Jeigu po miego ant pagalvės randate plaukų – tai ne priežastis iš nevilties rauti likusius. Plaukai po keletą ar keliolika išslenka kasdien ir tai natūralus procesas, bet jei ne tik pati, o ir aplinkiniai pastebi, kad jūsų plaukai žymiai praretėjo, pats laikas imtis veiksmų.

Yra daugybė liaudies medicinos priemonių kovai prieš plaukų slinkimą. Pavyzdžiui ricinos bei ropių aliejai. Aliejumi reikia įtrinti galvos odą, užsidėti polietileninę kepuraitę ir apsimuturiuoti frotiniu rankšluosčiu. Po 20-30 minučių reikia kruopščiai ištrinkti galvą.

Jeigu močiučių receptai ne prie širdies, galima pasitelkti „žvaigždžių“ patirtį. Ketrina Zeta-Džons kartą per savaitę daro plaukams kaukę iš dviejų šaukštų medaus ir 10 šaukštų alaus – ji įtrina šį mišinį į plaukų šaknis prieš plaudama galvą. Tai sustiprina plaukų folikulus ir stimuliuoja augimą.

Naujas valgiaraštis

Plaukai gali slinkti dėl nesubalansuotos mitybos, kai trūksta naudingųjų medžiagų. Įtraukite į valgiaraštį lašišą ar kitokią riebią žuvį, daugiau šviežių vaisių ir daržovių – ypač ankštinių, liesos mėsos, paukštienos, pieno produktų, kiaušinių ir kruopų. Būtų gerai nusipirkti ir preparatų, kurių sudėtyje yra vitaminų B2, B5, B6, H, C, PP bei fosforo, kalio, geležies, seleno, vario, mangano ir cinko. Visų šių plaukams naudingų elementų yra specialiuose maisto papilduose.

Tačiau, jei plaukai slenka tiesiog kuokštais, vadinasi problema rimta ir be medikų jos neišspręsite. Priežastis gali būti lėtinis stresas, paveldimumas, mineralų balanso, medžiagų apykaitos ir kraujotakos bei endokrininės sistemos sutrikimai. Plaukai gali slinkti ir dėl intoksikacijos, virškinamojo trakto ligų, galvos skausmų, staigių svorio pokyčių.

Po apžiūros ir apklausos apie tėvus, mitybos įpročius ir net apie vaistus, kuriuos galbūt vartojote prieš pusmetį, gydytojas tikriausiai paskirs tolesnius tyrimus ir tik po jų sudarys gydymo ir plaukų priežiūros programą. Šiuo metu yra daug progresyvių gydymo įvairiais prietaisais būdų.

Gydytojos komentaras

Vilniaus dietologijos centro gydytoja-dietologė Eglė Kliukaitė:

- Dažnai plaukai pradeda slinkti po įvairių dietų. Ypač, kai jos labai griežtos ir per trumpą laikotarpį drastiškai numetama daug svorio. Tuomet nusilpsta visas organizmas, nes jam trūksta įvairių maistinių medžiagų, suprantama, tai paveikia ir plaukų folikulus. Jei taip atsitiko, reikia į meniu įtraukti kuo daugiau riebesnės jūrų žuvies, kiaušinių, ankštinių bei kitokių daržovių ir vaisių. Tačiau gali būti, kad plaukai slenka po žiemos, kai su maistu negaunama pakankamai vitaminų ir kitų būtinų medžiagų. Tad jeigu plaukai slenka labai smarkiai, reikėtų nedelsiant kreiptis į medikus.