Teigiami rezultatai

FDA neseniai patvirtino naują ląstelių terapiją, skirtą pažengusiai melanomai gydyti. Tai prieš solidinius navikus nukreipta terapija. Ji gali būti skirta pacientams, kuriems prieš tai jau buvo taikomi kiti gydymo metodai, o chirurginis gydymas neįmanomas dėl išplitusių navikų. Metodas, pavadinimu „Amtagvi“, yra iš naviko išvesta imunoterapija, sudaryta iš paciento baltųjų kraujo kūnelių, vadinamų T-ląstelėmis, bei tam tikro tipo limfocitų, vadinamų naviką infiltruojančiais limfocitais (TIL).

„Reuters“ skelbia, kad pagreitintas „Amtagvi“ patvirtinimas yra paremtas veiksmingumo ir saugumo duomenimis. Šie duomenys gauti atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 73 pacientai. Tyrimas parodė, jog rekomenduojama „Amtagvi“ doze gydytų žmonių efektyvumo rodiklis siekė 31,5 proc. Tarp į gydymą reagavusių sergančiųjų, 56,5 proc., 47,8 proc. ir 43,5 proc. išlaikė atsaką be ligos progresavimo iki trijų, šešių mėnesių ar net metų. Tradiciniam FDA patvirtinimui gauti turės būti atliekami papildomi tyrimai.

Žingsnis pirmyn

Mokslininkai dešimtmečiais stengėsi sukurti vėžio gydymo būdus, paremtus paties žmogaus imunitetu. „The Washington Post“ rašo, kad pastaraisiais metais šioje srityje pavyko pasiekti proveržį. Sukurtas vaistas, padedantis organizmui atpažinti bei atakuoti vėžines ląsteles. Dar vieną priemonę FDA buvo patvirtinusi 2017 m.

Pasitelkiant šią priemonę yra naudojamos iš organizmo išgautos vėžį naikinančios ląstelės. Jos yra užprogramuojamos pulti tam tikros rūšies kraujo pagrindo navikus. Taikant naujają terapiją yra pasitelkiamas palyginti nedidelis kiekis T-limfocitų. Jie auglį atpažįsta kaip grėsmę bei sukuria laboratorijoje išaugintą ląstelių armiją. Anot FDA Biologinių vaistų vertinimo ir tyrimų centro direktoriaus Peter Marks, šis FDA patvirtinimas – mokslinių ir klinikinių tyrimų pastangų kulminacija. Jos rezultatas – nauja T ląstelių imunoterapija pacientams, kurių gydymo galimybės yra ribotos.

Melanoma

Nors šis gydymo būdas ir skirtas gydyti odos vėžiui, tačiau ekspertai teigia, kad ši terapija suteikia perspektyvos ir gydant kitus solidinius navikus. Šie navikai sudaro 90 proc. visų vėžio atvejų. Floridos valstijoje įsikūrusio Moffit vėžio centro vadovas dr. Patrick Hwu mano, jog ateityje TIL terapija padės gydant ir storosios žarnos, šlapimo pūslės, plaučių bei kitas vėžines ligas.

Metodą sukūrusi biofarmacijos kompanija „Iovance Biotherapeutics“ nustatė jo kainą – 515 tūkst. JAV dolerių vienam pacientui. Su biotechnologijų įmonėmis kontraktus sudarančios kompanijos CTMC vykdomasis direktorius Jason Bock FDA sprendimą laiko signalu, kuris farmacijos pramonei parodė, jog egzistuoja komercinis kelias į sėkmę. „Iovance Biotherapeutics“ laikinasis vykdomasis direktorius Frederick Vogt mano, kad patvirtinimas taps pirmu kompanijos žingsniu siekiant pradėti naujos kartos ląstelių terapiją.

Sėkmingas gydymas

Naujos gydymo metodikos rezultatai nuteikia optimistiškai. Debra Marsdale – pacientė, kuriai buvo atlikta ši terapija, jau nebeserga vėžiu. Tai patvirtina ir ją gydantis chirurgas onkologas dr. Young Ki Hong. Jis teigia, kad naujajį gydymą iš esmės galima palyginti su kaulų čiulpų transplantacija. Tik šiuo atveju yra pasitelkiamos su vėžiu kovojančios T-ląstelės.

„CBS News“ skelbia, kad dr. Hong atliktas tyrimas parodė, jog TIL terapija, kuri yra skiriama tik tuomet, kai nepadeda jokios kitos priemonės, gali būti naudojama ir gydymo pradžioje. Onkologas mano, kad jeigu šį tyrimą lydės sėkmė, pacientai turės didžiausią galimybę įveikti šį vėžį.

Šalutiniai poveikiai

Kaip perspėja FDA, gydymo metu gali pasireikšti ir šalutinių poveikių. Egzistuoja rizika, jog dėl terapijos ligonį gali kamuoti širdies bei kraujagyslių sutrikimai, sunkios infekcijos. Kitos galimos rizikos yra susijusios su gydymo metu atliekama operacija bei taikoma chemoterapija. Kaip rašo CNN, terapiją sukūrusi kompanija teigia, kad jos metu gali kamuoti ir karščiavimas, nuovargis, padažnėjęs širdies plakimas, viduriavimas, vėmimas, plaukų slinkimas bei bėrimai. Daugelis negalavimų išnyksta per keletą savaičių. Visgi gydytojai teigia, jog šis gydymas pacientams gali atnešti didžiulės naudos.

Pasak Harvardo medicinos mokyklos profesoriaus dr. Ryan Sullivan, TIL terapija sergantiesiems gali ne tik suteikti papildomų savaičių, bet ir visiškai išgydyti arba bent jau kontroliuoti ligą. Profesorius pastebėjo, kad nors šiuo metu ir egzistuoja daugiau gydymo galimybių, nuo metastazavusios melonomos vis dar miršta daug pacientų.

Amerikos vėžio draugijos teigimu, Jungtinėse Amerikos Valstijose kiekvienais metais diagnozuojama maždaug 100 640 naujų melanomos atvejų. Nuo jos kasmet miršta daugiau negu 8 tūkst. šalies gyventojų.