Sąmoningumo lygis pakilęs

„Gimdymo namuose naujagimiai aktyviai skiepijami, todėl hepatitą B, galima sakyti, esame suvaldę. O hepatitas A, kuris plinta fekaliniu ir oraliniu būdu, priklauso nuo mūsų sanitarinio lygio. Šiais laikais sanitarinė kontrolė gerokai pakilusi, nei tarkime prieš penkiolika metų. Jau neturime protrūkių“, – situaciją Lietuvoje vertina prof. Alvydas Laiškonis.

Anot jo, visuomenė įtikėjusi, švarių švirkštų, vienkartinių instrumentų ir guminių pirštinių, kuriais atliekamos įvairios medicininės intervencijos, efektyvumu. Grožio salonuose ir kituose sveikatos puoselėjimo centruose, reikia manyti, atliekama griežta higienos kontrolė. Mat vienas būdų užsikrėsti – per kraują atliekant medicinines procedūras.

Infektologas, LSMU profesorius Alvydas Laiškonis

Virusas plinta įvairiai

Kelių užsikrėsti hepatitu yra ir daugiau. Kaip aiškina NVSC, virusinis hepatitas – tai skirtingų virusų (A, B, C, D, E), plintančių įvairiais keliais, sukeliamas kepenų uždegimas. VHA – žarnyno infekcija, kurią sukelia hepatito A virusas, plintantis ne tik per maistą, bet ir fekaliniu bei oraliniu būdu tarp artimą buitinį sąlytį turėjusių asmenų. VHB ir VHC yra hepatito B ir C viruso sukeltas kepenų uždegimas, galintis progresuoti į kepenų cirozę bei pirminį kepenų vėžį.

PSO duomenimis, 95 proc. žmonių, užsikrėtę hepatitu C, gali būti visiškai išgydyti per 2-3 mėnesius. Pusė užsikrėtusių hepatitu B asmenų nejaučia jokių ligos simptomų. Kai kurie asmenys gali visą gyvenimą likti šio viruso nešiotojai.

NVSC specialistai primena, kad VHB ir VHC plitimo būdai yra įvairūs:

  • Nėščia moteris gali užkrėsti vaisių nėštumo ar gimdymo metu.
  • Užsikrėsti galima lytiniu keliu bei per kraują, kai vartojami intraveniniai narkotikai.
  • Taip pat per medicinoje ir buityje naudojamus instrumentus, kuriais pažeidžiama oda, pavyzdžiui, grožio salonuose, kai nesilaikoma instrumentų dezinfekavimo ir sterilizavimo reikalavimų.


Efektyviausia profilaktikos priemonė – skiepai

Pagrindinė ir efektyviausia profilaktikos priemonė nuo VHA ir VHB – skiepai. Skiepų nuo VHC, deja, nėra. Jį įveikti skiriamas gydymas priešvirusiniais vaistais.

Kaip teigia Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė gydytoja prof. Ligita Jančorienė, šiuolaikinių antivirusinių hepatito C sukeliamų ligų vaistų efektyvumas siekia 99 proc.

Ligita Jančorienė

„Šiais laikais gydymas trunka nuo dviejų iki keturių mėnesių. Anksčiau reikėdavo visų metų. Vis dėlto tai nereiškia, kad liga suformuoja imunitetą – pasveikęs žmogus gali užsikrėsti ir vėl“, – atkreipia dėmesį profesorė.

Skiepai padeda įgyti ilgalaikį imunitetą prieš hepatito A infekciją. Šia vakcina galima skiepyti vaikus nuo 12 mėn. amžiaus ir suaugusius asmenis. Vakcina nėra įtraukta į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, todėl valstybės biudžeto lėšomis nekompensuojama. Nuo VHA suaugusius rekomenduojama skiepyti 2 vakcinos dozėmis, taip susidaręs imunitetas gali išlikti net iki 20 metų.

Nuo VHA rekomenduojama skiepytis:

  • keliaujant į šalis, kur yra didelis sergamumas VHA (rekomenduojama skiepytis vykstant į tokias šalis kaip Afganistanas, Argentina, Bangladešas, Egiptas, Izraelis ir pan.),
  • vaikams, prieš pradedant lankyti vaikų kolektyvą,
  • medicinos darbuotojams,
  • intraveninių narkotikų vartotojams,
  • vyrams, turintiems lytinių santykių su kitais vyrais,
  • asmenims, dirbantiems su maistu.


Skiepai nuo hepatito B yra įtraukti į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Skiepijama tris kartus: pirmą kartą per pirmąsias 24 val. nuo gimimo, antrą – po mėnesio, trečią – po 6 mėn. Paskiepijus visomis trimis vakcinos dozėmis užtikrinama apsauga mažiausiai 15 metų arba kai kuriais atvejais imunitetas gali trukti ir visą gyvenimą.

Higiena, higiena ir dar kartą higiena!

Siekiant išvengti hepatito virusų sukeliamų ligų, NVSC specialistai pataria laikytis rankų higienos rekomendacijų: būtina plautis rankas visada, kai jos yra vizualiai nešvarios, po sąlyčio su sergančiu asmeniu, prieš maisto gaminimą ir valgį, pasinaudojus tualetu ir pan. Patariama nevartoti nepasterizuoto pieno produktų, žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos žuvies ar jūros gėrybių. Svarbu užtikrinti geriamojo vandens kokybę, esant abejonių rekomenduojama jį virinti.

Taip pat rekomenduojama lytinių santykių metu naudoti prezervatyvus. Mat lytinis perdavimo būdas yra vienas pagrindinių. Užsikrėtimo lytiniu keliu riziką lemia ir lytinių partnerių skaičius, todėl saugus lytinis elgesys, toks, kaip atsitiktinių lytinių santykių vengimas, taip pat yra svarbi virusinio hepatito prevencijos priemonė. Intraveninius narkotikus vartojantiems siūloma nesidalyti adatomis, švirkštais, naudotis tik savo higienos priemonėmis (dantų šepetėliu, skutimosi peiliuku). Jei tenka liesti kraują, audinius, žaizdas, rekomenduojama naudoti gumines pirštines.

Neapsunkinti kepenų veiklos


Po ligos, pažeidusios kepenis, prof. A.Laiškonis sako specifinio būdo, kaip atstatyti organizmą, nėra. Geriausias receptas – vengti žalingų įpročių, alkoholio, riebaus maisto. Mat tai apsunkina kepenis ir šios nebepajėgia detoksikuoti. „Nepadės jokios specialios dietos. Svarbiausia kepenų neapsunkinti, jas tausoti, valgyti lengvesnį maistą, gerinti medžiagų apykaitą“, – vardina profesorius.

Skaičiai

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 325 mln. žmonių yra užsikrėtę lėtiniu hepatitu. 2016 m. Lietuvoje virusiniu hepatitu susirgo 130 žmonių, iš kurių 25 proc. sudarė virusinio hepatito B (VHB) atvejai, 13 proc. – virusinio hepatito A (VHA) ir 12 proc. – virusinio hepatito C (VHC) atvejų, hepatito E ir D atvejų nebuvo užregistruota.

Verta žinoti

Europoje stebimas hepatito C protrūkis tarp homoseksualių vyrų, švirkščiamuosius narkotikus vartojančių asmenų. Vis dėlto stigmatizmuoti šios infekcijos jokiu būdu negalima. Yra daug užsikėtusių žmonių, kurie neturėjo jokių ydingo elgesio požymių. Dėl šių priežasčių yra siekiama, kad kiekvienas mūsų bent kartą per metus profilaktiškai pasitikrintų dėl hepatito C viruso infekcijos.