Sudegintų kalorijų kiekis priklauso nuo pozos

„Tiesa, pats geriausias būdas sužadinti seksualinį aktyvumą ir sustiprinti lytinį potencialą – sportinė veikla. Aerobiniai pratimai suaktyvina hormonų gamybą, mažina įtampą, pagerina kraujotaką lytiniuose organuose. Kitaip tariant, reguliariai bėgiojantis žmogus po kelių mėnesių pajus dvigubai didesnį lytinį poreikį, o aerobikos užsiėmimus lankančiųjų seksualinis potraukis gali padidėti net 30 proc.“, - teigė Lietuvos olimpinio sporto centro sportininkų mitybos specialistas Marius Baranauskas.

Egzistuoja nuomonių, kad sekso metu galime sudeginti nuo 100 iki 500 kcal. Kaip ir sportuojant, energijos sąnaudos priklauso nuo seksualinės mankštos trukmės bei intensyvumo, pozų sudėtingumo ir pan. Nors seksas prilyginamas ryte prabėgtam krosui, vis dėlto sportu jo vadinti negalime.

Pavyzdžiui, Misionieriaus pozoje, kai moteris yra apačioje, o vyras – viršuje, vyras esą sudegina apie 32 kcal, o moteris – apie 20 kcal, o mylintis stovint vyras – apie 100 kcal, o moteris – 45 kcal. Taip pat yra įvairių nuomonių, kiek kilokalorijų netenkama orgazmo metu. Anot M. Baranausko, galima rasti ir tokius skaičius: suvaidinto orgazmo metu netenkama iki 160 kcal, o tikro – perpus mažiau. Esą vaidinant reikia daugiau psichinių jėgų. Tačiau egzistuoja ir priešinga nuomonė.

Saugus seksas – sporto sąjungininkas

Manoma, kad netekus 1 lašo spermos tolygu netekti 40 lašų kraujo. Tačiau rimtų mokslinių tyrimų, kurie pagrįstų, kad sportininkų gyvenimas be sekso darytų teigiamą įtaką pasiektiems sportiniams rezultatams, nėra. Priešingai, yra manoma, kad reguliarus ir saugus seksas prieš varžybas mažina įtampą ir padeda susikoncentruoti, o „susilaikymas“ sportininkui gali net labai pakenkti. Tačiau vėl nėra tikslių ir apibendrintų mokslinių tyrimų, pagrindžiančių sekso, propaguojamo prieš varžybas, naudą sportininko ištvermei ar kitoms fizinėms savybėms.

„Seksas prieš varžybas labiau siejamas su agresyvumu, tiksliau jo mažinimu, kas gali tapti privalumu per daug agresyviems sportininkams, tačiau trūkumu tiems, kurių agresyvumo lygis ir taip yra labai mažas. Kai kurie mokslininkai pastebi, kad sekso metu patirtų orgazmų skaičius labai svarbus sportininkėms moterims, pavyzdžiui – maratono ar šuolio į aukštį atstovėms. Netgi yra įsitikinusiųjų, kad nuo patirtų orgazmų skaičiaus priklauso sportininkių laimėti aukso medaliai“, - pasakojo pašnekovas.

Ilgesnio sekso be nuovargio garantas

Jei žmogus po dienos darbų jaučiasi pavargęs, jam trūksta energijos, vakare, likus 3 val. iki sekso rekomenduojama valgyti makaronų, grikių, bulvių su neriebiu padažu, 100 g troškintos paukštienos ar žuvies, dubenėlį šviežių lapinių daržovių, porą gabalėlių juodos duonos su sviestu, 2 puodelius greipfrutų, slyvų ar pomidorų sulčių. Likus 2 valandoms nerekomenduojama persivalgyti ar vartoti riebaus, sunkiai ir ilgai virškinamo, labai aštraus ar neįprasto maisto. Geriausia rinktis greitai virškinamus ir įsisavinamus maisto produktus ir patiekalus, pavyzdžiui kelis riestainius, meduolius ar dubenėlį saldžios ryžių ar avižinių dribsnių košės su pora šaukštelių uogienės ar medaus.

Ilgesnę seksualinę mankštą rekomenduojama pradėti suvartojus pakankamą gėrimų kiekį: pavyzdžiui, likus valandai iki sekso pradžios išgerti 400 – 500 ml silpnai mineralizuoto ar silpnai saldinto geriamojo vandens.

Anot M. Baranausko, reguliariai seksu užsiimantys žmonės turėtų žinoti, kad ilgai trunkančio sekso metu – sunaudojus didelę dalį angliavandenių, didėja laisvųjų riebalų rūgščių naudojimas energijai gauti organizme. Po seksualinės iškrovos kraujyje ženkliai sumažėja gliukozės, nes sekinamos angliavandenių (glikogeno) atsargos kepenyse ir raumenyse. Angliavandenių stygiaus nulemtas nuovargis labiau būdingas vyrams, nes jų raumenų masė dažniausiai yra didesnė nei moterų.

Todėl reikėtų atkreipti dėmesį į angliavandenių ir vandens atsargų atstatymą organizme. Po meilės žaidimų geriausia suvalgyti ką nors saldaus – džiovintų abrikosų, bananą, apelsiną ar kukurūzų javainių. Atsigaivinimui geriausia rinktis silpnai mineralizuotą geriamąjį vandenį, nes ilgiau trukusio intensyvesnio sekso metu, kartu su prakaitu netenkama ir mineralinių medžiagų – kalio, magnio, natrio ir pan. Kaip alternatyvią atsigavimo priemonę galima pasirinkti ir neriebų šokoladinio skonio pieną.

Tinkama mityba ir sportas ilgina seksualinį gyvenimą

„Kaip ir daugelis mūsų sveikatą lemiančių veiksnių, mityba gali daryti įtaką seksualinio gyvenimo kokybei. Pavyzdžiui, taurė vyno ir šokolado plytelė po gausios vakarienės – skamba gundančiai, tačiau tai „tuščios“ kalorijos, o vynas gal ir padeda atsipalaiduoti, bet išgėrus jo per daug gali pablogėti seksualinės mankštos kokybė arba ji gali visai neįvykti.

Vyrams reikėtų žinoti, kad per didelis sočiųjų riebalų, cholesterolio kiekis maiste siejamas su aterosklerozės rizika, gali „užsikimšti“ kraujagyslės, sutrikti normali kraujo tėkmė į lytinių organų zoną. Su amžiumi tampa sunkiau ne tik mylėtis, bet ir patirti malonius pojūčius. Kita vertus, vartoti per mažai riebalų yra blogai. Riebalai reikalingi lytinių hormonų gamybai“, - teigė sportininkų mitybos specialistas.

Vis dėl to persistengti, anot pašnekovo, nereikia – riebius mėsos ir pieno produktus geriausia keisti į liesesnius, o transriebalų rūgščių turinčių maisto produktų (kietas margarinas, sausainiai, daugelis konditerijos gaminių) reikėtų vartoti saikingai. Siekiant nepabloginti libido geriau vartoti sveikatai palankius mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių turinčius produktus, pavyzdžiu,i alyvų, saulėgrąžų, sojų, kukurūzų aliejų, lašišą, tuną, riešutus, avokadus.

Lytinę potenciją išsaugantys produktai

Lytinių organų zonos kraujotakos gerinimui rekomenduojama vartoti maisto produktus, savo sudėtyje turinčius aminorūgšties L - arginino, kurios daug yra javainiuose, avižiniuose dribsniuose, žemės riešutuose, piene, žaliose daržovėse, česnakuose, ženšenyje, sojos pupelėse. Įrodyta, kad L - argininas ypač naudingas siekiant pagerinti vyrų lytinę potenciją.

Siekiant pagerinti vyrų prostatos funkciją, o moterims – menopauzės simptomus, naudinga ir soja. Tačiau sojos turėtų vengti moterys, sirgusios krūties vėžiu, nes šis produktas gali padidinti ligos atsinaujinimo tikimybę.

Apelsinai, kiviai, melionai, braškės, obuoliai, slyvos, kopūstai, paprikos – vaisiai ir daržovės, turintys daug vitamino C. Šis vitaminas didina hormono oksitocino lygį organizme ir yra natūralus antioksidantas. Medus taip pat labai naudingas, nes jame yra mineralinės medžiagos boro, kuri padeda organizmui ne tik utilizuoti estrogenus, bet ir padidinti atsakingo už libido hormono testosterono lygį.

Kiaušiniai, žuvis, mėsa, špinatai, žirneliai, kvietiniai miltai – maisto produktai, kuriuose yra daug vitamino B6, kuris padeda palaikyti hormonų pusiausvyrą organizme ir mažina stresą. Graikiški riešutai, kaip daugelis kitų riešutų, avokadai, austrės, lašiša ir kitos jūros gėrybės turi organizmui naudingų riebalų rūgščių, kurios yra lytinių hormonų sudėtinė dalis, padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje ir tuo pačiu apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

„Taip pat vitaminas E, kurio daug yra nerafinuotame aliejuje, kiaušinio trynyje, kepenyse, riešutuose, žirniuose, pupelėse, špinatuose, pieno produktuose, yra laikomas pagrindiniu už lytinį aktyvumą atsakingu vitaminu, kuris reikalingas hormonų ir prostaglandinų sintezei organizme, kaip ir vitaminas C yra puikus antioksidantas, padedantis ląstelių membranas apsaugoti nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio.

Reikia nepamiršti ir imbiero, kuris nuo senų laikų naudojamas gydymo tikslais. Jį vartojant galima suintensyvinti medžiagų apykaitą, pagerinti kraujo pritekėjimą į lytinių organų zoną ir taip suteikti organizmui taip reikalingos energijos“, - patarė sportininkų mitybos specialistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)