Pasak „Medical News Today“, žalia spalva yra rečiausias akių atspalvis pasaulyje.

Tik 2 % pasaulio gyventojų turi tokias akis.

Tačiau pasirodo, kad žalios akys gali būti ir didelis privalumas kalbant apie jūsų sveikatą.

2014 m. žurnale „The Journal of Pain“ paskelbto tyrimo duomenimis, žmonės, kurių akys žalios, geriau toleruoja skausmą.

Tyrime dalyvavo penkiasdešimt aštuonios sveikos nėščios moterys iš Pitsburgo universiteto Medicinos centro Moterų magistrantūros ligoninės.

Jų jautrumas baltymams buvo vertinamas prieš gimdymą ir po jo.

Dvidešimt keturių moterų akys buvo rudos, o 34 moterų akys buvo žalios arba mėlynos.

Tyrėjai nustatė, kad tiriamieji su šviesesniais mėlynais ir žaliais atspalviais patyrė gerokai mažiau diskomforto prieš ir po gimdymo, palyginti su tamsiaakiais tiriamaisiais.

2017 m. žurnale „Somatosensory and Motor Research“ paskelbtame tyrime taip pat nustatytas ryšys tarp tamsių plaukų ir akių bei didesnio jautrumo skausmui.

Šiame tyrime dalyvavo šešiasdešimt sveikų žmonių.

Jie buvo suskirstyti į grupes po 15 pagal akių ir plaukų spalvą bei lytį, tada buvo nustatomas skausmo slenkstis ir pojūčių kokybė.

Nustatyta, kad tamsesnės pigmentacijos asmenys buvo jautriausi tyrimui.

Tačiau neaišku, kiek stiprus ryšys tarp žalių akių ir tolerancijos skausmui.

2014 m. atliktas tyrimas buvo bandomasis, kuriame dalyvavo tik nedidelis skaičius moterų, todėl norint patvirtinti, ką tai galėtų reikšti, reikia atlikti daugiau tyrimų.

2018 m. žurnale „Journal of Endodontics“ paskelbtame tyrime, kuriame buvo nagrinėjama akių spalva ir dantų injekcijos sukeliamas skausmas, nenustatyta jokio reikšmingo ryšio tarp žalių akių ir didelės skausmo tolerancijos.

Žalių akių rizika


Kalbant apie žalių akių žmonių sveikatos sutrikimus, oftalmologai teigia, kad šviesesnio atspalvio akys yra jautresnės šviesai.

Mokslas gana paprastas: daugiau melanino reiškia didesnę apsaugą nuo saulės UV spindulių, o mažiau – mažesnę apsaugą, kaip yra žalių ir mėlynų akių atveju.

Dėl pigmento trūkumo šios akys taip pat gali būti jautresnės šviesai.

Remiantis 2020 m. žurnale „International Journal of Molecular Sciences“ paskelbtu tyrimu, žmonės, kurių akyse yra mažiau melanino, taip pat gali susidurti su didesne kai kurių vėžinių susirgimų rizika.

Visgi, prieš darant išvadas reiktų suprasti, kad tikrosios ligos priežastys slypi tradicinės medicinos tyrimuose aprašytuose tyrimuos: dėl netinkamo gyvenimo būdo, ilgalaikio streso, įtampos ir netgi genetikos. Taip pat dėl priežasčių, kurios mokslininkų dar nėra iki galo išnagrinėtos.