"Šioje kompiuterių, televizijos ir kondicionierių eroje kone kas trečią-ketvirtą žmogų vargina sausėjančios akys", - teigia Vilniaus universiteto Santariškių klinikų akių ligų centro gydytoja Milda Aukštikalnienė. Milijonai žmonių visame pasaulyje patiria nemalonius sausų akių simptomus - maždaug trisdešimt proc. besikreipiančiųjų į oftalmologus skundžiasi sudirgusiomis akimis. Su šia problema pacientai susiduria jau daugelį metų, tačiau jiems vis dar sunku savo skundus tiksliai išsakyti gydytojui.

Kodėl sausėja akys?

Mūsų akis drėkina ir nuo išorės poveikio saugo ašarų plėvelė. Kai ji suplonėja, žmogaus akys drėkinamos nepakankamai, atsiranda sausų akių požymių - jos parausta, greitai pavargsta, tampa jautrios šviesai, ašaroja, jas perši. Žmogus skundžiasi, kad jaučiasi tarsi į akis būtų pripilta smėlio, sunku rytais atsimerkti, padaugėja išskyrų iš akių, vokai atrodo sunkūs.

Pasak gydytojos oftalmologės, akių sausėjimo priežastys gali būti dvi - nepakankama ašarų gamyba arba didesnis jų garavimas.

Dėl sumažėjusios ašarų gamybos dauguma vyresnių nei 40 metų žmonių gali pajusti pirmuosius akių sausumo požymius. Net 75 proc. vyresniems kaip 65 metų žmonėms pasireiškia akių sausėjimas. Ašarų gamybą gali sutrikdyti ir hormoniniai pokyčiai (beveik visas moteris per menopauzę ar po jos vargina akių sausumas), kai kurie medikamentai (ypač hormoniniai kontraceptikai, vaistai nuo širdies ir kitų ligų), tam tikros bendros organizmo ligos (pavyzdžiui, reumatoidinis artritas).

Padidėjusį ašarų garavimą dažniausiai lemia aplinkos veksniai, kai ašarų plėvelė nespėja atsistatyti. Tai atsitinka dėl kondicionuojamo ar itin sauso patalpų oro, važiuojant automobiliu ar skrendant lėktuvu. Turi jtakos karštas oras, vėjas, dulkės, dūmai. Akys sausėja ir nuo įtempto žiūrėjimo, ypač į kompiuterio ar televizoriaus ekraną - šiuo atveju ašarų plėvelė išgaruoja dėl nepakankamo mirksėjimo.

Be to, stebint kompiuterio ar televizoriaus ekraną eksponuojamas daug didesnis akies paviršius nei, pavyzdžiui, skaitant knygą. Kiti akių lašai (pavyzdžiui, preparatai, mažinantys akių paraudimą ar gydantys pavasarinę alergiją) irgi gali sausinti akis. Kontaktiniai lęšiai taip pat mažina ašarų išskyrimą. Akis gali dirginti ir dienos šviesos lempos.

Dirbtinės ašaros

Pajutus sausėjančių akių požymius - nuovargį, paraudimą, niežėjimą, perštėjimą, jautrumą šviesai, reikėtų naudoti dirbtines ašaras. Dažniausiai šis nepatogumas yra nulemtas aplinkos, ir kol žmogus yra akims nepalankioje vietoje (pavyzdžiui, kabinete dega dienos šviesos lempos, o jis dirba kompiuteriu), dirbtines ašaras reikėtų lašinti nuolat. Nuolat jas lašinti turėtų ir vyresnio amžiaus žmonės, nes jų ašarų gamyba yra sumažėjusi.

Tačiau jei naudojant dirbtinių ašarų lašus simptomai nemažėja ir neišnyksta, pasak gydytojos M.Aukštikalnienės, reikėtų kreiptis į medikus, kad specialistai paskirtų tyrimus ir nustatytų, ar nesergama kita akių liga.