Dažnai ir su metais ant vulvos atsiranda tamsesnių dėmių, rašoma healthline.com. Dėl šito nereikėtų nerimauti, nebent jūsų menstruacijų ciklas nereguliarus arba seksualinių santykių metu jaučiate skausmą.

Šiame straipsnyje aptariamos galimos tamsių dėmių ant vaginos priežastys ir patariama, kada yra pagrindo kreiptis į gydytoją.

Vyresnis amžius

Vagina ima keistis, sulaukus vyresnio amžiaus. Gali kisti forma, tekstūra, visos vaginos išvaizda, patamsėti vulva.

Kai vulva tamsėja dėl amžiaus, galimos tamsesnės dėmės aplink vaginą. Kadangi toje zonoje ima rastis ir raukšlių, dėmės kartais atrodo dar tamsesnės.

Kiti su metais dažnai atsirandantys vaginos ir vulvos pokyčiai: retėja gaktos plaukai, makštis darosi sausesnė, vagina ir vulvos oda praranda elastingumą.

Ne visada reikia kreiptis į gydytojus dėl pokyčių, atsirandančių bėgant metams. Kita vertus, būtina pasitarti su medikais, jei pokyčius lydi šie simptomai: nereguliarus menstruacijų ciklas, skausmas seksualinių santykių metu, kiti nerimą keliantys simptomai.

Vagina

Lytiniai hormonai

Moteriškieji hormonai – estrogenas ir progesteronas yra labai svarbūs lytinio brendimo metu, svarbūs menstruacijų ciklui ir daugeliu kitų aspektų. Keičiantis estrogeno lygiui, padaugėja melanino, o tada lytinės lūpos arba krūtų speneliai dar labiau patamsėja.

Kai pakinta hormonų pusiausvyra, pvz., nėštumo metu, dėl padidėjusio estrogeno lygio ant vulvos gali atsirasti tamsesnių dėmių. Tokie pigmentacijos nelygumai yra laikini, juos sukelia natūralūs hormonų pokyčiai.

Galimus hormonų pokyčius pirmiausia turi diagnozuoti šeimos gydytojas ar ginekologas, o vėliau parekomenduoti gydymą.

Policistinių kiaušidžių sindromas

Policistinių kiaušidžių sindromą lydi nereguliarios menstruacijos, daugybinės cistos kiaušidėse. Dėl didelio vyriškų hormonų androgenų kiekio dažnai pakinta insulino lygis, o tai gali turėti įtakos odos pigmentacijai.

Odos pigmentacijos pokyčiai, atsirandantys dėl policistinių kiaušidžių sindromo, yra kitokie, nei senatviniai ar nėštumo sukelti pokyčiai. Pvz., dėl juodosios akantozės, kurią sukelia policistinių kiaušidžių sindromas, ant vulvos atsiranda tamsių dėmių, kurių spalva, tekstūra ir net kvapas būna kitokie nei pigmentinių dėmių.

Policistinių kiaušidžių sindromo atveju koreguojama mityba ir gyvensena, siekiant sureguliuoti insuliną. Jei to nepakanka, skiriamos hormoninės kontraceptinės priemonės, vaistai, kartais prireikia operacijos.

Juodoji akantozė

Tai – dažnas odos pigmentacijos sutrikimas, kurio požymiai – tamsios, sukietėjusios dėmės ant odos; jos dažniausiai atsiranda pažastyse ar kirkšnyse.

Juodosios akantozės sukeltos tamsios dėmės iš kirkšnių gali išplisti ir į vulvą arba atsirasti vien tik ant vulvos.

Juodosios akantozės priežastis gali būti policistinių kiaušidžių sindromas, tam tikri hormoniniai vaistai ar veiksniai, turintys įtakos insulino gamybai.

Dažniausiai ieškoma pagrindinės šį sutrikimą sukėlusios priežasties ir siekiama normalizuoti insulino gamybą. Kartais skiriama vaistų, kurie normalizuotų cukraus lygį kraujyje.

Vulvos vėžys

Ši vėžio rūšis paveikia vulvą – išorines moters genitalijas. Vulvos vėžiui būdingi simptomai: gumbeliai, spuogeliai, apgamai ar dėmės ant vulvos.

Kartais tai gali būti raudonos, baltos ar tamsiai rudos dėmės ant vulvos; dėmės gali būti lygios su oda arba iškilusios, dažniausiai jos aiškiai skiriasi nuo kitos odos.

Kiti galimi vulvos vėžio simptomai: kraujavimas, pūliai ar skysčiai iš vulvos, niežėjimas, deginimas, skausmas (šie simptomai būdingi ir kitoms ligos, tad reikalingi išsamūs tyrimai).

Vulvos vėžys gydomas neinvazine lazerine terapija, kartais pririekia operacijos. Siekiant sustabdyti vėžio plitimą, gali prireikti chemoterapijos ir spindulinės terapijos.

Apibendrinant galima teigti:

  • Tamsios dėmelės aplink makštį ne visada yra nerimą keliantis ženklas, dažnai tai tiesiog senėjimo, nėštumo ar kitokių hormonų pokyčių signalas.
  • Jei ant vulvos atsirado tamsių dėmių ir juntami kokie nors kitokie simptomai, gali būti, kad sergama juodąja akantoze ar vulvos vėžiu.
  • Jeigu pastebėjote ant vulvos neįprastų tamsių dėmių, kreipkitės į gydytojus, kad kuo greičiau būtų nustatyta priežastis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)