Skrandžio vėžys yra viena iš skausmingiausių vėžio rūšių, bet, pasirodo, skausmas nėra ankstyvasis šios klastingos ligos simptomas.

Tiesą sakant, ankstyvosiose skrandžio vėžio stadijose gali nebūti absoliučiai jokių simptomų, sako Niujorko Sinajaus kalno sveikatos sistemos profesorė ir chirurgė onkologė Umut Sarpel.

„Mums visiems kartais suskausta pilvą, ir dažnas pradeda nerimauti, ar tik neserga skrandžio vėžiu, – sako U. Sarpel. – Bet šio tipo vėžys nėra labai dažnas, tad dažniausiai skrandžio skausmus sukelia ne jis.“

Tad kokia tikimybė susirgti skrandžio vėžiu? Amerikos vėžio bendrijos teigimu, apytikriai 1 iš 111-os suaugusiųjų kažkada gyvenime suserga skrandžio (virškinamojo trakto) vėžiu. Šia liga dažniau serga vyrai, nei moterys. Dr. U. Sarpel pridūrė, kad šios ligos rizika didėja su amžiumi, rašoma womenshealthmag.com.

Dažniausiai ši liga nėra paveldima.

„Dauguma virškinamojo rakto vėžio atvejų yra atsitiktiniai arba sukelti atsitiktinės DNR mutacijos“, – sako ji.

Pasak dr. U. Sarpel, su šia liga siejama labai reta genetinė mutacija, tačiau dėl jos tikrintis neverta, nebent jūsų šeimoje buvo labai daug šios ligos atvejų.

Tad į kokius simptomus derėtų atkreipti dėmesį?

Kraujas išmatose arba išvemtame skrandžio turinyje

Dr. U. Sarpel teigimu, nors kraujas išmatose arba išvemtame skrandžio turinyje nebūtinai reiškia, kad sergate vėžiu (taip gali nutikti ir sergant, pavyzdžiui, kolitu arba Krono liga), vis dėlto derėtų pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju ir atlikti papildomus tyrimus.

Jei kraujavimas susijęs su skrandžio vėžiu, kraujas išmatas greičiausiai nudažys ruda arba juoda spalva. Dr. U. Sarpel paaiškino, kad tokią spalvą išmatoms suteikia virškinimo enzimai. Jei kraujas išvemtame skrandžio turinyje, jis greičiausiai bus ryškiai raudonas ir bus rupių kavos tirščių tekstūros, nes jis iš dalies suvirškintas.

Labai greit atsirandantis sotumo jausmas

Pajutę alkį prisėdate pavalgyti, bet po kelių kąsnių apetitas dingsta ir maistas neatrodo skanus. Dr. U. Sarpel sako, kad „ankstyvas pasisotinimas“ irgi gali būti (bet nebūtinai yra) ankstyvasis vėžio simptomas. „Šio simptomo ignoruoti nereikėtų, ypač jei ankstyvas pasisotinimas anksčiau jums nebuvo būdingas“, – sako ji.

Pilvo skausmas

Taip, kai kuriais atvejais skrandžio skausmas gali būti skrandžio vėžio požymis. Bet dažniausiai pilvo skausmą sukelia kiti skrandžio ar žarnyno negalavimai, o ne vėžys, sako dr. U. Sarpel. Kai sergama skrandžio vėžiu, skausmas labiau primena nuolatinį maudimą, sako ji. „Tai ne toks skausmas, kuris juntamas vieną dieną, tada dviem savaitėms išnyksta, ir po to vėl sugrįžta“, – sako ji. Skrandžio vėžį signalizuojantis skausmas yra bukas maudimas skrandžio srityje, aiškina dr. U. Sarpel.

Nepaaiškinamas svorio mažėjimas

Nepaaiškinamą svorio mažėjimą gali paskatinti ir kitos ligos, pavyzdžiui, pirmojo tipo diabetas, Adisono liga arba Krono liga. Tačiau, pasak dr. U. Sarpel, šis simptomas būdingas ir skrandžio vėžiui. „Jei svoris mažėja, nors nesilaikote dietos, vertėtų atidžiau stebėti savo būklę“, – aiškina ji.

Turėkite omenyje, kad svorio mažėjimas gali būti laipsniškas. Galbūt kasdien nepastebite, bet užlipę ant svarstyklių pamatote, kad per pastarąjį pusmetį svoris sumažėjo 5 kg. Dėl kelių kilogramų nerimauti neverta, bet jei svorio mažėjimas akivaizdus ir pastebimas, nors jūs nesiėmėte jokių priemonių, pasikalbėkite su savo gydytoju.

Nepraeinantis rėmuo

Rėmuo, nevirškinimas ir kiti įprasti virškinamojo trakto sutrikimų simptomai gali būti ankstyvieji skrandžio vėžio požymiai, teigiama Teksaso universiteto MD Andersono vėžio tyrimų centro šaltiniuose. Dr. U. Sarpel teigia, kad šie simptomai dažniausiai signalizuoja apie kitas ligas, o ne skrandžio vėžį, vis dėlto rekomenduojama apie juos papasakoti savo gydytojui.

Pilvo pūtimas, viduriavimas ir vidurių užkietėjimas

Skrandyje augantis navikas sukelia pūtimo jausmą, sutrikdo šalinimo procesus. Nors tokie simptomai būdingi ne tik skrandžio vėžiui, vis dėlto jei juos patiriate ir ypač jei be jų patiriate ir kitus iš išvardytų simptomų, vertėtų kreiptis į gydytoją ir atlikti būtinus patikrinimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)