Įdomu tai, kad trečdalis moterų pirmą kartą patiria orgazmą po gimdymo. Kodėl? Šia tema esti kelios teorijos.

Pirmoji teorija. Hormoninė

Gimdymas skatina oksitocino – hormono, „formuojančio“ meilę, išsiskyrimą. Oksitocinas sukelia moteriai norą prispausti kūdikį prie savęs ir duoti jam krūtį. Biologai šį efektą vadina „chemine apkabinimų reakcija“.

Vis dėlto oksitocinas ne tik stimuliuoja motinišką meilę, bet ir didina pasitenkinimo seksu laipsnį, skatindamas jautrumą. Tai yra, vienas ir tas pats hormonas kontroliuoja pasitenkinimą, kurį moteris patiria orgazmo metu, gimdydama ir maitindama kūdikį! Nauja oksitocino dozė sukelia ir seksualines fantazijas, ir atveria naujas seksualinio gyvenimo galimybes. Šio hormono sekrecija provokuoja seksualinės blokados atsikratymą.

Antroji teorija. Anatominė

Gimdymo proceso metu makštis smarkiai praplatėja ir kurį laiką lieka glebios būsenos, dėl to laikinai gali sumažėti jautrumas ir atitinkamai susijaudinimas. Siekiant atkurti raumenų tonusą moterims rekomenduojama daryti specialią gimnastiką – Kegelio pratimus. Iš pradžių šį pratimą reikia daryti 1 karto per sekundę dažniu po 30 kartų kas valandą visą dieną bet kokioje padėtyje.

Dėmesio: tokia mankšta turi ir „šalutinį“ poveikį – žymiai pagerėja kraujotaka mažojo dubens organuose, todėl atsiranda ir seksualinis geismas.

Trečioji teorija. Psichologinė

Libido ir gebėjimo patirti orgazmą po gimdymo išaugimas siejamas su vidine branda. Pagimdžiusios vaiką, dauguma moterų pasijunta stiprios, savarankiškos, galinčios įgyvendinti savo tikslus. Padidėjęs savęs vertinimas teigiamai veikia jausmingumą ir seksualumą. Specialistų nuomone, frigidiškumas po maitinimo periodo liudija apie psichoterapinio darbo būtinybę: gali būti, kad priežastis slypi giluminėse problemose, susijusiose su asmeniniu moters vystymųsi. Pavyzdžiui, ji buvo psichologiškai nepasirengusi tapti motina arba nesusiklostė jos santykiai su partneriu.

Ketvirtoji teorija. Socialinė

Žmogus – sociali būtybė, ir jo seksualumas – ne paprasta biologinė prigimties apraiška. Po gimdymo naujus sugebėjimus patirti orgazmą ir seksualinių santykių pobūdį veikia socialiniai veiksniai: kokie buvo partnerių santykiai iki nėštumo ir jo metu, kiek vaiko tėvas dalyvauja prižiūrint naujagimį, ar gerai moteris susidoroja su naujomis motinos pareigomis. Partnerių, o dabar ir tėvų, šiluma, švelnumas ir palaikymas – pati palankiausia terpė dar geresniems santykiams lovoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)