Mat dažnai problemų, susijusių su plaukais, ištakos gali glūdėti kur kas giliau.

Anot grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ gydytojos dermatologės-trichologės Gitanos Šabūnienės, pirmiausia svarbu suprasti, ar tam tikra plaukų problema yra tik išorinės jų dalies pažeidimas, ar plaukai, o neretai ir visas žmogaus organizmas, yra pažeisti iš vidaus. Beje, ši auksinė taisyklė galioja nepriklausomai nuo metų laiko.

„Rudenį plaukai neretai būna išsausėję, lūžinėja jų galiukai – tai išorinių plaukų pažeidimų požymiai. Dažniausiai taip atsitinka dėl to, kad jie nebuvo tinkamai prižiūrimi ar apsaugoti vasaros metu“, – teigė G. Šabūnienė.

Jeigu vasarą nenaudojamos jokios plaukų apsaugos priemonės – specialūs purškalai, aliejai ar tiesiog galvos apdangalas – jiems gali pakenkti tiesioginiai saulės spinduliai. Taip pat plaukai sausėti ir lūžinėti gali pradėti ir nuo baseinų vandens. Be to, įsisukę į atostogų šurmulį, daugelis žmonių šiltuoju metų laiku savo plaukams paprasčiausiai skiria daug mažiau priežiūros.

Ką išduoda slenkantys plaukai

Dermatologė-trichologė G. Šabūnienė, paklausta, ar plaukų slinkimas yra tipinė rudens problema, teigė, kad į šį klausimą galima atsakyti ir taip, ir ne. Šveicarų mokslininkai net atliko su tuo susijusį specialų tyrimą. Jo metu buvo stebima apie 800 moterų. Nustatyta, kad iš tiesų yra du laikotarpiai, kuomet žmogaus plaukai slenka aktyviau. Tai balandžio-gegužės, o kartais – ir birželio, mėnesiai, taip pat – rudens sezonas. Tikslaus mokslinio pagrindimo šiam fenomenui kol kas nėra.

Kita vertus, bet kuriuo metų laiku plaukai itin aktyviai pradeda slinkti tuomet, kada yra pažeidžiami iš vidaus. Plaukų slinkimą lemia pačios įvairiausios priežastys – pradedant žmogaus genetika, patirtomis chirurginėmis operacijomis, hormoniniais pakitimais, kurie, pavyzdžiui, moterims pasireiškia po gimdymo, ir baigiant nesuderinta mityba bei alinančiomis dietomis.

Anot G. Šabūnienės, svarbu suprasti, jog rimtesnės plaukų problemos prasideda tikrai ne per vieną naktį: „Pati pacientų teiraujuosi, kodėl, jų manymu, jiems pradėjo slinkti plaukai. Dažniausiai atsakymo ieškoma keleto savaičių laikotarpyje. Pavyzdžiui, moteris sako, kad neseniai plaukus pradėjo dažyti naujais dažais. Tačiau dėl netinkamų dažų ar kitų plaukų grožio arba kosmetinių priemonių plaukai gali tik suskilinėti, tačiau jų slinkimą lemia vidinės priežastys. Tarkime, paaiškėja, kad moteris prieš keletą mėnesių laikėsi itin griežtos dietos, kuri ir paveikė organizmą“.

Taip pat specialistė atkreipia dėmesį, kad plaukų grožis ir sveikata tiek rudenį, tiek bet kuriuo metų laiku labai priklauso nuo sveikos galvos odos. Juk ne veltui plaukas lyginamas su augalu, kuris gražiai gali augti tik jam tinkamame dirvožemyje.

Kaip atskirti, kuomet plaukų problema jau yra rimta, o kuomet dar neverta susirūpinti? Kiekvienas atvejis yra individualus, tačiau vos tik pasirodžius pleiskanoms ar rudenį pradėjus aktyviau slinkti plaukams, į paniką pulti tikrai nederėtų.

Kita vertus, jeigu, pavyzdžiui, pleiskanojimas, galvos niežulys, plaukų slinkimas ar kitos su plaukais ir galvos oda susijusios problemos kartojasi nuolat, užsitęsia ilgus periodus, jau reikėtų kreiptis į šios srities specialistus – trichologus, kurie teikia konsultacijas ir plaukų grožio klausimais.

Anot G. Šabūnienės, moterys dėl plaukų slinkimo kreipiasi dažniau nei vyrai: „Tikriausiai taip atsitinka dėl susiformavusių stereotipų, kad vyras gali būti ir plikas. Iš tikrųjų dėl didesnio vyriško hormono – androgeno – kiekio vyrai iš prigimties plikti yra linkę labiau. Kita vertus, dažniausiai vyrai, ypač jaunesnio amžiaus, kreipiasi dėl galvos odos problemų, pavyzdžiui, itin aktyvaus pleiskanojimo“.

Siekdami išsiaiškinti tikslias problemos priežastis, specialistai iš pradžių surenka informaciją apie bendrą žmogaus sveikatą, jo gyvenimo būdą, po to atlieka ir specialius tyrimus. Pavyzdžiui, jeigu žmogui slenka plaukai, jam gali būti atliekamas plaukų svogūnėlių tyrimas (trichograma) arba jo plaukų stiebai tiriami laboratorijoje. Jeigu problema rimtesnė, gali būti taikomas modernus plaukų skaičiaus, tankio bei plaukų svogūnėlių tyrimas, kurio metu plaukuota žmogaus galvos dalis skenuojama ir vėliau analizuojama specialiomis kompiuterio programomis.
Tuomet, atsižvelgiant į tyrimų rezultatus, skiriamas gydymo būdas.

Anot G. Šabūnienės, kartais užtenka tik sureguliuoti mitybą ar vartoti vitaminus, kitais atvejais prireikia gerti vaistus arba pasitelkti mezoterapijos – mikroinjekcijų į problemines sritis – procedūras ir t. t.

Vien tik šampūnu pasitikėti nepataria

Bendros plaukų priežiūros nereikėtų pamiršti visus metus. Tad, jeigu norime, kad plaukai būtų sveiki rudenį, vasarą juos turime apsaugoti nuo saulės galvos apdangalais, naudoti drėkinamąsias priemones, specialius aliejus. Taip pat, ruošiantis vitaminų trūkumui, kuris irgi gali būti plaukų slinkimo rudenį priežastis, patariama juos pradėti gerti dar likus vienam vasaros mėnesiui.

„Norint, kad plaukai gražiai atrodytų, jais reikia rūpintis nuolat. Be to, nederėtų naiviai tikėtis, kad vien tik išsiplovus plaukus tinkamu šampūnu, visos su jais susijusios bėdos praeis vos per kelias dienas. Daug problemų, susijusių su plaukais ir galvos oda lemia vidinės tiek plaukų, tiek apskritai organizmo problemos, kurių vien kosmetinėmis priemonėmis išspręsti tikrai nepavyks“, – teigė dermatologė-trichologė.

Kasdieninei plaukų priežiūrai ji pataria rinktis priemones, kurių sudėtyje yra kuo daugiau natūralių komponentų. Tačiau vien tik šampūnu apsiriboti neužtenka, plaukų išorę reikia stiprinti ir kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, kaukėmis, balzamais, aliejais, kurie rudenį pamaitintų plauką.

Beje, svarbu tai, kad tokias priemones reikia rinktis atsižvelgiant ne tik į plaukų, bet ir galvos odos tipą. Ji, kaip ir veido oda, gali būti riebi arba sausa.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją