Anot Didžiosios Britanijos Sveikatos apsaugos agentūros, užsikrėtusių žmonių skaičius yra 50 procentų didesnis negu pernai, o atsižvelgiant į tai, kad šio viruso pikas yra sausio mėnesį, ši žiema gali būti ypač liūdna.

Visų šių bėdų priežastis - mažas, apvalios struktūros virusas, žinomas noroviruso vardu.

Ideali terpė šiam virusui vystytis yra šaltas, kietas paviršius, toks kaip praustuvas, klozetas, virtuvės plautuvė ar ta vieta, kur virtuvėje džiovinami indai.

„Virusas greičiausiai ilgiau išsilaikys ant paviršiaus, kur džiovinami indai negu ant sausos nosinaitės”, - sako Readingo universiteto profesorius virusologas Ianas Jonesas.

Ant tinkamo jiems paviršiaus virusai gali išgyventi ištisas dienas. Ant durų rankenų, stalų, turėklų ar kompiuterių klaviatūrų, netgi ant minkštų paviršių, tokių kaip pagalvėlės, kilimai, patalynė ar drabužiai, norovirusas gali išgyventi iki keturių dienų.

Virusai paprastai patenka į jūsų kūną per rankas, kišant jas į burną, ar trinant jomis akis bei liečiant veidą.

Praėjusios savaitės JAV pranešime, kuriame buvo paminėta, kad mes liečiame savo veidą vidutiniškai 3,6 kartų per valandą, ypatingą dėmesį buvo stengiamasi atkreipti į reguliarų rankų plovimą.

Jei kas nors jūsų šeimoje užsikrėtė norovirusu, turite reguliariai dezinfekuoti įvairius paviršius: norint užmušti virusą, paprasto nušluostymo muiluotu vandeniu nepakaks. Paviršių reikia dezinfekuoti specialia dezinfekuojamąja priemone.

Paklodės ar drabužiai, kurie galbūt buvo užkrėsti šiuo virusu turi būti išskalbti 60 arba 70 laipsnių temperatūroje atskirai nuo kitų skalbinių.

Priklausomai nuo viruso tipo, gali užtekti tik kelių sekundžių tam, kad užsikrėstumėte (nors kai kuriems virusams gali prireikti ir kelių metų).

Visa tai priklauso nuo to, kokį skaičių viruso dalelių galite ištverti, kol užsikrėsite.

Apsikrėsti norovirusu jums tereikia labai mažo skaičiaus viruso dalelių — tarp dešimties ir 100 — kad susirgtumėte (gripui reikia 10 tūkst.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)