Kaip tinkamai paruošti pėdas vasarai, prižiūrėti, kad jų oda būtų lygi, graži? Ką daryti, siekiant užkirsti kelią grybeliui, prakaito kvapui? Ir ar galima puikaus rezultato pasiekti natūraliomis priemonėmis? Apie visa tai pasakoja ekologiškų prekių parduotuvės ekokolekcija.lt vadovė, fitoterapijos specialistė Loreta Dumbliauskė.

Pagrindinės priežastys

Tikriausiai visi suprantame, jog suskeldėję kulnai — tai išsausėjusios odos požymis. Jeigu problema nedidelė ir tik estetinė (nejaučiamas skausmas), neretai tai nutinka tiesiog dėl per menkos priežiūros, ypač žiemos metu. Tačiau jeigu kulnai iš tiesų stipriai suskeldėję, net pabalę, tai byloja ir apie vidinį organizmo drėgmės trūkumą, taip pat apie vitaminų, mineralų stoką.

„Tokiu atveju svarbu naudoti ne tik išorines priemones, bet ir nepamiršti kasdien išgerti pakankamą kiekį vandens (ne per keletą kartų, o gurkšnoti visą dieną), taip pat sveikai maitintis. Labai svarbios yra Omega3 riebalų rūgštys, jų gausu riebioje žuvyje, graikiškuose riešutuose, linų sėmenyse, chia sėklose. Taip pat reikėtų nepamiršti baltymų ir produktų, turinčių geležies. Jeigu jos trūksta, žmogus ne tik jaučia nuovargį, tai atsiliepia ir plaukų, nagų, odos būklei. Esant tokiai problemai, nepulkite gerti geležies papildų, verčiau kasdien praturtinkite savo racioną natūraliais geležies šaltiniais. Greta įprastų maisto produktų rekomenduoju naudoti spiruliną — joje gausu natūralios kilmės lengvai pasisavinamos geležies. Tam, kad organizmas ją maksimaliai pasisavintų, naudokite kartu su vitaminu C.“,- pasakoja L. Dumbliauskė.

Pasirūpinkite, jog kasdien gautumėte pakankamą kiekį naudingų medžiagų ir mineralų. Tuomet išorinės priemonės greičiau suveiks ir efektas bus ilgalaikis.

Natūralios priemonės tobuloms pėdoms

Taigi, ką daryti, norint vėl džiaugtis lygiomis, švelniomis pėdomis? „Visų pirma, tam, kad oda suminkštėtų, reikėtų pamirkyti pėdas šilto vandens vonelėje. Tuomet rekomenduojame nušveisti jas šveitikliu — taip pašalinsite negyvąsias odos ląsteles, toliau naudojamos priemonės galės įsiskverbti į gilesnius odos sluoksnius, tad greičiau pajusite efektą. Beje, rinkitės natūraliais eteriniais aliejais praturtintą šveitiklį, jis bus švelnesnis ir veiksmingesnis. Tokį šveitiklį galite pasigaminti ir namuose: Himalajų druską sumaišykite su naudingas baziniais (sezamų, avokadų ir kt.), eteriniais aliejais (citrusų, rozmarinų, levandų), taip pat būtų naudinga įdėti medetkų ekstrakto ar nuoviro. Šveitimą pastiprinti galite ir natūralia šiurkščia kempine. Atlikus šias procedūras, pėdas patrinkite himalajų druskos kristalu (ar tiesiog stambesniu, ne per šiurkščiu jos gabaliuku) — tai veikia antibakteriškai, šiek tiek pabalina odą, apsaugo nuo prakaito kvapo.“,- patarimais dalinasi L. Dumbliauskė.

Jūsų pėdos bus paruoštos drėkinimui, maitinimui. Tam galite naudoti įvairius natūralius aliejus, puikiai tiks avokadų, migdolų, makadamijų ar kiti aliejai, užteks gana nedidelio jų kiekio. Beje, prieš tepant pėdas rekomenduojama aliejų šiek tiek pašildyti (galite palaikyti buteliuką po šilto vandens srove ar dubenėlyje su šiltu vandeniu) — taip jis geriau įsigers į odą.

Jeigu kulnai iš tiesų labai išsausėję, verčiau rinkitės taukmedžio arba mangų sviestą. Jie puikiai maitina, drėkina ir padeda išsaugoti odos drėgmę. Kurią priemonę bepasirinktumėte, nepamirškite jos gerai įmasažuoti — tuomet pagerės kraujotaka, o kuo ji geresnė, tuo greitesnis bus gijimas.

Tiesa, jeigu įtariate, jog ant Jūsų pėdų gali būti grybelis ar tiesiog turite tam polinkį (pasikartojančią problemą) ir norite jo išvengti, į nimbamedžių aliejų įlašinkite arbatmedžio aliejaus (10 ml nimbamedžių aliejaus reiktų 6-8 lašiukų arbatmedžių). Taip pasigaminsite puikiai drėkinančią ir priešgrybelinį poveikį turinčią priemonę.

Visą šią pėdų priežiūros procedūrą geriausia atlikti vakare. Pamaitinus odą apsimauti medvilnines kojines ir eiti miegoti — leisti priemonėms pilnai įsigerti į odą ir ją gydyti.

Gydymo trukmė

Iš pirmo žvilgsnio procesas gali pasirodyti sudėtingas, tačiau iš tiesų tam sugaišite vos 15-30 minučių. Juk rezultatas — švelnios, lygios ir dailios pėdos — vertas nedidelių pastangų, tiesa? Jeigu Jūsų kulnai tikrai išsausėję, tokį gydymą reikėtų tęsti 7-10 dienų.

„Poveikį pastebėsite jau po keleto kartų, tačiau ilgalaikiam rezultatui užtikrinti procedūrų nenutraukite bent savaitę.“,- sako L. Dumbliauskė.

Svarbiausia — pasiekus norimą rezultatą nenustoti rūpintis pėdomis. „Ateityje tokiomis procedūromis pėdas lepinkite kas 2-3 savaites, tuomet neabejotinai galėsite džiaugtis dailiomis pėdomis visus metus.“

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)