Organizmo statybinė medžiaga

Kolagenas yra vienas svarbiausių baltymų mūsų organizme. Jo yra mūsų odos, kaulų, kremzlių, raumenų, raiščių sudėtyje. Kad organizmui jau trūksta baltymo kolageno, pastebėti nesunku. Žinoma, laukti, kol organizmas ims rodyti akivaizdžius baltymo trūkumo simptomus, nereikėtų. „Kad kolageno sintezė būtų sėkminga ir jo turėtume pakankamai, mūsų organizmas turi gauti kokybiškų aminorūgščių. Taigi subalansuota mityba yra itin svarbi. Su maistu turime gauti kokybiškų baltymų. Tad valgyti mėsą, paukštieną, žuvį yra tiesiog būtina“, – sako gydytoja G. Valančienė.

Pasirinkimų daug, bet ne visi kokybiški

Vis dėlto bene populiariausia priemonė – kremai su kolagenu. Anot pašnekovės, nors pasirinkimas didelis, tikrai ne visi kosmetikos produktai su kolagenu yra vienodai veiksmingi.

„Kiek man pačiai teko domėtis, labai daug priklauso nuo žaliavos, iš kurios yra išgaunamas kolagenas, ir kas yra gamintojas. Europos Sąjungoje yra sertifikuoti tik keli kolageno žaliavos tiekėjai. Būna, kad tie ingredientai yra atvežami iš šalių, kuriose išgavimas yra pigesnis. Todėl svarbu atidžiai perskaityti pakuotę ir pažiūrėti, kas gamina. Jeigu yra parašyta EU, dar nieko nereiškia – turi būti įvardintas konkretus gamintojas. Ir tuomet galima internete pažiūrėti, ar jie tikrai yra sertifikuoti gamintojai. Jeigu taip, tai ir pati žaliava, iš kurios pagamintas kremas ar kitas gaminys su kolagenu bus kokybiškas“, – sako G.Valančienė.

Dažniausiai kosmetikoje naudojamas jūrinės kilmės kolagenas, nes jis geriausiai pasisavinamas žmogaus organizme. Tačiau efektyviausi kremai, pasak gydytojos, tie, kuriuose yra mažos molekulinės masės kolageno ir hialurono.

„Visai neblogi produktai yra gaminami Japonijoje. Ten išgaunamas aukštos kokybės mažos molekulinės masės kolagenas, kuris prasiskverbia kiek giliau į odą ir yra efektyvesnis. Juk oda yra apsauginis dangalas, kuris anaiptol ne viską praleidžia į mūsų organizmą. Tad, jeigu kreme yra įdėta mažos molekulinės masės kolageno, mažesnių dalelių, tikėtina, kad toks produktas bus veiksmingesnis“, – pataria pašnekovė.

Gydytoja dermatologė Greta Valančienė

Kainos ir kokybės santykis

Vis dėlto svarbu atsižvelgti ir į kainą bei sertifikatą: pigus ir sertifikato neturintis produktas vargiai bus veiksmingas. „Jeigu ant pakuotės matote užrašą, kuriame tiesiog nurodytas vienos ar kitos kilmės kolagenas, to tikrai nepakanka. Kolagenai gali būti išgaunami iš gaidžio skiauterių, jaučio, kiaulės odos. Tokie gyvūninės kilmės šaltiniai ir skamba nelabai patraukliai, ir nėra tokie veiksmingi.

Veiksmingiausias ir žmogaus organizmo geriausiai pasisavinamas yra jūrinės kilmės kolagenas, dažniausiai išgaunamas iš žuvų. Apskritai, žmogaus organizmui svetimas baltymas, ypač jeigu jis nėra tinkamai išvalytas, gali paskatinti net ir alergines reakcijas, todėl reikia vartoti saikingai ir atsakingai“, – teigia gydytoja.

Sveika gyvensena atitolina problemas

Mūsų gyvenimo pobūdis: stresas, rūkymas, alkoholis, deginimasis saulėje arba soliariumuose, neracionali mityba daro įtaką kolageno sintezės mažėjimui. Tačiau subalansuota mityba ir gausus suvartojamų aminorūgščių kiekis šiek tiek gali atitolinti jo deficitą mūsų odoje: „Tinkamas kiekis riebalų, angliavandenių, baltymų ir taip pat kitos maistinės medžiagos bei vitaminai ir mineralai yra tam tikri aktyvatoriai – padeda organizmui sėkmingai sintetinti kolageną.“

Vis dėlto visą gyvenimą nugyvenus nesivadovaujant sveikos gyvensenos principais, vien sveika mityba, pasak G. Valančienės, tikrai neišgelbės. „Jei senėjimo procesas yra stipriai pažengęs ir kolagenas suiręs, tikrai būna sunku atkurti tą sintezę, todėl raginu nedelsti“, – sako gydytoja.

„Veiksmingiausias ir žmogaus organizmo geriausiai pasisavinamas yra jūrinės kilmės kolagenas, dažniausiai išgaunamas iš žuvų“, – sako gydytoja dermatologė Greta Valančienė.