Su G. Šacikausku kalbamės apie aistrą fotografijai, šeimą ir vaikystę, prabėgusią Alytuje.

- Gyti, Jūs − tarptautinėje erdvėje įvertintas fotografas, Jungtinėje karalystėje esate Vestuvių ir portretų fotografų draugijos SWPP (angl. - Societies of Wedding and Portrait Photographers) išrinktas geriausiu 2015 metų avangardo fotografu. Džiaugiamės Jūsų sėkme ir didžiuojamės, kai sekasi alytiškiams. Kada jūsų gyvenime atsirado fotografija? Ir kaip?

− Fotografija į mano gyvenimą atėjo visiškai netikėtai. Viena draugų pora paprašė nufotografuoti jų šventės akimirkas tuo metu mano turėtu fotoaparatu. Gautas rezultatas visiems labai patiko. Todėl man tai buvo labai didelė paskata pagilinti savo fotografijos žinias, pasidomėti šiuo menu daugiau. Dalyvavau įvairiuose fotografijos kursuose, lankiausi parodose, sėmiausi teorinių ir praktinių žinių iš žinomų Lietuvos fotografų. Visa tai man padėjo suprasti, ką ir kaip noriu fotografuoti, atrasti savo fotografijos stilių ir savitumą.

− Laimėjote avangardinės vestuvių fotografijos metų fotografo apdovanojimą, organizuotą „The Societies of Photographers“, esate išrinktas geriausiu 2015 metų avangardinės fotografijos atstovu. Žiuri komentavo, kad nuotrauka įtaigiai užfiksuota iš neįprastos perspektyvos, yra gili ir atspindi kelionės istoriją. Konkursui pateikėte tik vieną nuotrauką?

− Taip, šiam konkursui šią vienintelę nuotrauką (ją pamatyti galite ČIA), nes man ji labiausiai atitinka avangardinį vestuvių fotografijos stilių, džiaugiuosi, kad komisijos nuomonė buvo tokia pati.

− Ar avangardas - jūsų tikslas, įrankis išskirtinumui pasiekti? Ypatingai, kai kalbama apie vestuvių fotografiją?

− Nedrįsčiau teigti, kad mano braižas išskirtinai avangardinė vestuvių fotografija, nes mano darbuose galima pamatyti ir tradicinių portretų, reportažo. Be abejo visada stengiuosi į vestuvių fotografiją pažvelgti kiek kitu, netradiciniu kampu. Norimam rezultatui pasiekti dažnai panaudoju aplinkoje esančias tekstūras, faktūras, linijas, tai ir atsispindi mano nuotraukose.

− Kiek metų fotografuojate?

− Jau ketveri metai kaip fotografuoju vestuves.

− Fotografuojate tik vestuves, kodėl?

− Vestuvėse viskas yra tikra, nesuvaidinta ir emocionalu, man neapsakomas jausmas, kai jaučiu jaunųjų jaudulį, esu su jais svarbiausią gyvenimo dieną, įamžinu tas išskirtines akimirkas. Kadangi mano kaip fotografo kelias prasidėjo nuo vestuvių fotografavimo, o šventės metu patiriamos emocijos, ypatinga tos dienos nuotaika ir noras visa tai užfiksuoti mane taip įtraukė, kad nusprendžiau gilintis į šią fotografijos sritį ir siekiu būti vienu iš geriausių Lietuvoje.

− Kokios jums yra tobulos vestuvių nuotraukos?

− Kalbant apie tobulas vestuvių nuotraukas, pirmenybę teikiu reportažui. Mano nuomone, tokios nuotraukos geriausiai atspindi tą dieną tvyrančias emocijas, naujai besikuriančios šeimos istoriją. Juk svarbiausia įamžinti nuoširdžius jausmus ir netikėčiausias akimirkas, kurios leistų bet kuriuo metu sugrįžti atgal į šventės dieną. Nuotraukomis siekiu atgaivinti gražiausius vestuvių dienos prisiminimus nuo ašarų, susikaupimo, šilto apkabinimo iki šypsenų ir juoko.

− Konkurencija šioje srityje labai didelė? Į ką orientuojatės, kad būtumėte tarp geriausiųjų?

− Kiekvienas fotografas turi tam tikrų išskirtinių bruožų, pagal kuriuos galima jį atpažinti. Aš domiuosi geriausiais pasaulio fotografais, įkvėpimo semiuosi žiūrėdamas jų darbus. Esu įsitikinęs, kad nuoširdus ryšys ir darbas su jaunaisiais padeda sukurti išskirtines nuotraukas. Iki šventės daug laiko skiriu bendravimui su jaunaisiais, o vestuvių dieną stengiuosi būti daugiau stebėtoju, dirbti nepastebimai ir fiksuoti tą dieną naujai besikuriančios šeimos istoriją. Manau, kad tokiu būdu galima atskleisti tikruosius jausmus ir užfiksuoti visą nepakartojamos dienos istoriją.

− Smagu klausytis, kai apie savo darbą kalbate su tokiu užsidegimu. Išduokite, ar dirbate su komanda?

− Taip, dirbu su pačia geriausia komanda, kokią galėčiau įsivaizduoti − kartu su žmona, aš visą dėmesį skiriu jaunųjų fotografavimui, o žmona aplinkos, detalių ir svečių. Tokiu būdu pro mudviejų akis neprasprūsta jokie šventės eigoje vykstantys įvykiai ir būna užfiksuotos visos mielos smulkmenos.

− Kokia dar veikla užsiimate be fotografijos?

– Esu dviejų nuostabių vaikų tėtis, todėl visą savo dėmesį ir laisvą laiką skiriu jiems. Daug keliaujam, fotografuojam vestuves ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, todėl kiekvieną laisvą akimirką stengiamės praleisti kartu su šeima.

− Gimėte ir augote Alytuje?

− Taip, aš tikrai alytiškis - gimiau ir augau Alytuje, mokiausi tuometėje Dainavos vidurinėje mokykloje, turiu jaunesnę sesę.

− Kuo domėjotės vaikystėje?

− Kaip ir visi vaikai, turėjau daug pomėgių. Vis buvo įdomu išbandyti naują sporto šaką plaukimą, futbolą, krepšinį ir pan. Tačiau tokio vienintelio ir išskirtinio pomėgio neturėjau. Vaikystėje neturėjau galimybės domėtis fotografija: mano aplinkoje nebuvo fotografų ar besidominčių fotografavimu.

− Suprantu, kad jūsų pirmoji specialybė nesusijusi su fotografija. Kur ir ką studijavote?

− Taip, studijavau Aleksandro Stulginskio universitete, ten įgijau inžinieriaus specialybę.

− Jeigu alytiškiai norėtų pasinaudoti Jūsų paslaugomis, kaip su jumis galėtų susisiekti?

− Taip, niekada neatsisakau sugrįžti į gimtinę ir mielai įamžinsiu visų norinčiųjų gražiausias bendrojo kelio pradžios akimirkas.

− Ačiū už pokalbį. Sėkmės Jūsų darbe – kuo gražiausių Jums kadrų!