Natūralus ar sintetinis?

Iš 2000 esencijų, naudojamų parfumerijoje, natūralių yra 200. Likusios - kvepalų kūrėjo “nosies” fantazijos ir molekulinės chemijos magijos sąveikos vaisius. Natūralias gėlių esencijas išgauna arba distiliacijos didžiuliuose distiliuojamuosiuose katiluose arba tiesioginės ekstrakcijos tirpiklių pagalba. Senovinę anfleražo procedūrą sudaro gėlių žiedų sumaišymas su riebalais. Tokiu būdu gauta stipraus aromato masė toliau apruošiama.

Sintezės srityje kvepalų kūrėjai atrado didelį pagalbininką - revoliucinę "Headspace" technologiją. Gyva gėlelė patalpinama į specialų varpą, dienos laikotarpyje fiksuojamas jos aromatas ir nustatomi ją sudarantys cheminiai junginiai, kad galima būtų sukurti maksimaliai artimą natūraliam kvapą. Šis metodas leidžia skolintis gėlių aromatus, anksčiau nenaudotus parfumerijoje (orchidėjos, glicinijos), ir gaudyti miško arba jūros vėjelio kvapus.

ROŽĖ

Mylimiausia parfumerijos atstovų, nuo seno naudojančių įvairiausias jos turtingo individualumo ribas, gėlelė. Vertingiausia rožių esencija kilusi iš prancūzų Grasso, kur išgaunama Gegužinės rožės absoliu (aukščiausia eterinio aliejaus koncentracija). Nevertėtų taipogi pamiršti apie marokietiškos kilmės Damasko rožę ir jos seseris iš Bulgarijos ir Turkijos. Natūralios esencijos, sąlytyje su oda įgaunančios barchatinę gaidelę, šiuolaikinėje parfumerijoje yra gretinamos su dirbtinėmis. "Headspace" technikos dėka buvo išgautas saldus baltų rožių kvapas, kurio turi lengvesni, bet ne mažiau moteriški aromatai.

Rožės vardą apdainuoja Tresor, Lancome u Paris, Yves Saint Laurent. Gaivesniame registre jiems antrina Genny u Daliflor, Salvador Dali.

TUBEROŽĖ

Šios retos ir todėl vertingesnės gėlės gimtinė - Indija, bet jai pavyko aklimatizuotis ir Prancūzijos pietuose. Brangi tuberožės esencija, išgaunama anfleražu, skleidžia lengvą odos ir žalumos aromatą, primenantį drėgnos žemės kvapą po smarkios audros. Beviltiška ieškoti jos pėdsakų naiviuose ir nesudėtinguose aromatuose. Tuberožė puošia kvepalus, kuriuos išskiria originalumas ir siekis pajungti sau viską, kas supama galingo ir įmantraus šleifo.

Pradedant Francas iš Piguet 1948 metų, Tubereuse Criminelle, Shiseido; Fragile, Jean- Paul Gaultier ir visiški vaikai aukštojoje parfumerijoje Mahora, Guerlain.

IRISAS

Irisas sužadina uoslės receptorius ir kvepalams suteikia pritraukiančio moteriško geidulingumo. Suteikia nuostabų pudros aromatą ne pati gėlelė, o augalo šaknys, kuo ir paaiškinamas gana retai naudojamų šiuolaikinėje parfumerijoje užburiančių “žemės” gaidelių atsiradimas. Tačiau jų turinčios kompozicijos mažiausiai rizikuoja likti nepastebimos! Nesiekdamos agresijos, paskui save jos palieka nepaprasto, sauso ir jausmingo aromato šleifą, kuris taps antra oda moterims su aiškiu temperamentu.

Irisas dovanoja individualumą Heure Bleu, Guerlain ir Nr.19, Chanel, 5th avenue, Elizabeth Arden; Hiris, Hermes ir Sentiment, Escada.

MIMOZA

Gėlių kalba reiškia susižavėjimą ir koketavimą. Jos geltoni žiedai ne iš lapelių, o iš kuokelių ir išsiskiria ypatingu trapumu. Nuskinta mimoza neišgyvena ilgiau paros. Iš jos lapų ir žiedų išgaunamas minkštas, kutenantis aromatas. Mimoza paprastai nenaudojama pagrindinių gaidelių sukūrimui, ji tik suteikia atspalvį pudrinėms ir žiedų harmonijoms.

Mimoza ypatingą žavesį suteikia Too Much Champs Elysee, Guerlain.

IMBIERAS

Šio šviežio prieskonio kvapas gerai pažįstamas smaližiams, kurie mėgsta imbierinius meduolius arba sausainius. Taigi, jis primena nekintantį parfumerijos ir kulinarijos ryšį. Kinijoje imbieras buvo žinomas kaip tonizuojanti, sušildanti ir kelianti nuotaiką žiemą bei lietingą rudenį priemonė. Eterinis aliejus, išgaunamas iš šviesiai rudos mazguotos šaknies garų distiliacijos metodu, suteikia kvepalams prieskoninę gaidelę, pažadinančią pačius karščiausius jausmus.

Imbieras žaidžia kontrastais aromatuose Blv, Blvgari, “atveria” Romance, Ralph Lauren, yra sudėtyje AromaTonic, Lancome ir BodyPower, Estee Lauder.

FREZIJA

Jos įvairiaspalvės kvapnios kekės šiandien labai vertinamos aromatų kūrėjų, todėl šviežias aromatas su vaisinėmis gaidelėmis įeina į daugelio madingų kvepalų sudėtį. Nei vienas iš egzistuojančių apdirbimo būdų neišsaugo pirminio pavidalo išdidžios frezijos gardaus kvepėjimo: tapti aromatinių konstrukcijų elementu jai pasisekė tik chemijos dėka. Frezijos gaidelės suteikia žaismingumo, spindėjimo lengviems, lakiems aromatams ir ilgam fiksuoja juos ant odos.

Frezija pripildo širdį Baby Doll, Yves Saint Laurent, Paul Smith Woman ir pirmaisiais akordais pasitinka Eau d’Ivoire, Balmain, nuostabiame aromate Miracle, Lancome.

VAISIAI

Dėl didelio kiekio vandens juose natūralios aromatinės vaisių esencijos parfumerijoje nenaudojamos. Slyvos, persiko, kriaušės kvapai atsirado chemikų dėka, išgaunanant reikalingus aromatus sintezės būdu. Išimtį sudaro tik citrusiniai: eteriniai citrinos, apelsino, mandarino, greipfruto, bergamoto aliejai išgaunami šalto presavimo iš vaisių odelės metodu. Ir klasikinius, ir visiškai neseniai sukurtus kvepalus sunku įsivaizduoti be šių gaivinančių, suteikiančių kvepalams pilnumo gaidelių.

Vaisinės fantazijos sudaro esmę Charlie Urban Energie, Revlon; Sui Dreams, Anna Sui; Donna Nautilus, Nautilus ir Belle de Minuit, Nina Ricci.

TONKO PUPOS

Vaisiai medžio, augančio Gvinėjoje ir Brazilijoje. Ekstrakcijos būdu iš jų išgaunamas aliejus, naudojamas sukurti keistai nuspalvintai pagrindinei gaidelei ambriniuose, tabakiniuose ir rytietiškuose deriniuose, kurie beveik fiziškai juntami ant odos.

Tonko pupų įtaką išbandė Lolita Lempicka , Alchimie de Rochas; Sensations, Jil Sander.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją