Konsultuoja specialistė

Klinikos „Sveikatos garantas“ gydytoja akušerė-ginekologė Jolita Lukošiūnienė:

Sutrinka natūrali mikroflora

„Vasarą padažnėja makšties uždegimo atvejų, ypač infekcinės kilmės. Šiuos susirgimus gali išprovokuoti maudymasis baseinuose, ežeruose ar kituose vandens telkiniuose. Įtakoja buvimas šlapiu maudymosi kostiumėliu, – teigia klinikos „Sveikatos garantas“ gydytoja akušerė-ginekologė Jolita Lukošiūnienė. – Makšties mikroflora jautriai reaguoja tiek į vidinius, tiek ir į išorinius veiksnius. Jei moters imunitetas yra nusilpęs, žymūs temperatūrų pokyčiai, drėgmė bei šiluma gali išbalansuoti makšties pH, todėl susidaro palankios sąlygos plisti bakterijoms, grybeliams ir įvairiems ligų sukėlėjams.“

Specialistė rekomenduoja turėti kelis maudymosi drabužių komplektus ir, esant poreikiui, persirengti. „Nereikėtų ilgai dėvėti šlapio maudymuko dėl kelių priežasčių. Paprastai šie rūbai siuvami iš sintetinių audinių, kurie nepraleidžia oro. Šlapios kelnaitės šyla ant kūno, todėl susidaro puiki terpė bakterijoms daugintis“, – pabrėžia medikė. – Makšties mikroflorą gali išplauti jūros vanduo, nekalbant apie baseinus, kurių dezinfekcijai naudojamas chloras. Šie veiksniai susilpnina apsaugines funkcijas, pašalina gleivinės lipidų sluoksnį ir pažeidžia pH.“

Asociatyvioji nuotr.

Moterys tikisi, jog diskomforto intymioje zonoje pavyks atsikratyti dažniau prausiantis. „Per didelis entuziazmas, kai intymios higienos prausiklis naudojamas per dažnai, gali sukelti priešingą rezultatą, nei tikimasi. Manoma, jog pienligė, bakterinė vaginozė pasireiškia dėl higienos stokos, tačiau ligas gali lemti ir per dažnas prausimasis putojančiomis priemonėmis, – perspėja J.Lukošiūnienė. – Atsiradus niežėjimui, perštėjimui, paraudimui, skausmui, nemaloniam kvapui tarpvietėje, maudimui pilvo apačioje būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją ginekologą.“

Atidi, bet švelni priežiūra


„Karštymečiu sveika moteris turėtų dažniau praustis vandeniu, o higienos prausiklį naudoti vieną arba du kartus per dieną. Žinoma, priemonė turi būti skirta intymiai higienai. Tinka produktai, kurie nesutrikdo natūralios makšties bakterinės floros, kurių sudėtyje nėra agresyvių dirgiklių ar kenksmingų sveikatai medžiagų“, – primena specialistė.

Įprasta dušo želė ar muilas netinka, nes kūno odos pH pusiausvyra yra neutrali ar šarminė, tuo tarpu, lytinių organų – rūgštinė (pH 3,8-4,5). Natūrali makšties mikroflora palaiko žemą pH ir taip slopina patogeninių bakterijų dauginimąsi. Prausiantis būtina naudoti priemones, kurios skatina lytinių takų sveiką rūgštinę terpę.

„Kiekvieną kartą pasinaudojus tualetu rekomenduojama apsiplauti vandeniu, tačiau šį patarimą moterys dažniausiai ignoruoja ir nuvalo paviršių tiesiog popieriumi ar servetėle. Vasarą prakaituojame daugiau, o šiluma ir drėgmė – palanki aplinka bakterijoms daugintis. Norint išvengti sudirgimo, niežėjimo, gausesnių išskyrų, blogo kvapo, pravartu įdiegti įprotį, jog praustis bide reikia tiek pat dažnai kaip plauti rankas“, – sako J.Lukošiūnienė.

Gydytoja pataria praustis po tekančia vandens srove nukreipiant ją iš priekio link išeinamosios angos. „Priešingu atveju, kyla rizika, jog ant lytinių organų pateks žarnyno, pavyzdžiui, koliforminių, bakterijų, kurios sukelia infekciją. Dėl anatominių ypatybių anusas ir makštis yra netoli, todėl būtina vengti kryžminės taršos, – teigia specialistė.

Nusiprausus svarbu naudotis specialiai intymiai zonai skirtu rankšluosčiu. Judesių kryptis turėtų būti tokia pati kaip prausiantis, tai yra, iš priekio nugaros link. Šiuo rankšluosčiu nereikėtų šluostyti kūno. Tikėtina, jog ant tekstilės liks bakterijų, kurios sparčiai dauginsis šlapioje ir šiltoje terpėje, todėl infekcijų sukėlėjus galima pernešti į makštį.



Leiskite kvėpuoti!

Šiltuoju metų laiku reikėtų keisti įpročius. „Kasdieniai higieniniai įklotai, kurie, nors sugeria drėgmę ir kvapus, nepraleidžia oro. Dėl šutimo lytinių organų gleivinė gali parausti ir sudirgti. Kūnas taip pat jautriau reaguoja į depiliacijos procedūras, – perspėja J.Lukošiūnienė. Ji priduria, tinkamai prausiantis po kiekvieno apsilankymo tualete sveika moteris neturėtų baimintis dėl išskyrų ir suteptų apatinių. Esant poreikiui, reikėtų naudoti kuo natūralesnius įklotus be kvapiklių.

Vasarą patogiausia dėvėti neveržiančias ir nespaudžiančias apatines kelnaites iš natūralių audinių. Gydytoja ginekologė nerekomenduoja kelnaičių su juostele, nes šis modelis yra vienas palankiausių būdų plisti bakterijoms nuo išangės link makšties.

„Tvyrant karščiui verta susilaikyti nuo aptemptų kelnių ir šortų, dažniau rinktis laisvus sijonus ir sukneles, kurie netrukdo oro cirkuliacijai, – patarimus beria pašnekovė. – Dirbant sėdimą darbą pravartu daryti pertraukas ir pasivaikščioti. Ne tik dėl stuburo, bet ir dubens organų sveikatos. Ilgai sėdint užspaudžiamos kirkšnies kraujagyslės ir limfagyslės bei išorinės lytinės lūpos. Atsiranda audinių edema, padidėja prakaitavimas, trintis ir diskomfortas.“

Verta žinoti

Iškylaujant gamtoje, kai nėra galimybės nusiprausti, tinka naudoti specialias drėgnas servetėles intymiai higienai, kuriose nėra alkoholio.

Per menstruacijas ar po gimdymo, kai moteris kraujuoja, būtina atidžiau sekti higienos rutiną. Kiekvieną kartą prieš keičiant paketą ar tamponą, reikia nusiplauti rankas, o po procedūros – apsiplauti išorinius lytinius organus vandeniu.

Griežtai nerekomenduojama plauti makštį iš vidaus, nes užsiimant savivale lengva pašalinti natūralią mikroflorą. Sveika gleivinė išsivalo pati, o gydymą skiria gydytojas akušeris – ginekologas.