Kakavmedis - jo moksliškas pavadinimas
theobroma
reiškia „Dievo vaisius", kilęs iš tropinių, visada žaliuojančių Pietų ir Centrinės Amerikos miškų. Iš sėklų gaminamas kakavos aliejus, o iš jų išspaudų - kakavos milteliai, be kurių nebūtų nė šokolado. Jau senovės actekų Dievo maistu vadintas šokoladas išties turi kone dieviškų galių - jis skanus ir itin naudingas. Tai puikus antidepresantas, šalinantis įtampą, stimuliuojantis protinį bei fizinį pajėgumą.

Laimės hormonai ir atgaiva

Šokolado trauką lemia turtinga cheminė kakavmedžio vaisių sudėtis. Šokoladas padeda greitai atkurti jėgas. Jo kvapas bei malonus skonis teigiamai veikia centrinę nervų sistemą, kelia nuotaiką ir padeda susikaupti.

Tai puikus antioksidantas, padedantis sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir gerinantis širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą. Šokolade gausu geležies, magnio, kalio, vario, cinko, būtinų energijai palaikyti. Valgant šokoladą smegenyse išsiskiria daugiau serotonino - geros nuotaikos hormono, - medžiagų, sukeliančių euforiją. Ne veltui šokoladas vadinamas dar ir laimės hormonu. Nedidelėje plytelė padeda greitai susigrąžinti jėgas, mokytis ir dirbti protinį darbą.

Užkarda celiulitui

Kosmetikoje šokoladas naudojamas dėl energiją teikiančio ir stimuliuojančio efekto, nes jo sudėtyje yra teobromino ir kofeino. „Šokoladas puikiai drėkina, atnaujina bei maitina kūno odą, pasižymi celiulitą mažinančiomis savybėmis", - sakė SPA centro „Saulėja" kūno estetikė Rita Putelienė. Be to, šokoladas skatina lipolizę - pagrindinį riebalų išsiskyrimo mechanizmą. Vadinasi, tai ir efektyvi užkarda celiulitui.

Karščio ir šalčio kontrastas

Šokoladas žmogaus organizmą aprūpina variu, saugančiu nuo mažakraujystės ir reguliuojančiu kraujospūdį. „Tai naujas ir nepaprastai malonus kūno įvyniojimas naudojant iš Prancūzijos atsivežtą apdorotą šokoladą. Procedūra atliekama kartą per savaitę, vėliau kartą per mėnesį galima pasimėgauti palaikomąja doze. Tai emocinis malonumas ir akivaizdi nauda odai", -teigė Putelienė. Dėl kakavos sudėtyje esančio kofeino ir polifenolio poveikio ši kūno įvyniojimo procedūra padeda įveikti celiulitą, drėkina ir lygina odą, suteikia odai energijos ir gyvybingumo.

Pasak pašnekovės, po šiltos ir raminančios šokolado procedūros taikoma anyžių terapija. Anyžiai puikiai atvėsina bei atgaivina odą, sutraukia poras, pagerina raumenų tonusą. Efektas toks, nelyginant po pirties pasinertumėte į šaltą ežero vandenį.

Vynuogės maitina ir gražina

Vynuogės nelabai tinka antsvorio turintiems žmonėms, nes dėl nemažo cukraus kiekio jos gana kaloringos. Tačiau vynuogės labai vertingos: spartina medžiagų apykaitą, skatina skysčių išsiskyrimą, gerina žarnyno peristaltiką.

Vartojant daug vynuogių oda pasidaro skaistesnė ir elastingesnė, nyksta maišeliai po akimis, mažėja celiulitas. Kalis - jo vynuogėse itin gausu - skatina skysčių išsiskyrimą ir taip iš organizmo šalina kenksmingąsias medžiagas. Vynuogėse esantys vitaminai ir mineralinės medžiagos maitina odą iš vidaus, drėkina.

Pagal Tibeto receptūrą

Vyno terapija - ypatinga ir prabangi. Procedūroms naudojami įvairių rūšių vynuogių ekstraktai, sultys, vynai ir iš vynuogių spausti aliejai. Vynuogėse esantis polifenolis odai labai reikalingas, mat mažina stresą, tonizuoja, padeda odai išlaikyti jaunatvišką spalvą ir elastingumą, neutralizuoja žalingą laisvųjų radikalų poveikį ir yra galingas antioksidantas. Sėklose ir minkštime vynuogės kaupia polifenolą, dėl to vyno terapijos procedūra yra puiki priemonė, stabdanti odos senėjimą. „Procedūra rekomenduojama moterims nuo trisdešimties metų. Būtent tokio amžiaus pagal budizmą bei Tibeto mediciną jau reikia susirūpinti šlakų valymu", - tvirtino kūno estetikė.