacija.

„Ši gydymo įstaiga yra viena geriausių, atliekančių širdies, kepenų ir inkstų persodinimus. Mano vyras buvo ant mirties ribos, tačiau dabar, gavęs puikų gydymą, jis sveiksta“, - prieš kelis mėnesius sakė moteris. Laurie tuo metu buvo įsitikinusi, jog kepenų transplantacijos yra stipriai pažengusios į priekį, todėl dabar tai nekelia grėsmės žmogaus gyvybei: „Gydytojai įdėjo Lou naują organą ir jis tuoj pat pradėjo „veikti“. Tiesa, nemanau, kad mano vyras kada nors atsikratys baimės dėl sveikatos ar gyvybės, bet tikiu, jog jis ir toliau tęs muzikinę karjerą.“

Lou kepenų persodinimo prireikė dėl audringo roko žvaigždės gyvenimo. Praeityje jis nevengdavo nei alkoholio, nei narkotikų. Šie žalingi įpročiai vyrą lydėjo ko ne visą gyvenimą. Muzikantas net parašė dainą „Heroin“, kurioje išsamiai papasakojo apie savo polinkį vartoti alkoholį ir narkotikus. „Heroinas, tai mano žmona ir mano gyvenimas“ – skamba šios dainos žodžiai.

Pats L. Reedas yra sakęs, kad narkotikus vartoja ne norėdamas apsvaigti ar pabėgti nuo realybės, jie jam esą padėdavę jaustis normaliu žmogumi. „Šiais technologijų laikais privalai vartoti vieną ar kitą narkotiką tam, kad galėtum išlikto normaliu žmogumi, išlaikyti vidinę pusiausvyrą. Jie nepadeda tau apsvaigti, tiesiog išgyventi kartu su kitais“, – prieš daugelį metų sakė atlikėjas. Nors narkotikus vartoti L. Reedas galiausiai nustojo, jo organizmui jau buvo padaryta nepataisoma žala.
Lou Reed

Išsiuntė į psichiatrijos ligoninę

Lou Reedo gyvenimas niekada nebuvo įprastas ir ramus. Kai jam buvo septyniolika, vaikinas tėvams pasakę esąs biseksualus. Šie reagavo griežtai – išsiuntė jaunąjį Lou į psichiatrinę ligoninę - gydymas joje turėjo L. Reedui „padėti tapti normaliu vyru“. Porą mėnesių būsimai roko žvaigždei buvo taikytas elektrošokas.

„Jie man užspausdavo liežuvį, kad jo nepraryčiau ir prie galvos prijungdavo elektrodus. Taip buvo rekomenduojama tuo metu gydyti homoseksualius asmenis. Tačiau iš tikrųjų prarasdavai atmintį ir tapdavai daržove. Negalėdavau skaityti knygų, nes perskaitęs vos dvidešimt puslapių turėjau pradėti nuo pradžių – neprisimindavau, ką prieš akimirką buvau perskaitęs“, - prisiminimais po daugelio metų dalijosi L. Reedas. Muzikantas buvo gydomas ne tik elektrošoko terapija, bet ir medikamentais, tačiau net ir po viso to jam pavyko išlikti sveikam ir įstoti į aukštąją mokyklą.

Tėvams nepatiko ir jo susidomėjimas muzika, tačiau atsisakyti šio pomėgio jis neketino. Beveik po dvidešimties metų amerikietis savo slogia patirtimi pasidalijo dainoje „Kill your sons“ („Nužudyk savo sūnus“).

Tarp kitko

Lou Reedas yra vadinamas vienu iškiliausių roko muzikos atstovu pasaulyje. Jo muzikinė karjera truko penkiasdešimt metų.

Vyras savo muzika įkvėpė kurti ir prieš kelerius metu Lietuvoje koncertavusius grupės „R.E.M.“ narius.