– Dažname patarime, pavyzdžiui, ką daryti dėl skaudančios nugaros, būna aiškinama, kad kalti per silpni raumenys ir juos reikia pastiprinti. Ką reiškia turėti silpnus raumenis ir kokios to silpnumo priežastys?

– Taip, jau daug metu tą girdžiu iš savo pacientų, kurie ateina pas mane neva dėl silpnų nugaros ar kojų raumenų – kad jie silpni, vieni susigalvoja patys, bet daugumai taip pasako kiti specialistai, nurodydami, kad dėl to ir jaučiamas skausmas.

Iš pirmo žvilgsnio ir kai kurių atliktų testavimo pratimų gali ir atrodyti, kad nugaros, kojų ar kiti raumenys yra per silpni, bet ar tikrai? Dažnu atveju bandant nuslopinti problemą, keičiant kūno ar akių padėtis raumenų jėga staiga atsiranda, atsiranda jų elastingumas ar net pagerėja pusiausvyra, koordinacija. Tad dažnai mums tik atrodo, kad raumuo yra silpnas, dažnai giliau slepiasi tikroji problema, kuri jį nuslopina, mažina jo amplitudes, funkcijas, sutrikdo darbą.

– Kas nutinka, jei žmogus neišsityręs, o tik paklausęs tokių patarimų, ima uoliai tuos raumenis stiprinti?

– Taip labai dažnai ir nutinka. Išgirdę, kad turime silpnus raumenis pagalvojame, kad taip yra dėl to, kad nesportuojame, nesimankštiname, mažai judame ir dėl to per silpni raumenys gerai neišlaiko kūno ir jaučiame skausmą. Tada kyla noras juos pastiprinti, prisižiūrime filmukų internete, pabandome kaimyno rekomenduojamus pratimus ir staiga suprantame, kad nuo šių pastangų mums ima tik dar labiau skaudėti. Ir nieko keisto – taip raumenynas tik dar labiau įtempiamas, kas išprovokuoja dar didesnį skausmą ir uždegiminius procesus.

– Ką manote apie bendras mankštas, kurias gydymo įstaigose paskiria turintiems problemų su nugara? Juk galima spėti, kad praktiškai visiems jų dalyviams skausmo atsiradimo priežastys gali būti skirtingos, o pratimus jie daro tuos pačius. Ar nėra taip, kad žmogui galima ir pakenkti?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją