Pirma dalis: taisyklingas plaukų plovimas

1. Plaukus plaukite atsargiai ir su geru šampūnu. Pernelyg dažnas plaukų plovimas gali juos išdžiovinti, išplauti jų natūralius aliejus ir juos pažeisti. Stenkitės plauti šampūnu plaukus ne dažniau kaip kas antrą dieną, dar geriau – tik du kartus per savaitę.

2. Pasirinkite šampūną, kuris tinka jūsų plaukų tipui. Nenaudokite bet kokio seno šampūno, rinkitės tokį, kuris tinka jūsų plaukams.

Paprastai šampūnai skirstomi į kelias kategorijas:

Garbanotiems ar šiurkštiems plaukams greičiausiai reikia pasipūtimą mažinančio ir minkštinančio šampūno.

Tiesiems ar riebiems plaukams greičiausiai reikia švelnaus šampūno, skirto kasdieniam plovimui.

Dažytiems ar pažeistiems plaukams greičiausiai reikia šampūno, kuris praturtintas ekstraktais ar amino rūgštimis, nes plaukų apdorojimas cheminėmis medžiagomis paprastai jiems kenkia.

Sausiems plaukams greičiausiai reikia šampūnų, kurių sudėtyje yra glicerino ir kolageno, kuris padeda atkurti juose drėgmę.

3. Naudokite kondicionierių, kuris tinka būtent jūsų plaukų tipui, ilgiui ir būklei. Geriausia kondicionierių naudoti kiekvieną kartą, kai plaunate plaukus, tačiau dažytiems ar kitaip chemiškai paveiktiems plaukams reikia dar daugiau dėmesio nei natūraliems.

Kartą per savaitę palepinkite plaukus kauke. Naudokite vaistinėje pirktą plaukų kaukę ar pasigaminkite ją namuose. Kaukės labai palankiai veikia plaukus – išsaugo jų švelnumą ir drėgmę.

4. Rinkitės plaukų kaukes pagal savo plaukų tipą.

Ploniems plaukams: Jeigu jūsų plaukai labai gležni, prieš juos plaudami uždėkite augalinių aliejų kaukę. Naudokite levandų ar arbatmedžio aliejus. Kai plaukus išplausite šampūnu, nuo jų vidurio iki galiukų ištepkite kondicionieriumi. Palikite minutei, paskui išplaukite.

Vidutiniams ar storiems plaukams: Naudokite drėkinamąją priemonę su natūraliomis medžiagomis. Ištepkite kondicionieriumi visus plaukus ir palikite dviem ar trims minutėms.

5. Atsargiai naudokite plaukų priežiūros priemones, kuriose itin daug proteinų. Pernelyg didelis proteinų kiekis gali išdžiovinti jūsų plaukus, dėl ko jie taps šiurkštūs ir trapūs. Nors proteinai yra statybinė sveikų plaukų medžiaga, naudokite kondicionierius, kuriuose ingredientai yra subalansuoti.

6. Du kartus per metus prieš plovimą šampūnu plaukus išskalaukite acto tirpalu. Ši procedūra suteiks jūsų plaukams žvilgesio, jie atrodys švaresni. Be to, tai yra puiki priemonė nuo pleiskanų. Tam reikia vienos dalies acto (tam geriausia tinka ekologiškas obuolių actas) ir trijų dalių šilto vandens. Po šios procedūros plaukus reikia išplauti taip, kaip visada.

7. Drėkinkite plaukus. Naudokite penkis aliejus: migdolų, ricinos, alyvuogių, kokosų ir levandų. Sumaišykite juos vienodomis proporcijomis. Ištepkite šiuo mišiniu plaukus ir palikite keturioms valandoms, vėliau išplaukite. Kartokite šią procedūrą du kartus per savaitę.

Antra dalis: plaukų džiovinimas

1. Leiskite plaukams išdžiūti natūraliai. Kai išlipate iš dušo, susukite plaukus į medvilninius sportinius marškinėlius.

Rankšluosčiai pagaminti iš audinio, kuris labai šiurkštus ir gali pažeisti plaukus – jie ims pūstis, galiukai pradės šakotis. Venkite plaukus šukuoti kol jie šlapi, nes tai juos silpnina. Kol plaukai drėgni, susivėlusias vietas galima pašukuoti retomis šukomis.

Stenkitės nenaudoti plaukų džiovintuvo. Sveiki plaukai į karštį reaguoja neigiamai. Jei jau naudojate plaukų džiovintuvą, džiovinkite žemiausia temperatūra. Plaukų džiovintuvą naudokite daugiausia kartą per savaitę.

Jeigu po dušu prausiatės prieš nakties miegą, susukite plaukus į kuodą ir leiskite jiems per naktį išdžiūti. Ryte jie turėtų būti sausi.

Trečia dalis: plaukų šukavimas

1. Nešukuokite plaukų pernelyg dažnai. Plaukų šukavimas stimuliuoja jų folikulus, kas skatina augimą, tačiau pernelyg intensyvus ir dažnas šukavimas gali pažeisti juos – jie praras glotnumą ir suskilinės galiukai.

2. Po dušo pabandykite naudoti retas šukas. Arba dar geriau, vietoj šukų panaudokite savo pirštus.

Ketvirta dalis: plaukų dažymas ir šukuosenos formavimas

1. Reguliariai pakirpkite plaukus. Geriausias būdas atsikratyti suskilinėjusių plauk galiukų – pakirpti juos. Daugelis tobulų plaukų savininkių niekada neturėjo suskilinėjusių galiukų, nes jos reguliariai juos pakerpa (kas šešias-aštuonias savaites).

2. Stenkitės plaukus nešioti natūralius, taip sumažinsite jų formavimo priemonių daromą žalą. Pats šukuosenos formavimas pernelyg plaukams nekenkia, tačiau jeigu tai darysite nuolat, kelis kartus per savaitę, plaukams teks nemažas krūvis.

Venkite permanentinio plaukų sušukavimo, jų tiesinimo, garbanojimo suktukais, šviesinimo ar nuolatinio dažymo. Norite šeštadienio vakare išeiti ir reikia tiesių plaukų? Puiku. Tegul tai bus daroma tik esant progai, bet ne nuolat.

Kai tvarkote plaukus, nenaudokite guminių gumyčių. Jos labai kenkia plaukams.

Stenkitės nedaryti tokių šukuosenų, kurios reikalauja stipriai plaukus susegti ar suveržti atgal. Tokios šukuosenos gali pažeistų jų šaknis.

Verčiau rinkitės paprastas šukuosenas: paprasta uodega ar kuodukas atrodo tvarkingai ir reikalauja nedaug plaukų formavimo priemonių. Taip pat galite nešioti palaidus plaukus ir užsidėti lankelį.

3. Jei jau būtina plaukus dažyti, darykite tai atsakingai. Plaukų dažymas ar kitoks jų cheminis apdorojimas jiems yra didelis krūvis. Ne veltui natūralių plaukų savininkės dažniausiai nesusiduria su tokiomis problemomis kaip sausi, pažeisti ar nualinti plaukai.

Jeigu dažote plaukus, darykite tai retai. Darykite pertraukas ir leiskite plaukams pailsėti, kad jie spėtų atsikvėpti.

Penkta dalis: rūpinkitės savo bendra sveikata

1. Sveikai maitinkitės. Suteikite savo plaukams reikiamą vitaminų kiekį. Kadangi plaukai sudaryti iš proteinų, rinkitės subalansuotą mitybą, kurioje netrūksta liesų baltymų, pilno grūdo produktų, vaisių ir daržovių. Sveika mityba garantuos gražius plaukus.

Pasirūpinkite, kad jūsų organizmas gautų užtektinai vitamino C. Šis vitaminas sustiprina plaukus. Be to, deguonį į kraujagysles perduoti padeda geležis, o plaukų augimu ir atstatymu rūpinasi cinkas. Kad plaukai gerai augtų, taip pat reikia Omega-3 riebalų rūgščių.

Pakeitus mitybą greito rezultato tikėtis neverta. Duokite plaukams šiek tiek laiko, kad jie parodytų savo naują žvilgesį. Sveika mityba turės įtakos naujai augantiems plaukams.

2. Atsikratykite gyvenime streso. Fizinė ir psichologinė įtampa neleis jūsų plaukams atskleisti viso savo potencialo. Stresas gali būti atsakingas už plaukų slinkimą, todėl neleiskite, kad jis jus įveiktų. Vadinasi, stresui būtina rasti emocinę atsvarą. Tai gali būti joga, važinėjimas dviračiu, meditacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)