Tą patį galima pasakyti ir apie kitas kūno dalis – krūtinę, kojas, klubus, taliją – ir tai visiškai dera su psichologų nuomone: prieš bandant pakeisti kokį nors savo išvaizdos elementą būtina išsiaiškinti ką būtent tas elementas įkūnija.

Pacienčių prašymuose pašalinti riebalų perteklių nuo talijos, pakoreguoti nukarusią ar tiesiog per didelę krūtinę, pašalinti nuo veido raukšles ar pernelyg didelei nosiai suteikti grakštumo, G. Le Gousesas įžvelgia ne tik paprastą norą susigrąžinti jaunystę, bet ir šį tą daugiau. „Noras pakeisti savo kūną visada diktuojamas pakankamai sudėtingų psichologinių motyvų ir labai svarbu juos išsiaiškinti prieš tai, kol išvaizda bus žymiai ir dažniausiai negrįžtamai pakeista“, - įspėja profesorius.

G. Le Gousesas žino apie ką kalba: per 20 metų bendradarbiavimo su Paryžiaus Rothschild ligininės plastinės chirurgijos skyriaus vadovu Maurice‘u Mimounu jis dirbo daugiau nei su 900 pacientų – ir vyrų, ir moterų bei tyrinėjo jų slaptuosius motyvus ir pasąmoninius norus. Be abejo, kiekvienas atvejis yra unikalus, tačiau psichoanalitikui pavyko įžvelgti ryšį tarp tam tikrų kūno dalių ypatumų ir asmenybės sandara.

Nosis

„Nosis įkūnija vyrišką pradą. Daugelis moterų, pageidaujančių pakeisti nosies formą, yra nepatenkintos santykiais su savo tėvu. Jų siekis sušvelninti savo profilį byloja apie pasąmoningą norą nutraukti ryšius su tėvu ir įtvirtinti savitą moteriškumą“, - aiškina G. Le Gousesas.

Nosis nereta atlieka savotiško šeimos paslapčių indikatoriaus vaidmenį. Pavyzdžiui, pacientė, siekianti sumažinti savo stambią kuprotą nosį, pati to nesuvokdama stengiasi iš šeimos istorijos išbraukti kažkurio iš protėvių, į šeimos liniją įtraukusių kaukazietiško kraujo, „klaidą“.

O jaunas žmogus, kuris nepatenkintas savo nosies forma, galų gale išsiaiškina, kad kūdikystėje buvo įvaikintas ir kad būtent neįprasta – ne tokia, kaip tėvų – jo nosies forma jam daugelį metų kėlė nerimą bei vertė kankinančiai spėlioti, ar jis nėra įvaikis.

Krūtinė

Priešingai nosiai, krūtinė ir su ja susijusios problemos dažniausiai verčia susidurti su motinos įvaizdžiu. „Motina, noriai lydinti savo dukterį konsultuotis su chirurgais dėl pieno liaukų plastinės operacijos, dažniausiai pati būna jaunystje turėjusi problemų, susijusių su išvaizda“, - pažymi G. Le Gousesas. O duktė, kuriai „nesėkminga“ krūtinės forma ar dydis atrodo neįveikiama kliūtis santykiuose su vyru, dėl to nesąmoningai kaltina savo motiną, perkeldama jai atsakomybę dėl savo pačios trūkumų ir nepakankamo seksualinio patrauklumo.

„Moterys, kurioms nepatinka jų krūtys, neretai pareiškia, kad krūtinė nėra jų erogeninė zona. Tačiau prieš ryžtantis operacijai joms būtina pakankamai atsiriboti nuo motinos. Priešingu atveju operacijos rezultatas jas gali nuvilti, o tai neretai sukelia depresiją – kartais netgi labai sunkią“.

Burna

Burnos „pertvarka“ paprastai vykdoma atliekant viso veido ovalo korekciją. Iššaukiančiai putlių lūpų mada („anties snapas“), kuri buvo populiari prieš keletą metų, pastaruoju metu nugrimzdo į užmarštį – didžioji dalis pacienčių, besikreipiančių į grožio chirurgijos specialistus, prašo tik nežymiai padidinti lūpų apimtį, suteikiant joms daugiau minkštumo ir moteriškumo.

„Tai susiję su tuo, kad siauros, suspaustos lūpos siejamos su rūstumu, todėl nesiderina su tuo švelniu įvaizdžiu, kurį stengiasi sudaryti daugelis moterų. Be to, keisdamos lūpų formą daugelis moterų taip stengiasi sustiprinti savo seksualumą, suteikti daugiau patrauklumo burnai, padidinti norą pabučiuoti. Lūpos pasąmoningai siejamos su didžiosiomis lytinėmis lūpomis, todėl noras jas pakeisti – tai tuo pačiu ir noras pagerinti lytinio pasitenkinimo kokybę apskritai“, - aiškino G. Le Gousesas.

Apie kokią kūno dalį bebūtų kalbama, profesorius įsitikinęs: „Estetinis požiūris į žmogaus išvaizdą yra susijęs su mūsų pasąmone ir tiesiogiai priskiriamas kategorijoms „gerai“ arba „blogai“, kurios psichikoje įsišaknija dar ankstyvoje vaikystėje“, - tikina profesorius. Kitaip tariant, mes manome, kad esame negražios tik tuomet, kai nesugebame pripažinti savęs pakankamai gražiomis. Ir vien chirurgo skalpelis nepagerins mūsų išvaizdos savo pačios akyse.

Pridėti ar atimti

Geriausių plastikos chirurgų manymu, jų paslaugų paklausa Rytų Europoje stabiliai didėja. Į chirurgus kreipiamasi dažnai, kaip ir einama į fitneso klubus ar grožio salonus. Tai susiję su jaunystės ir grožio kultu, į kurį įsuktas ir visuomenės elitas, ir vidurinė klasė.

Vertinant santykinai pirmąją operacijų populiarumo vietą dalijasi krūtinės didinimas ir liposakcija (riebalų nusiurbimas nuo pilvo, klubų, užpakalio, šlaunų, blauzdų, talijos, gaktos). Taip pat populiarus yra bendras veido koregavimas, o trečioji vieta pagal populiarumą atitenka vietinės veido ir galvos operacijos: ausų, nosies, antakių ir kitų dalių formos keitimas.

Dauguma pacientų (90 proc.) operacijos rezultatą vertina patenkinamai, labai nedaugelis – puikiai ar nepatenkinamai. Griežtai neigiamai operacijas vertina mažiau nei 1 proc. pacientų. Daugeliu atveju pasiekus gero rezultato žmonės susimąsto ir apie daugiau pakeitimų. Dažniausiai dėl pakartotinių operacijų žmonės kreipiasi į tuos pačius chirurgus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją