– Kodėl reikalinga mankštinti veidą?

– Kūno raumenis prižiūrime sportuodami, masažuodami. Sportuojančiojo kūnas atrodo jaunesnis, figūra gražesnė, o ir savijauta – geresnė. Tačiau mūsų kūno raumenys nesibaigia tiek kaklu. Mankštos skirtos visiems raumenims, kuriuos turime, lavinti. O dekoltė, kaklo ir veido srityse jų yra apie septyniasdešimt. Jie lygiai taip pat kaip ir likusio kūno prašo dėmesio. Jie irgi susitraukia, silpsta, atsiranda tonuso disbalansas. Kai rūpinamės veido raumenimis, sulaukiame natūralaus, jauninančio poveikio. Tai itin efektinga prevencija prieš mimikos raukšles. Mankštomis gerinama ir bendra odos būklė. Kartu didinamas ir pasitikėjimas savimi.

– Ar šios mankštos – visiems?

– Veido mankštoms lytis nesvarbi. Jas daryti gali tiek moterys, tiek vyrai. Visi, kas turi veidą ir dvi rankas.

– Kada reikėtų imtis veiksmų?

– Kuo anksčiau jų imsimės, tuo geriau. Tam tikros degradacijos, disfunkcijų užuominos kūne atsiranda dar vaikystėje. Mūsų raumenys pasiduoti gravitacijos veikimui ir „slinkti“ pradeda nuo septynerių metų. Žinoma, plika akimi to greitai nepastebime. Paprastai į ryškesnius pokyčius atkreipiame dėmesį tik sulaukę brandos.

Dažniausiai rimčiau veido oda susirūpinama nuo apytikriai trisdešimt penkerių. Veidas pats parodo, kad jau reikalinga papildoma priežiūra. Jei žmogus, išvydęs save veidrodyje arba nuotraukoje, supranta, kad pasikeitimai veide jo netenkina, tada ir būtų geriausias laikas išbandyti veido mankštą.

– Nuo ko pradėti?

– Pirmiausia – diagnostika. Reikia identifikuoti, ar poreikis mankštinti apskritai yra. Nusistatyti, kokio tikslo siekiama. Taigi, pradėti reikėtų nuo nuodugnios savęs apžiūros veidrodyje. Kas mus domina? Pasikeitimai. Tai, ko nebuvo anksčiau, prieš dešimt metų. Apžiūrėjus save, palyginus su nuotraukomis iš anksčiau, galima pastebėti, kad tam tikra veido sritis jau nuo vaikystės buvo tokia, kokia yra šiandien. Pavyzdžiui, sunkesni vokai, didesni skruostai arba pagurkliukas. Tokiais atvejais mankšta yra bejėgė. Ji negali pakovoti prieš tai, kas veide yra įgimta.

Jei apžiūrėję save randame mimikos raukšlių, kurių anksčiau nebuvo, tada atsiveria galimybė dirbti – jas išlyginti. Pradžioje patariu išsirinkti vieną veido vietą ir ją mankštinti kiekvieną dieną po penkias-dešimt minučių. Rezultatas turėtų išryškėti jau po dviejų savaičių reguliarios mankštos. Jei jis dar netenkins, mankštą galima tęsti iki tol, kol bus pasiektas norimas vaizdas. Įsitikinus mankštos efektyvumu, galima pereiti prie kitų veido sričių, jei norima pagražinti ir atjauninti daugiau jų.

Beje, prieš pradedant užsiimti mankšta, svarbu įsiamžinti save – nufotografuoti tą probleminę veido vietą. Tai po dviejų savaičių leis aiškiai pamatyti mankštos poveikį. Protas mus gali apgaudinėti, pradedame galvoti, kad buvo kitaip, kad viskas keičiasi. Tačiau nuotrauka nemeluos.

Viktorija Baltramiejūnienė

– Koks paros metas tinkamiausias veido mankštai?

– Aš, kaip praktikė, galiu pasakyti, kad jokių apribojimų laikui nėra. Galima nors ir prieš pat miegą arba anksti ryte. Šis lankstumas mankštos laiko pasirinkimui – vienas didžiausių privalumų.

– Kokiais atvejais negalima užsiimti tokia mankšta?

– Jei pažeistas odos vientisumas, yra odos traumų, veido mankštos nerekomenduojamos. Kai turima veido nervo, kraujo apytakos problemų, esama bendrųjų kontraindikacijų, pavyzdžiui, onkologija, gydytojai šitokias mankštas net draudžia.

– Veido mankštos, kurias galime atlikti patys, yra efektyvesnis būdas išlaikyti stangresnei odai nei, pavyzdžiui, masažuoklių naudojimas?

– Vienareikšmiškai taip. Aparatas yra bejausmis. Jis nesupranta, kurioje vietoje raumuo atsiliepia, o kurioje visiškai nereaguoja. Aparatas kainuoja, o mankštos – ne. Dažniausiai prietaisas skirtas vienai problemai spręsti. Mankštos gi – universalus, daugiafunkcinis problemų mažinimo būdas.

Tačiau mes gyvename aparatinėje visuomenėje. Lietuviai tiki aparatais. Natūralios priemonės grožiui ir sveikatai pasiekti nėra tokios populiarios, kokios galėtų būti. Daug profesionalų „kratosi“ veido mankštų, sako, kad tai – nesąmonė. Tai yra išmokimo naudoti tik aparatus ydinga pasekmė.

– Kas dar gali padėti kovoti su raukšlėmis?

Meilė sau. Ji lygiai taip pat kovoja su raukšlėmis. Skamba kaip „briedas“, bet tai tiesa. Kai atsipalaiduoji, mažiau save kritikuoji, pamilsti net tą anksčiau erzinusią raukšlę, ji pati atsidėkoja ir atsipalaiduoja.

Kuo daugiau stresuosim, tuo labiau tai atsispindės veide. Veidui susikausčius, raukšlės niekaip neatsipalaiduos. Atkreipkite dėmesį į tuos, kurie aktyviai praktikuoja meilę sau, medituoja ar kitais būdais atsiriboja nuo streso. Jie turi lygesnius, jaunatviškesnius veidus.