„Kiekvienas kultūringas žmogus bent porą kartų per metus turėtų atlikti profesionalią burnos higieną, o savo namuose turėti dantų šepetuką, dantų pastos ir dviejų minučių smėlio laikrodį“, – įsitikinusi profesorė. – Šiandien Lietuvoje yra visos galimybės, kad kiekvienas turėtume sveikus dantis, tereikia tik pacientų motyvacijos“.

Pasak profesorės Irenos Balčiūnienės, Lietuvoje gydytojai odontologai – profesionalai, mielai laukiami visoje Europoje.

„Nei techniniais, nei žmogiškųjų išteklių parametrais neatsiliekame nuo Vakarų Europos, o štai kainos pas mus gerokais mažesnės, – sako profesorė. – Universitetai paruošia puikius specialistus, todėl Airijoje, Anglijoje jų laukia išskėstomis rankomis, nors odontologų emigracija nėra didelė, nebent moterys išteka už vyrų užsieniečių – tada jau niekur nedingsi“.

Anot profesorės, šiuo metu odontologijoje naudojamos medžiagos yra taip sukietinamos, kad sudaro labai tvirtas jungtis su dantimis: „Anksčiau plombos kur kas dažniau atsiskirdavo nuo danties, buvo labiau pažeidžiamos kavos, vyno, trupėdavo – ir tai tik mažytė dalis pačių paprasčiausių ir kiekvienam pacientui suprantamų technologijų pokyčių. Gydytoja įsitikinusi, kad šiuolaikinio gydymo lyginti su tuo, kuris buvo keletą dešimtmečių atgal tiesiog neįmanoma. Gydytojai ir pacientai turi visas galimybes domėtis naujovėmis odontologijos srityje. Kad ir netrukus vyksiančioje parodoje Baltmedica. Joje bus ir rimtos konferencijos, į kurias susirenka geriausi šalies specialistai, ir kiekvienam žmogui naudingos informacijos“.

„Vystymasis yra labai spartus, tačiau itin svarbu, kad naujos technologijos būtų naudingos ir gydytojui, ir pacientui, – apie galimas grėsmes kalba I. Balčiūnienė. – Odontologijos pramonė – taip pat verslas, todėl ir čia neišvengiama konkurencinė aplinka, kuri kartais lemia neteisingus gydytojų ir pacientų atžvilgiu sprendimus, kai vienos medžiagos keičiamos kitomis, kurios nebūtinai yra geresnės – tiesiog pigesnės ir mažiau patvarios. Ta „greito maisto filosofija“ įsiskverbia į visas gyvenimo sritis, – teigia odontologė.

Vaikų burnos priežiūra – nuo pat gimimo

Profesorė įsitikinusi – tėvai nuo pat vaiko gimimo turi rūpintis mažylio burnos higiena. Iš pradžių – kol mažylis dar neturi dantukų – kad nuo duodamo maisto burnoje neliktų jo skilimo produktų, vėliau – iki septintų metų arba tol, kol vaikas pradės gražiai rašyti – kad išugdytų teisingus dantų priežiūros įpročius. Tarptautinio tyrimo duomenys atskleidė, kad net 25% suaugusiųjų, kurie nesusiformavo vaikystėje įpročio prižiūrėti dantis, ir suaugę jais nesirūpina.

Profesorė sako: „Netiesa, kad, norint turėti sveikus dantis, reikia atsisakyti kokių nors maisto produktų. Svarbu žinoti, ką daryti, kai jų suvalgome: jeigu burnos higiena yra tinkama, per dieną po valgio tinka stiklinė vandens burnai išskalauti arba kramtomoji guma.“

Tačiau kaip išsirinkti tinkamą odontologą? Profesorė Irena Balčiūnienė įvardina du pagrindinius kriterijus: tai gydytojo profesionalumas ir pacientui priimtinos asmeninės gydytojo savybės. Kaip „pamatuoti“ profesionalumą? Gydytoja juokauja, kad, tai daryti atsisėdus į stomatologo kėdę gali būti per skausminga. I. Balčiūnienė pataria atsižvelgti į kitų nuomones – geras gydytojas nebūtinai jums pataikaus, jo paslaugos galbūt nebus pigiausios, tačiau profesionalus gydytojas visada bus orus ir savo vietoje.

Rugsėjo 26 – 28 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ jau 18-ąjį kartą rengiamoje tarptautinėje parodoje „Baltmedica“ bus demonstruojamos medicinos naujovės, vyks kiti šių tematikų renginiai.