Liepžiedžių savybės

Liepžiedžiuose yra polisacharidų, kuriuose yra urono rūgščių, flavonoidų, rauginių medžiagų, eterinio aliejaus, kuriame yra farnezolio, karotino, vitamino C, mikroelementų. Be to, liepžiedžiuose yra glikozidų, kurie turi prakaitą varančių savybių.

Gydymui tinka liepžiedžiai, surinkti iš visų rūšių liepų, augančių mūsų kraštuose: paprastosios (europinės) liepos (Tilia x europaea), mažalapės liepos (T. cordata) ir didžialapės liepos (T. platyphyllos).

Liepžiedžių arbata peršalimas gydomas nuo pat pasaulio sutvėrimo. Jis puikiai mažina temperatūrą, turi skausmą malšinančių savybių, varo šlapimą ir prakaitą. Homeopatijoje liepžiedžių tinktūros skiriamos esant meteorizmui ir skrandžio bei žarnyno sutrikimams. Oficialioji medicina rekomenduoja liepžiedžių antpilą vartoti kaip prakaitą varančią priemonę peršalus, burnos ir gerklės skalavimui.

Kontraindikacijų liepžiedžių vartojimui nėra. Tačiau nepamirškite, kad augalas turi prakaitą varančių savybių, todėl suteikia papildomą apkrovą širdžiai, tad kasdien vartoti liepžiedžius rekomenduojama ne ilgiau nei dvi savaites – nekeiskite įprastos arbatos liepžiedžių arbata. Liepžiedžių arbata, nuoviras ir užpilai kiek salstelėję, kvapnūs, malonaus skonio.

Kaip surinkti ir paruošti

Liepžiedžiai žydi birželio pabaigoje-liepą apie dvi savaites. Liepžiedžiai renkami žydėjimo pradžioje, kai didelė dalis žiedų pražydo, o likusieji dar pumpurai. Žaliava – džiovinti vaistiniai žiedynai su pažiedėmis.

Bet kokius žiedus paruošimui geriausia rinkti karštu oru, pusiaudienį – liepžiedžiai ne išimtis. Surinkti po lietaus, apniukusią dieną, jie greit patamsės ir greičiau suges.

Žiedus geriausia rinkti kartu su pažiedėmis, atsargiai, kad nepažeistumėte lapų. Prie aukštų medžių galima pasistatyti kopėčias.

Surinktus žiedus sudėkite vienu sluoksniu ant marlės ir džiovinkite džiovyklėje (+40-50°С temperatūroje), palėpėje, pastogėje, kur neapšviečia tiesioginiai saulės spinduliai, arba gerai vėdinamoje patalpoje. Saulėje žiedai praranda savo gydomąsias savybes.
Kaip laikyti

Kai šakelės taps trapios, pašalinkite parudavusius ar pažeistus žiedynus ir kitas priemaišas. Tai darykite atsargiai, kad žiedeliai nenubyrėtų.

Džiovintus liepžiedžius laikykite hermetiniuose induose (geriausia stikliniuose, su sandariai užsukamu dangteliu) tamsioje vietoje. Bet ne ilgiau 2 metų.

Naudingi receptai

Gydymo tikslais iš džiovintų liepžiedžių galima paruošti ištrauką, juos užpilant verdančiu vandeniu arba spiritu. Jei norite pasigaminti nuovirą – liepžiedžius reikia užpilti vandeniu ir palaikyti į karštą vandenį įstatytame inde, kaitinant ant lėtos ugnies.

Liepžiedžių užpilas peršalus

Geriausia liepžiedžius užplikyti termose. 1 valg. šaukštą žaliavos užpilkite stikline verdančio vandens. Po 20 min. jį galima gerti. Gerkite po 1 stiklinę prieš valgį. Jei ligonis smarkiai karščiuoja – dozę padvigubinkite.

Esant ūmiems viršutinių kvėpavimo takų uždegimams, ūmiems bronchitams, inkstų ligoms, karštas nuoviras geriamas po pusę stiklinės keturis kartus per dieną.

Sergant inkstų, kepenų ligomis ar hipertonija, liepžiedžių nuovirą galima gerti vietoj arbatos po 1-1,5 stiklinės tris kartus per dieną.

Antpilas temperatūrai mažinti

Kad pasigamintumėte prakaitą varančią priemonę, sumaišykite 1 valg. šaukštą liepžiedžių, pusę valg. šaukšto tūbės, pusę valg. šaukšto šeivamedžio. Mišinį užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palaikykite termose 10 minučių. Perkoškite, nuspauskite ir gerkite karštą po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Liepžiedžių antpilas gerklei skalaut

Sumaišykite 1 valg. šaukštą džiovintų liepžiedžių ir 1,5 valg. šaukšto vaistinių ramunėlių. Pasemkite 1 valg. šaukštą šio mišinio ir užpilkite jį 1 stikline verdančio vandens. Palikite termose prisitraukti 20 min., perkoškite ir įdėkite 1 arb. šaukštą gesintos sodos.

Skalaukite gerklę kas valandą, kai sergate stomatitu, angina ir peršalimo ligomis, kol pagerės savijauta.

Liepžiedžių nuoviras nuo peršalimo

2 valg. šaukštus liepžiedžių užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens. Virkite ant silpnos ugnies 10 min., nukoškite.

Gerkite karštą prieš miegą po 1-1,5 stiklinės kaip karštį mažinančią priešuždegiminę priemonę sergant peršalimo ligomis ar gripu. Poveikis sustiprės įdėjus aviečių uogienės.

Kosmetiniai ledukai veidui

Vietoj vandens veidą prausiant šaldyta liepžiedžių arbata, odą sudrėkinsite, ji taps stangresnė. Pasigaminkite liepžiedžių užpilą 1:2 santykiu. Palikite 10 min prisitraukti, perkoškite ir išpilstykite į ledukų formeles.

Liepžiedžių kompresas

Verdančiu vandeniu užpiltus liepžiedžius (4-5 valg. šaukštai stiklinei vandens) perkoškite per marlę. Žiedus dėkite prie skaudamos vietos kaip kompresą, kai kankina hemorojaus mazgų uždegimas, mastitas, reumatas, podagra, nudegimai.

Patiekalų iš liepžiedių ir liepų lapų receptai

Liepžiedžių uogienė

Daug kas mėgsta egzotiškus desertus – rožių žiedlapių ar pienių žiedų uogienę. Iš liepžiedžių taip pat galima išsivirti švelnios ir kvapnios uogienės.

200 ml vandens
1/2 arb. šaukštelio citrinų rūgšties
1/2 kg liepžiedžių
1/2 kg cukraus

Kaip ruošti:

Nuo surinktų liepžiedžių nukarpykite žiedus, o kotelius ir pažiedes atidėkite. Žiedus nuplaukite šiltu vandeniu, palikite nuvarvėti ir sudėkite juos į 5 l talpos prikaistuvį. Paruoškite cukraus sirupą ir užpilkite juo žiedus. Kol liepžiedžiai nepradės išskirti skysčio, vertėtų juos prispausti, kitaip sirupas nepadengs dalies žiedų.

Po to, kai uogienė užvirs, sumažinkite liepsną ir virkite periodiškai pamaišydami. Kai į lėkštelę įlašinus lašelį sirupo, jis greit sustingsta, reiškia, uogienė jau išvirė. Baigdami virti suberkite citrinų rūgštį ir išpilstykite uogienę į sterilizuotus stiklainius. Uogienė laikoma tamsioje vėsioje vietoje.

Liepžiedžių vynas

citrinos – 2 vnt.
vanduo – 4 l
cukrus – 1,5 kg
mėtų šakelės – 3–4 vnt.
litrinis stiklainis liepžiedžių
razinos – 100 g

Kaip ruošti:

Vynui reikia tik liepų žiedų, tad nuskabykite juos nuo kotelių. Žiedus sudėkite į didelį puodą ir užpilkite 4 l šalto virinto vandens. Uždenkite dangčiu ir palikite parai.

Kitą dieną 0,5 l verdančio vandens ištirpinkite cukrų ir virkite šį sirupą ant mažos ugnies, kol bus gatavas. Liepų žiedų užpilą užvirkite, nuimkite nuo ugnies, palikite visiškai ataušti. Perkoškite nuovirą per sietelį, žiedus atidėkite, jie nebebus reikalingi.

Nupjaukite citrinų žievelę, iš minkštimo išspauskite sultis. Į perkoštą žiedų nuovirą supilkite cukraus sirupą, sudėkite razinas, mėtas, citrinų žieveles, supilkite citrinų sultis. Mišinį kruopščiai išmaišykite, uždenkite indą marle ir palikite 2 dienas rūgti kambario temperatūroje. Po rūgimo žieveles ir mėtas išimkite.

Skystį kartu su razinomis perpilkite į didelį butelį, įmeskite kelias šviežias razinas. Ant kakliuko užmaukite guminę pirštinę su nedidele skylute ant piršto. Palikite tamsioje vietoje kambario temperatūroje, kad toliau rūgtų.

Kai nustos rūgti, skystį nupilkite, kad nuosėdos liktų. Vyną išpilstykite į butelius, sandariai uždarykite ir 3–6 mėnesiams pastatykite vėsioje vietoje bręsti. Subrendusį vyną laikykite vėsioje vietoje.

Liepų lapų paštetas

Jauni lipnūs liepų lapeliai puikiai tinka į bet kokias salotas, daržovių sriubas, daržovių blynelius. Juos galima smulkiai supjaustyti ar susmulkinti trintuvu ir naudoti vietoj įprastų žalumynų – petražolių, krapų, kalendrų. Prieš gaminant juos patartina nuplikyti verdančiu vandeniu – tada jie bus minkštesni, išnyks kartumas.

100 g neriebios varškės
1 skiltelė česnako
2 valg. šaukštai maltų graikinių riešutų
juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
1/2 stiklinės pjaustytų liepų lapų

Kaip ruošti:

Visas sudedamąsias dalis sumalkite trintuvu, kol gausite pastą. Galima tiekti kaip tirštą padažą prie atšaldytos mėsos, kaip lavašo įdarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)