Aknė (arba spuogai) yra plačiai paplitęs odos uždegimas, kuris dažniausiai pasireiškia paauglystėje. Ši odos būklė susijusi su padidėjusiu vyriškų lytinių hormonų (androgenų) lygiu organizme, dėl ko suintensyvėja sebumo gamyba riebalinėse liaukose. Tuo pačiu metu sutrikus odos ląstelių apykaitai, užsikemša odos paviršiuje esančios poros ir taip pradeda formuotis uždegiminiai procesai. Kai kuriems žmonėms aknė gali sukelti fizinį ir emocinį diskomfortą, o taip pat spuogams jau sugijus gali likti randai arba raudonos dėmelės, kurios išlieka ilgą laiką, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Negaudami pakankamos informacijos ar gėdindamiesi klausti, vyrai dažnai daro klaidas, kurių natūraliai išvengia moterys, – sako Kotryna Griauzdaitė-Liberė, „Moon Cosmetics“ gamybos ir laboratorijos vadovė. – Turėdami aknę, vyrai vaistinėje ima nuo lentynos bet kokį produktą, nežinodami toje kosmetikoje esančių galimų alergenų ir atsitiktinai pasirinkdami veido priežiūros veikliąją medžiagą. Tokios „savigydos“ rezultatai – dažniausiai ne tokie, kokių vyrai tikisi.“

Atsakymas į klausimą kaip gydyti aknę arba jos išvengti – paprastas. Vyrų, o ypač jaunų vyrų oda, niekuo labai nesiskiria nuo moteriškos. Lytys skiriasi ne savo oda, o požiūriu į ją. Todėl reikia atmesti visus prietarus ir skirti savo odai, ypač jei ji probleminė, dėmesio, kurio ji nusipelno.

„Jauni žmonės pirštu parodė mums, kokie pasenę gali būti tokie įsitikinimai, – šypsosi kosmetikos įmonės plėtros ir inovacijų vadovė Justina Gružauskaitė. – Vyrai irgi turi „Instagram“ paskyras ir nori atrodyti sveikai ir gražiai. Todėl jaunimas jau nebesidrovi ir skiria savo odai reikiamą dėmesį. Tačiau vyresniems vis dar sunku peržengti šį barjerą. Todėl patarimas jiems būtų paprastas. Kadangi vyrų ir moterų odos skirtumai tokie maži, tai jūs galite paklausti, kaip prižiūrėti savo odą mamų arba žmonų, ir kreiptis į specialistus, kurie padės susigaudyti gausybėje dabar parduodamos probleminės odos produktų.

Norėdami išvengti aknės problemų, vyrai privalo laikytis odos priežiūros rutinos. Nešveisti odos šveitikliu su abrazyviomis dalelėmis, bet naudoti salicilo rūgštį viršutinio odos sluoksnio pašalinimui. Naudoti maitinančius kremus ir svarbiausia žinoti, jog barzdos skutimas suplonina jūsų odą ir daro ją lengviau pažeidžiama ir jautria. Todėl vyrai turi išmokti galvoti apie savo odą kaip apie šarvą, kuris atliks savo funkcijas gerai, jei laiku ir teisingai jį prižiūrėsit.

„Žinoma tiek odos priežiūros rutina, tiek jai taikomos priemonės gali būti daug įvairesnės atsižvelgiant į žmogaus amžių, gyvenimo būdą ar galimas alergijas, – sako J. Gružauskaitė. – Todėl organizuojame mokymus, galinčius padėti tiems, kuriems įprasti kosmetikos produktai padeda nepakankamai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)