- Šiemet „Euroviziją“ laimėjo jauna mergina iš Danijos. Prieš daugiau nei dešimtmetį šiame konkurse Jūs irgi dalyvavote. Kokius prisiminimus jis kelia?

Buvau pradedanti dainininkė, o konkursą mačiau per televiziją vos kartą, todėl iš pradžių nesupratau jo masto. Kompozitorius Linas Rimša sukūrė dainą „Strazdas“ ir sudomino ja mane. Populiarioje televizijos laidoje „Muzikinis viešbutis“ daina buvo išrinkta geriausiu sezono kūriniu, tai ir pastūmėjo dalyvauti „Eurovizijoje“. Po to kurį laiką domėjausi, kuria linkme krypsta šis konkursas, kokios dainos pristatomos. Bet su laiku nustojau, dabar tik kartais pasižiūriu, kas dalyvauja. Jei atvirai, nebesuprantu šio konkurso.

- Ne tik dainuojate, bet ir kuriate dainų tekstus?

Studijų metais rašydavau eilėraščius. Negalvojau, kad jie taps dainomis, bet vėliau mano vyras Rokas (40), taip pat grupės „Skylė“ narys, keliems sukūrė muziką. Esame linkę šiek tiek prisirišti prie mitologijos tematikos, tačiau kartais dainų tekstai gimsta tiesiog iš jausmo, gyvenimo patirties. Kaip bebūtų keista, šį kartą mano vyro Roko siūlomi kūriniai yra lyriškesni nei mano. Ateityje galime sulaukti stiprių moteriškų dainų ir labai intymių vyriškų.

- Jūsų kūryboje dažnai juntama ir patriotizmo gaidelė. Ar tokiu būdu siekiate prižadinti kiek prislopusią lietuvių meilę savo šaliai?

Ko gero taip. Man skaudu, kai žmonės nemyli savo šalies, tačiau ne mažiau liūdna, kai būna priversti išvykti iš tėvynės. Štai, pavyzdžiui, gydytojai - juk jie apsvarsto, kur gyventi bus geriau, ir todėl emigruoja. Smagu, jei žmonės lankosi kitose šalyse vedami noro jas pažinti, o ne vejami geresnio gyvenimo paieškų.

Mūsų kūryba ir gyvenimas namuose nėra atsieti. Scenoje žmogus negali tiesiog visko suvaidinti. Iš tikrųjų su šeima daug laiko praleidžiame gamtoje. Statome inkilus, kartais draugai juokauja, kad mūsų dėka paukščiai pamirš kaip gyventi natūraliomis sąlygomis.

Gyvenu apsupta vyriškos kompanijos, turiu tris sūnus – Rapolą (12), Ugnių (8) ir Eivydą (1,5). Rokas visuomet su vaikais eina į žygius, plaukia baidarėmis. Kiekvieną dieną mankštinamės.

- Užsiminėte, jog svarbiausia žmogui – vidinė pusiausvyra. Kas Jums suteikia vidinę ramybę?

Mano gyvenime visko turi būti daug, įvairių detalių. Nesijaučiu gerai kai įklimpstu tik į muziką arba tik į šeimą. Man būtina save realizuoti įvairiose vietose, įvairiomis kryptimis. Po intensyvesnio vienokio periodo ateina laikas, kai nori pokyčių. Artėja vasara, turėsime daug koncertų, mažai laiko praleisime namuose, po tokio laikotarpio būna labai smagu sugrįžti ir bent keletą savaičių praleisti ramiai su šeima.

- Dažnai sakoma, kad po vienu stogu sugyventi dviem meniškoms sieloms, sunku ar net neįmanoma, o Jūs su Roku kartu...

...penkiolika metų, per kuriuos išmokome pasidalinti pareigomis, per daug nesusitelkti į smulkmenas. Pyktis galima dėl visko, bet ar verta? Be abejo, mes išlikome meno žmonės, tiesiog esame atlaidūs vienas kitam.

- Ar vaikai seka tėvų pėdomis?

Vyresnysis groja fortepijonu, o jaunesnis dainuoja chore. Bet ne visada berniukai dega noru mokytis, tiesa, per šeimos šventes jie noriai muzikuoja kartu su manimi ir vyru. Vis svarstome, kaip sujungti meilę muzikai, einančią iš širdies, ir būtinybę mokytis - ne visada tai yra paprasta. Muzikos mokykla - ne vien mokslas, tai tam tikra vaikų terpė, kur jie gali bendrauti. Kartais berniukai sakosi pavargę ir nebenorintys jos lankyti, bet, manau, išėję jie pasiilgtų bendravimo su ten sutiktais draugais.

- Vis dar esate vegetarai, ar vaikai, šiek tiek pakoregavo mitybos įpročius?

Anksčiau abu su Roku nevalgėme mėsos. Jis buvo vegetaras net penkiolika metų, aš – šešerius. Pripažinsiu, mėsos atsisakiau iš solidarumo jam, ir nemanau, kad tai yra blogai. Neturėjome jokių sveikatos problemų. Keista, žmonės galvoja, kad vegetaras valgo geriausių atveju tik kopūstus ir morkas, bet taip nėra. Mūsų pirmasis vaikas buvo vegetaras, tačiau kai pradėjo lankyti darželį, supratome, kad ten jis su kitais valgys mėsą. Turėjome rinktis arba neleisti vaiko į darželį, arba nebūti vegetarais. Iš pradžių bandėme suderinti abu dalykus, tačiau su laiku pasidavėme.

Tarp kitko...

Viena garsiausių Lietuvos vegetarių yra dainininkė Violeta Jurkonienė, žinoma kaip Sati (37). Daugiau nei penkiolika metų nevalganti nei mėsos, nei pieno produktų, nei kiaušinių Sati teigia, kad „organizmui svarbiausia yra subalansuota mityba, to pasiekti kuo puikiausiai gali ir vegetarai“.

Dainininkai Jurgis Didžiulis (33) ir Erika Jennings (33) prieš kelerius metus pareiškė atsisakę mėsos. Šeima tokį apsisprendimą motyvavo moralinėmis nuostatomis ir rūpinimusi sveikata.

Andrius Mamontovas (45) jau 19 metų nevartoja mėsos ir svaigiųjų gėrimų. Aktorius ir muzikantas pripažįsta, kad niekada nebuvo didelis mėsos mėgėjas. Jokių sveikatos problemų, susijusių su pasikeitusia mityba neturintis Andrius sako, kad yra prieš gyvūnų žudymą pramoniniu būdu. Tačiau vyras pabrėžia, jog besimaitinant vegetariškai svarbu suprasti, kad reikia pasirūpinti tomis medžiagomis, kurias žmonės įpratę gauti su mėsos produktais.

Specialisto komentaras

Bendrosios praktikos gydytoja Eligija Laurusevičienė:

- Nesu griežtai nusistačiusi prieš vegetarizmą. Manau, tai kiekvieno teisė rinktis. Jei žmogus priima tokią filosofiją, tegul ir maitinasi vegetariškai. Aš, kaip medikė, nepasakyčiau, kad tai yra blogai. Galbūt nerekomenduočiau vaikų maitinti vegetariškai, nes mažiesiems ypač svarbu gauti įvairių medžiagų. Kita vertus, jei tėvai labai protingai ir kruopščiai žiūri, kuo maitina savo atžalas, kodėl gi ne. Svarbu skaičiuoti, kiek organizmas gauna baltymų, mineralų ir kitų medžiagų. Vegetarai tikrai gali tinkamai maitintis ir gauti visko, ko reikia organizmui. Keli mano pacientai nevalgo mėsos, sveikai gyvena ir puikiai jaučiasi.