Tikrą diagnozę gali pasakyti tik gydytojas, bet pasitikrinti nagus verta – ant jų galite pastebėti ankstyvus įvairių negalavimų ženklus. Tad nusivalykite laką ir užmeskite akį į savo nagus, kviečia shape.com.

Blyškūs nagai

Jei nagai šiek tiek pabalę, galbūt jums anemija – tai sutrikimas, kai sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių. „Kai organizme sumažėja geležies, kraujyje ima trūkti deguonies, dėl to oda ir audiniai pabąla, ypač audiniai po nagais“, – sako gydytoja iš Los Andželo Shilpi Agarwal. Valgykite daug geležies turinčius produktus, pavyzdžiui, žalialapes daržoves, pupeles ir raudoną mėsą.

Blyškūs nagai gali būti ankstyvo diabeto ar kepenų ligos ženklas – nuo abiejų šių negalavimų sutrinka kraujotaka. „Anksti diagnozavus diabetą, jį galima sukontroliuoti pakeitus mitybą“, – sako dr. Sh. Agarwal. Venkite perdirbto maisto su rafinuotu cukrumi ir angliavandeniais ir valgykite daugiau ląstelienos, daržovių ir visagrūdžių produktų.

„Tai padės stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažins nekontroliuojamo cukraus kiekio kraujyje žalą kraujotakai“, – sako ji. Jei įtariate, kad jums gali būti problemų su kepenimis, būtinai apsilankykite pas gydytoją.

Pageltę ir sustorėję

Geltoni nagai atrodo negražiai, o priežastis, sukelianti tokią spalvą, yra dar nemalonesnė. „Sustorėję nagai – ir pageltę, ir nepageltę – signalizuoja apie grybelinę infekciją, kuri dažniausiai pažeidžia visą nago plokštelę“ – sako dr. Sh. Agarwal. Ji pridūrė, kad paviršiniai vaistai dažniausia nepadeda, nes infekcija yra po nagu ir nago plokštelėje. Gydytojas jums išrašys geriamus vaistus, kurie sunaikins visą infekciją.

Tamsios linijos

Dauguma mūsų įprato kas mėnesį kruopščiai pasitikrinti apgamus, tačiau retai kas tikrina nagus, o būtent čia gali tūnoti pavojingoji melanoma. „Niekada neignoruokite tamsiai rudų ar juodų vertikalių linijų ant nago, – įspėja dr. Sh. Agarwal. – Tai gali būti skiriamasis melanomos ženklas, todėl pastebėję kažką panašaus, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.“

Periodiškai palikite nagus nelakuotus, kad galėtumėte juos kruopščiai apžiūrėti, ir tik po kiek laiko pasidarykite manikiūrą. „Saulės spinduliai neprasiskverbia per spalvotą laką, tad jis yra gera apsauga nuo saulės“, – sako dr. Sh. Agarwal. Tai puiki idėja, juo labiau, kad dėl tankios nago tekstūros apsauginiai kremai nuo saulės į jį sunkiai įsigeria.

Duobutės ir grioveliai

Įdubimai ar duobutės nago plokštelėje dažniausiai atsiranda dėl psoriazės – uždegiminės ligos, nuo kurios ant viso kūno atsiranda šerpetojančios raudonos dėmės.

„Psoriazė paskatina ląstelių samplaikas ant nago pagrindo, kurios susikaupia ir sutrikdo normalų nago augimą, – aiškina dr. Sh. Agarwal. – Kai šios ląstelės nusilupa, ant nago paviršiaus lieka grioveliai arba įdubos.“

Diagnozei reikalinga tik fizinė apžiūra, po kurios gydytojas gali paskirti tepamus, geriamus ar švirkščiamus preparatus arba šviesos terapiją.

Lūžinėjantys, ploni, atsilupę nagai

Kam nepasitaiko nusilaužti nago, bet jei jūsų nagai lūžinėja nuo menkiausio prisilietimo, tai gali reikšti, kad sutriko skydliaukės veikla. Ši kakle esanti liauka reguliuoja medžiagų apykaitą, energiją ir augimą. Kai skydliaukė išskiria mažai hormonų, ima slinkti plaukai, lūžinėti nagai, be to, jie lėtai auga, sako dr. Sh. Agarwal.

Skydliaukės problemą parodo ir tai, jeigu nagas pastebimai atsiskiria nuo pagrindo. Kai skydliaukė pagamina per daug hormonų, jie paskatina ląstelių kaitą, ir sutrinka natūralus palaipsnis nagų augimo procesas, aiškina dr. Sh. Agarwal.

Jei nagai lūžinėja, lėtai auga ar yra atsiskyrę nuo pagrindo, kuo greičiau kreipkitės į gydytoją – jums patikrins kraują ir nustatys, ar nėra skydliaukės sutrikimo, kurį galima išgydyti vaistais.

Baltos linijos

Horizontalios baltos linijos, einančios per visą nagą ir pastebimos ant kelių nagų, vadinamos Muehrcke linijomis. Jos gali nurodyti inkstų ligas, kepenų anomalijas, baltymų ar kitų maistinių medžiagų trūkumą, sako dr. Sh Agarwal. Manoma, kad jos atsiranda dėl kraujo tiekimo į nagą sutrikimų, kuriuos savo ruožtu sukelia liga, aiškina gydytoja. Trumpesnės horizontalios baltos žymės ar dryžiai dažniausiai atsiranda nuo nagų traumų. Jos turėtų praeiti savaime per kelias savaites ar mėnesius.

Pamėlę nagai

Pamėlęs veidas aiškiai parodo, kad žmogui trūksta oro, pamėlę nagai signalizuoja tą patį – pirštų galai negauna užtektinai deguonies. Tai gali būti dėl kvėpavimo takų ligos arba retos kraujagyslių problemos – Reino ligos, sako dr. Sh Agarwal. Kai kurių žmonių kraujotaka lėtesnė, ypač šaltyje, sako ji, bet jei nagai nuolat pamėlę, būtinai kreipkitės į gydytoją ir pasitikrinkite kraujotaką ir deguonies kiekį kraujyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)