Priežastis, dėl kurios kūnas ima skleisti kvapą - tai dviejų tipų prakaito liaukų, egzokrininių ir apokrininių, veikla. Egzokrininės liaukos išsidėsčiusios po visą kūną, tačiau daugiausia jų yra pažastyse, ant delnų ir kulnų.

„Egzokrininės liaukos reguliuoja kūno temperatūrą ir išskiria vandens, druskos ir mineralų, tokių kaip natris, mišinį. Pats savaime šis kokteilis nekvepia, tačiau po kelių valandų jame ima daugintis bakterijos“, - sako kraujagyslių chirurgas Markas Vaitlis. Dėl to ir atsiranda nemalonus kvapas, kurį, beje, nesunku įveikti dažniau prausiantis ir naudojant dezodorantą.

Sunkus kūno kvapas - feromonus išskiriančių apokrininių liaukų nuopelnas. Šios liaukos aktyvuojamos paauglystėje ir išskiria lipnų paslaptį, kuris ima skleisti kvapą patekęs ant odos paviršiaus. Šis kvapas kur kas stipresnis nei įprastas prakaito kvapas.

„Tai ne šiaip sau - tai signalas, kad pas jus kunkuliuoja hormonai ir esate pasirengę daugintis, - aiškina M. Vaitlis. - Tokio kvapo nepriėmimas labai susijęs su socialine kultūra: stiprus kvapas - liudininkas, kad šalia pasirodė stiprus konkurentas“.

Atsikratyti stipraus kvapo galima. Tam sukurta lazerinė procedūra, kurios metu taikoma vietinė anestezija ir chirurgas pašalina apokrinines liaukas.

„Tačiau aš paprastai atkalbinėju pacientus nuo šios procedūros, kadangi jie turi suprasti: tai natūrali, sveika, ir, svarbiausia, laikina organizmo funkcija“, - sako R. Vaitlis. Ir išties, dauguma atvejų sukakus dvidešimčiai metų užuosti šių liaukų veiklos rezultatų, neįbedus nosies į jų buvimo vietą, kone neįmanoma.

Tačiau kartais nerimauti verta. Kai kuriais atvejais, tiesa, gan retais, per stiprus kūno kvapas gali byloti apie vienos iš endokrininės sistemos liaukų auglį, dėl ko ji gamina daugiau feromonų.

Aštrų prakaito kvapą gali sukelti inkstų bei žarnyno ligos, dėl kurių sutrinka natūralūs organizmo valymosi procesai.

Jei prakaitavimo negalite paaiškinti, jis gali būti ne tik endokrininių liaukų patologijos, cukrinio diabeto ženklas, bet ir, pavyzdžiui, kraujo vėžio, pirmas požymis.

Jei dažnai išpila šaltas, lipnus prakaitas, tikėtina, kad turite bėdų su skrandžiu. Šiuo atveju reikėtų kreiptis į gastroenterologą, kad patikrintų, ar skrandyje nėra kraujuojančios opos.

Gausus prakaitavimas byloja ir apie beprasidedančią menopauzę, kuriai būdingi karščio antplūdžiai, padažnėjęs širdies plakimas ir kitokie nemalonūs pojūčiai.

Sunerimti reikėtų, jei smarkiai prakaituojate naktimis, atsibundate šlapi. Tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoją, kad jis nustatytų tikslią diagnozę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)