Juo labiau, po ilgos žiemos mūsų organizmas būna nusilpęs, jam trūksta vitaminų. Tad ką daryti?

Labai dažnai griebiamės aviečių uogienės, spanguolių, citrusinių vaisių, česnako ar svogūno — šimtmečių patikrintų liaudiškų priemonių, padedančių sustiprinti organizmą. Tik imunitetą stiprinančių produktų yra gerokai daugiau, nei mums atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Jeigu susirūpinote savo imunitetu, pirmiausia turite suprasti, kad savarankiškai galite tik šiek tiek sustiprinti jo atsparumą ligoms, tačiau jeigu turite rimtų problemų su sveikata, reikėtų kreiptis į medikus, atlikti tyrimus ir tik tada vartoti specialistų skirtus būtinus preparatus.

Žmogaus imunitetas vystėsi ilgus šimtmečius. Norint jį sustiprinti, įprastos žolelės, vaisiai, daržovės ar kitos gamtos dovanos dažnai yra kur kas veiksmingesnės nei savarankiškai geriami, puikiai išreklamuoti, tačiau organizmui visiškai svetimi cheminiai preparatai. Būtent todėl specialistai dažniau ragina eiti į savo virtuvę nei į vaistinę, jeigu norite pasirūpinti imunitetu.

Puikus imuniteto „treneris“ - javų gemalai. Šiandien jie prieinami praktiškai kiekvienam – jų galima įsigyti ar patiems sudaiginti.

„Nubudimo“ stadijoje javai turi itin daug antioksidantų – vitamino E bei C, taip pat imuninę sistemą stiprinančių B grupės vitaminų.

Tik nedaugelis žino, kad imunitetą stiprina štai tokie grybai: valgomasis dantenis (lot. Lentinula edodes, angl. Shiitake), tikrinis blizgutis (lot. Ganoderma lucidum, angl. Reishi), kuokštinė grifolė (lot. Grifola frondosa, angl. Maitake) bei gluosninė kreivabudė (lot. Pleurotus ostreatus). Mūsų imunitetą puikiai veikia šiuose grybuose esantys polisacharidai.

Pats laikas prisiminti, kad bitininkystės produktai — ne vien medus. Tai ir bičių pienelis, bičių duonelė, žiedadulkės. Tai amžių patikrinti produktai, pasižymintis didele biologiškai aktyvių medžiagų, gebančių atkurti apsaugines organizmo funkcijas, įvairove.

Taip pat nepamirškite, kad visiems gerai žinomi prieskoniai, tokie kaip imbieras, gvazdikėliai, ciberžolė ar cinamonas, tinka ne tik maisto skoniui bei kvapui pagerinti, bet ir yra puikus eterinių aliejų bei kitų imuniteto stiprinimui skirtų preparatų šaltinis.

Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kad prieskoniai teigiamai veikia žmogaus organizmą — malšina uždegiminius procesus, stiprina organizmą ar net turi priešvėžinį poveikį.

Jeigu jums vis dėlto imuniteto norisi ieškoti vaistinėje, specialistai rekomenduoja rinktis laiko patikrintų augalų-adaptogenų preparatus. Tai ežiuolė, ženšenis, eleuterokokas, citrinžolė, rausvoji radiolė, aukštasis ežiakrūmis. Šių augalų veiksmingumas patvirtintas moksliniais tyrimais — jie stiprina imunitetą, turi tonizuojantį poveikį, skatina darbingumą bei organizmo atsparumą. O rausvažiedė ežiuolė dar ir veiksmingai kovoja su virusais. Tai ypatingai svarbu sezoninių peršalimo infekcijų laikotarpiu.

Tik nereikia pamiršti, kad vartojant šių augalų preparatus dideliais kiekis, gali padidėti arterinis kraujo spaudimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją