Milžiniška sąkandžio svarba

„Sąkandis formuojasi paauglystėje, tačiau gali keistis viso gyvenimo eigoje (pvz., išrovus dantis, sutrikus kvėpavimui per nosį ir pan.), – aiškina ortodontė Sophia Smith. – Pakoreguoti netaisyklingą sąkandį (pvz., atliekant specialius pratimus, treniruojančius veido raumenis) galima vaikystėje, rečiau – paauglystėje (kai žmogus dar negalutinai susiformavęs). Kitais atvejais (kai jau pasibaigęs organizmo skeleto augimas) galimas tik maskavimas (pvz., protezuojant ir pan.), kuris išsprendžia tik estetinę problemą.“

Dėl laiku nediagnozuoto neteisingo sąkandžio gali formuotis priverstinai netaisyklinga žandikaulio padėtis.

Apatinio žandikaulio padėtis priklauso nuo sąnarinės kramtymo aparato dalies nervinių – raumeninių judesių. Dantys gali užkirsti jai kelią, jei turi kažkokių deformacijų, pavyzdžiui, yra nusidėvėję, žmogus nešioja netinkamus dantų protezus ar turi tarpelių su klibančiais dantimis. Tai gali daryti neigiamą poveikį organizmui, teigia kompleksinės odontologijos ekspertas, gydytojas Christianas Sobekas.

Pacientas į priverstinę apatinio žandikaulio padėtį reaguoja spausdamas ir trindamas dantimis. Tai savo ruožtu padidina krūvį smilkininio apatinio žandikaulio sąnariams bei aplinkinėms struktūroms, o tai gali sukelti įtampą kakle, stuburo išsukimą, galvos skausmus ir nemigą. Pašalinus priverstinės padėties priežastis, įtampa dingsta. Atsipalaidavęs organizmas natūraliai atsibunda geriau pailsėjęs ir žvalus.

Kaip ir per trumpa koja gali turėti didžiulį poveikį dubeniui bei stuburui, taip ir įtampa dėl apatinio žandikaulio deformacijos, sklindanti į raumenis, gali baigtis stuburo slankstelių sukimusi, pasiekiančiu net dubenį. Įvairūs tyrimai yra parodę, kad tokių sutrikimų simptomų kasdienėje praktikoje turi 15 proc. pacientų.

Kaip ortopedas kompensuoja kojos ilgį batų įdėklais, taip ir odontologas gali pakoreguoti dantų sąkandį. Jis išanalizuoja įvairius simptomus ar sutrikimus, kuriuos kelia netaisyklingai funkcionuojantis smilkininio apatinio žandikaulio sąnarys, neteisingas sąkandis ir nukentėję funkciniai raumenys. Prie šito reikėtų pridėti vietinius skausmus smilkininio apatinio žandikaulio sąnario bei kramtymo raumenų srityje, taip pat galvos ir kaklo skausmus, įvairius ausų sutrikimus, įskaitant spengimą ausyse, taip pat galvos svaigimą, ausų skausmus ar tokią sąnario disfunkciją kaip „traškėjimas“.

Dvi medalio pusės

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją