Europoje gudobelės naudojamos kaip saugi ir veiksminga priemonė ankstyvose širdies ligų stadijose ir įeina į įvairių preparatų nuo krūtinės anginos, miokardito, aterosklerozės, nerviniu pagrindu kilusios nemigos ir viduriavimo, sudėtį. Be to, gudobelė stiprina kraujagyslių sieneles, padeda esant kraujagyslių nepakankamumui ir kraujo krešuliams, atkuria širdies raumens sienelę, mažina cholesterolio kiekį ir gerina virškinimą.

Yra svarių įrodymų, kad gudobelės stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, ypač vertinant klinikinius parametrus, susijusius su krūtinės angina, širdies nepakankamumu ir ūmiu miokardo infarktu. Be to, šiuolaikinėje kinų medicinoje gudobelės naudojamos hepatito gydymui. Bandymai su gyvūnais parodė, kad šios uogos turi kepenis apsaugančių savybių.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad gudobelių veikliosios medžiagos veikia kaip antioksidantai. Antioksidantai naikina laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląstelių sieneles, DNR ir net gali sukelti ląstelių mirtį.

Laisvųjų radikalų organizme atsiranda natūraliai, o dėl aplinkoje esančių toksinų (įskaitant ultravioletinius spindulius, radiaciją, cigarečių dūmus ir oro užterštumą) jų kiekis gali išaugti.

Manoma, kad laisvieji radikalai spartina senėjimą bei sukelia įvairius negalavimus, įskaitant širdies ligas. Gudobelėse esantys antioksidantai gali neutralizuoti laisvuosius radikalus ir sumažinti arba net neutralizuoti jų sukeliamą žalą.
Gudobelė

Širdies nepakankamumas

Daugiausiai buvo tiriamas gudobelės poveikis širdies nepakankamumu (kai širdis nepajėgi aprūpinti visų organų pakankamu kraujo kiekiu) sergantiems pacientams. Iš šešių tinkamai atliktų tyrimų, keturiuose buvo pateiktos išvados, kad gudobelė akivaizdžiai pagerino širdies veiklą, o trijuose paaiškėjo, kad gudobelė pagerina pacientų fizinį aktyvumą.

Penkių tyrimų išvadose buvo nurodyta, kad gudobelė pastebimai sumažino ligos simptomus (tokius kaip dusulį ir nuovargį). Viename tyrime išsiaiškinta, kad gudobelės ekstraktas (900 mg per dieną), vartojamas dukart per dieną veikė panašiai kaip nedidelės vienų iš populiariausių širdies veiklą gerinančių vaistų dozės.

Šiuo metu vykdomas didelio masto tarptautinis tyrimas, kuriuo siekiama nustatyti, ar gudobelės ekstraktas sumažina šia liga sergančių žmonių mirties riziką.

Aterosklerozė

Laboratoriniai bandymai ir bandymai su gyvūnais parodė, kad šis augalas veikia kaip antioksidantas, todėl užkerta kelią aterosklerozei būdingų riebalinių dėmių formavimuisi kraujagyslėse. Riebalinės dėmės kraujagyslėse, aprūpinančiose širdį deguonimi prisotintu krauju, gali sukelti krūtinės anginą ir infarktą, o tokie dariniai arterijose, kurios aprūpina smegenis krauju, gali tapti insulto priežastimi.

Krūtinės angina

Preparatai iš gudobelių uogų veiksmingi gydant krūtinės anginą, kurią sukelia nepakankamas kraujo pritekėjimas į širdį. Vieno tyrimo metu, 60 krūtinės angina sergančių pacientų 3 savaites vartojo arba 180 mg gudobelių lapų ir uogų ekstrakto, arba placebą. Pacientams, vartojusiems gudobelių ekstraktą, kraujo pritekėjimas į širdį pagerėjo, be to, jie galėjo mankštintis ilgesnį laiką nejausdami skausmo krūtinėje.

Bandymai su žiurkėmis parodė, kad gudobelės tinktūra (pagaminta iš uogų), gali veiksmingai pašalinti LDL („blogąjį“) cholesterolį iš kraujotakos. Gudobelių tinktūra taip pat sumažino cholesterolio gamybą žiurkių, kurios buvo maitinamos daug cholesterolio turinčiu maistu, kepenyse. Tikimasi atlikti tyrimą, kuris parodytų, ar gudobelės turi panašų poveikį ir žmonėms.

Nors gudobelių poveikis aukštą kraujospūdį turintiems pacientams atskirai tirtas nebuvo, surinkta nemažai įrodymų apie teigiamą šio augalo poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Tyrimai parodo, kad gudobelę saugu vartoti ligoniams su padidėjusiu kraujospūdžiu, jei tuo pačiu jie vartoja spaudimą mažinančius vaistus.

Gudobelių negalima vartoti žmonėms, sergantiems kolitu ar turintiems opų.
Nors šis augalas netoksiškas, jo preparatai, vartojami didelėmis dozėmis, gali sukelti galvos svaigimą.

Nėra atlikta tyrimų, kaip gudobelė veikia vaikus, todėl šiuo metu jos preparatai vaikams nerekomenduojami.

Nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims gudobelės preparatų vartoti negalima.Menopauzės metu gudobelė teigiamai veikia širdies darbą, pašalina galvos svaigimą, dusulį, nemigą. Labai svarbios ir gudobelės prevencinės galimybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)