Dar daugiau - pirmą kartą „saunos“ specialistai susitinka su „pirties“ ar „banios“ specialistais. Todėl kongreso tema pasirinkta „Rytai susitinka su Vakarais“.

Kongresas svarbus ne tik kaip sveikos gyvensenos bei sveikatinimo populiarinimo renginys, bet ir kur kas platesne – kultūrine bei net politine prasme, kadangi jame laukiama gausaus svečių būrio tiek iš Europos Sąjungos (Suomijos, Švedijos, Danijos, Vokietijos, Austrijos ir kt.), Japonijos, JAV, Kenijos, tiek iš mūsų Rytų kaimynių – Rusijos, Baltarusijos bei Ukrainos, šalių, garsėjančių giliomis pirties tradicijomis.

Į Tarptautinį pirties kongresą kviečiami kvalifikuočiausi pirties ar gretutinių sričių specialistai, kurie savo pranešimuose atskleidžia svarbiausius pirties mokslo pasiekimus per paskutinius 4 metus, vyksta parodos, filmų peržiūros, demonstruojami naujausi pirties pasiekimai bei idėjos ir t.t. Taigi tai yra unikali proga artimiau pažinti įvairių tautų pirties tradicijas, išgirsti apie įdomias technikas bei technologijas, plačiau sužinoti apie pirties poveikį sveikatai, pasaulyje vykstančius renginius ir t.t.

Penktadienį, po pranešimų konferencijų salėje, SPA zonoje vyks praktinė pažintis su vakariečiams itin įdomia ir vis dar egzotiška mūsiškos pirties technika – vanojimu. Specialiai įrengtoje stiklinėje kabinoje vanojimą demonstruos meistrai iš Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos.

Svarbi kongreso dalis – jo metu vykstančios diskusijos, keitimasis nuomonėmis bei patirtimi. Tam skirtos šeštadienio ryto diskusijos bei pranešimai, suskirstyti į keturias temines grupes: „Gera pirtis“, „Pirties įpročiai“, „Vantos sugrįžimas“ bei „Pirtis globaliame pasaulyje“. Po diskusijų bus galima gyvai susipažinti su lietuviškos pirties tradicijomis Rumšiškėse šurmuliuojančioje jau tradicine tapusioje Pirties dienoje.

Pasibaigus oficialiems kongreso renginiams, sekmadienį, svečiams duris atvers įdomiausios Lietuvos pirtys, pakviesiančios pasilepinti geriausių lietuviškos pirties meistrų siūlomomis asmeninėmis ar grupinėmis programomis, kuriose kalbės jau ne žodžiai, bet kvapnios vantos, lengvas garas, malonūs prisilietimai, lietuviškų laukų žolynai bei medus... Ir kur, neabejojame, tikrai atsiras daugiau supratimo, tolerancijos ir išminties, taip reikalingų dabarties pasaulyje.

Matyt, neatsitiktinai yra net terminas „pirties diplomatija“, kuris greičiausiai toks pats senas kaip ir pati pirtis, nes pirties kalba – universali ir viena visame pasaulyje.

Kongreso renginiai mokami. Reikalinga išankstinė registracija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)